Panel, kockaház és otthonka - a Kádár-korszakról nyílt kiállítás a Skanzenben

Panelházakat idéző óriás installációk és fekete boxok jelenítik meg a korszak hangulatát: a zártságot és a szabadságtól való megfosztottságot. A szentendrei skanzen Hé'67! - A világ, amelyben a Múzeum született című időszaki kiállításával ünnepli 50. születésnapját.

A kiállítás azt mutatja be, hogy milyen kultúrpolitikai, művészeti és filozófiai eszmék jellemezték ezt az időszakot, miközben megidézi a korszakot, amikor a konszolidálódó Kádár-korszak lehetőséget teremtett a szabadtéri múzeumok alapítására - fogalmaz közleményében a szentendrei szabadtéri múzeum.

Fotó: Szentendrei Skanzen / Facebook

 Nem a retro érzésre épít a 900 négyzetméteren berendezett tárlat, hanem a hatvanas-hetvenes évek fordulójának kétarcúságát igyekszik bemutatni, amikor a kulturális életben az Aczél György nevéhez és személyéhez köthető 3T – Támogatott, Tiltott, Tűrt – hatalmi és ideológiai szempontok szerint szelektáló kultúrpolitikai gyakorlata érvényesült.

A diktatúra ellenére a kis szabadságok világa jött létre - teszi hozzá a közlemény. Sokan három-öt-tíz évet vártak a vágyott Wartburgra, Trabantra, Ladára. De változott a nőideál is. A mindennapi viselet meghatározója lett az otthonka. Egyeseknek több is létezett belőle, volt kertbemenős, vendégvárós, boltba szaladós, takarítós darabjuk.

A tárlat azokat a jelenségeket is megmutatja, amelyek a társadalom szelepeiként működtek - a hippikultúrától a konfirmálásig, a fusitól az útlevélig. Amikor a tiltások és engedmények világa szerves egységgé állt össze, és amikor a legvidámabb barakk, a fridzsiderszocializmus élhetőbb konstrukciójává merevedett.

A kiállítás 2018 végéig látogatható a Szabadtéri Néprajzi Múzeum, Észak-magyarországi tájegység, Uradalmi Magtár kiállítótérben.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek