Középkori látványkonyhába csöppentünk a Visegrádi Palotajátékokon

Középkori látványkonyhába csöppentünk a Visegrádi Palotajátékokon

Július 7. és 9. között került sor a 33. Visegrádi Palotajátékokra. Nézze meg az MTI és saját képeinkből összeállított képgalériánkat!

A Szent György Lovagrend apródjai: két kis hölgy is állta a sarat a fiúk mellett, és ugyanolyan hősiesen harcoltak, mint társaik
Galéria: Visegrádi Palotajátékok 2017
(Fotó: Soós Lajos / MTI)

A nagyszabású nemzetközi rendezvény 1985 óta állít emléket a középkor egyik legjelesebb eseményének, az 1335-ös Visegrádi Kongresszusnak. A közép-európai térség három meghatározó uralkodója, János cseh, Kázmér lengyel és I. Károly magyar király, valamint a német lovagrend találkozóján született megállapodások a mai napig éreztetik hatásukat.

Felvonulók menetelnek a Királyi Palota felé
Galéria: Visegrádi Palotajátékok 2017
(Fotó: Soós Lajos / MTI)

A Visegrádi Palotajátékok a Kárpát-medencei térségen kívül Európa tíz országából fogad kiváló hagyományőrző csoportokat. Velük együtt közel ezer kosztümös szereplő érkezik minden év július második hétvégéjén Visegrádra. Három napon át öt helyszínen – a Lovagi torna pályán, a Királyi palotában, a Királyi borudvarban, a Parkszínpadon és a Salamon-toronyban reggeltől a késő esti órákig zajlottak az idén is az események.

A számtalan program mellett érdemes volt körbejárni a Királyi Palotát is, melynek berendezett termei életre keltették a több száz évvel ezelőtti hétköznapokat. A legnagyobb meglepetés a konyhában érte a látogatókat: valódi sütés-főzés zajlott. Mint megtudtuk, a korhű ruhába öltözött szakácsok és kézilányok eredeti, 15-16. századi recepteket valósítottak meg a nézők szeme láttára: kenyeret dagasztottak, erdei gyümölcsös-barackos pitét sütöttek és tyúkok hasát töltötték meg mindenféle földi jóval.

Valódi konyha, valódi receptek: ez itt kérem a 16. század
Galéria: Visegrádi Palotajátékok 2017
(Fotó: ehollosy / Travelo)

Az udvaron reneszánsz borudvar és étkezdék fogadták a látogatókat, az utcákon, a vásári forgatagban pedig pónilovaglás és népi kézműves játszótér is várta a gyerekeket.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek