» Közel

Panel, kockaház és otthonka - a Kádár-korszakról nyílt kiállítás a Skanzenben

| | Nem érkezett még hozzászólás
Panelházakat idéző óriás installációk és fekete boxok jelenítik meg a korszak hangulatát: a zártságot és a szabadságtól való megfosztottságot. A szentendrei skanzen Hé’67! - A világ, amelyben a Múzeum született című időszaki kiállításával ünnepli 50. születésnapját.

A kiállítás azt mutatja be, hogy milyen kultúrpolitikai, művészeti és filozófiai eszmék jellemezték ezt az időszakot, miközben megidézi a korszakot, amikor a konszolidálódó Kádár-korszak lehetőséget teremtett a szabadtéri múzeumok alapítására  - fogalmaz közleményében a szentendrei szabadtéri múzeum.

Fotó: Szentendrei Skanzen / Facebook

Nem a retro érzésre épít a 900 négyzetméteren berendezett tárlat, hanem a hatvanas-hetvenes évek fordulójának kétarcúságát igyekszik bemutatni, amikor a kulturális életben az Aczél György nevéhez és személyéhez köthető 3T – Támogatott, Tiltott, Tűrt – hatalmi és ideológiai szempontok szerint szelektáló kultúrpolitikai gyakorlata érvényesült.

A diktatúra ellenére a kis szabadságok világa jött létre - teszi hozzá a közlemény. Sokan három-öt-tíz évet vártak a vágyott Wartburgra, Trabantra, Ladára. De változott a nőideál is. A mindennapi viselet meghatározója lett az otthonka. Egyeseknek több is létezett belőle, volt kertbemenős, vendégvárós, boltba szaladós, takarítós darabjuk. 

A tárlat azokat a jelenségeket is megmutatja, amelyek a társadalom szelepeiként működtek - a hippikultúrától a konfirmálásig, a fusitól az útlevélig. Amikor a tiltások és engedmények világa szerves egységgé állt össze, és amikor a legvidámabb barakk, a fridzsiderszocializmus élhetőbb konstrukciójává merevedett. 

A kiállítás 2018 végéig látogatható a Szabadtéri Néprajzi Múzeum, Észak-magyarországi tájegység, Uradalmi Magtár kiállítótérben.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Travelo - Leggyakoribb keresések közel

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

dohonyiz élménybeszámolót írt
4 csillag kisebb hiányosságokkal
23 napja
dohonyiz élménybeszámolót írt
Ritka tökéletes szállás
23 napja
balastra új galériát hozott létre
Tisza-tó
33 napja
dorav új galériát hozott létre
Sümeg 2016
33 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.