Mától tíz napig tobzódhat Shakespeare-ben Gyulán

Mától tíz napig tobzódhat Shakespeare-ben Gyulán

Ma kezdődik a tíznapos XIII. Nemzetközi Shakespeare Fesztivál Gyulán, amelyen új bemutatóra, filmvetítésekre, utcaszínházra és workshopra is készülnek a szervezők – írja az MTI.

Új bemutatóval, a Kulcsár Noémi koreográfus jegyezte Szentivánéji álom táncjátékkal veszi kezdetét a fesztivál, amelyet Felix Mendelssohn azonos című zenéjére koreografált a rendező. Tizenhárom táncos adja elő a darabot, amelyben a klasszikus zene és a modern tánc találkozik. Előadásaik klasszikus balett alapra épülnek, ugyanakkor hangsúlyosan használják a kortárs tánc elemeit.

Marylin Roxie / Facebook

 A fesztiválon látható lesz még a III. Richárd Zsótér Sándor rendezésében, a M/Ámor vagy amit akartok a Terminal Workhouse fiatal alkotókból álló csapatának előadásában, a Tévedések vígjátéka Bocsárdi László rendezésében, valamint a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház legújabb produkciója, az angol nyelvű Shakespeare, Sonnet 66.

A szervezők nagy hangsúlyt fektettek a határon túli magyar színházak fellépési lehetőségére is, izraeli, román és szlovák produkciókat is meghívtak. Izraeli produkció még sosem szerepelt a fesztivál programjában, most a Lear király többszöri fesztiváldíjas darabot mutatja be a külföldi Malenki Theatre. A nagyváradi Teatrul Regina Maria Az éjszaka szívében címmel szintén a Lear-történetet adja elő, a szlovákiai Divadlo Kontra társulat pedig a Macbeth-et hozza Gyulára.

A tíznapos fesztiválon lesz konferencia, fiataloknak szóló workshopok, utcaszínház és filmvetítések.

Gyulán az elkövetkező tíz napban az angol drámaíró szonettjei és dalai is elhangoznak, és szakmai filmvetítéseket is szerveznek. Egyebek mellett a Kenneth Branagh rendezte Sok hűhó semmiért, a Roland Emmerich rendezte Anonymus filmdrámát, vagy az ifj. Vidnyánszky Attila rendezte III. Richárdot - a tavalyi egyik saját produkciót - vetítik a színház kamaratermében. Július 15-én szakmai konferenciát szerveznek a Mogyoróssy János Városi Könyvtárban, másnap Elek Tibor - a Gyulai Várszínház novembertől kinevezett új igazgatója - irodalomtörténész ad elő Shakespeare és Kodolányi Gyula címmel a kamarateremben.

A teljes programkínálat a fesztivál honlapján tekinthető meg.

Gyulát a fentieken kívül is jó szívvel ajánljuk, akár kettesben, akár gyerekkel is. A történelem iránt érdeklődők ne hagyják ki a 2016-ban nyílt Almásy-kastély Látogatóközpontot, ahol a régi idők cselédeiről és parfümjeiről is sokat tudhatnak meg.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek