» Közel

Már levendulaillat lengedez Tihanyban: szedésre fel!

| | Nem érkezett még hozzászólás

Elkezdődött a levendulavirágzás Tihanyban. A Levendula Fesztivál ugyan hivatalosan csak június 19-n nyit, már most lépten-nyomon lila szőnyeg fedi a félszigetet. A Külső-tóval szemben lévő hét hektáros ültetvény a Balaton-felvidéki Nemzeti Park felügyelete alá tartozik, ahol virágzás idején „Szedd magad!” akciót szerveznek – írja a hirbalaton.hu. Mint kiderült, a tél komoly károkat okozott az ültetvényben, de összességében az idén is szép virágzásra számítanak, mely várhatóan éppen a fesztivál idején éri el csúcspontját.

Fotó: Levendula Ház Látogatóközpont / Facebook

A szedéshez táskát a helyszínen lehet vásárolni, 1500 vagy 2000 forintért. Belépő nincs, de reggel héttől este hét óráig fejenként csak egy táskát vásárolhat minden látogató. Az ültetvényből minden nap lekerítenek egy részt, ahol szedni lehet. A parkolás a levendulás közeli parkolóban ingyenes. Ne feledjük: a Szedd magad! akció ültetvényén kívül, az őslevendulásban és az új ültetvényben tilos levendulát szedni.

A levendula olyannyira védjegyévé, szimbólumává vált a Tihanyi-félszigetnek, hogy szinte minden háznál találunk egy-két tövet, vagy szőnyegként végigfutó ágyásokat. Ott van a fagyiban, a süteményekben, a bonbonokban, a szappanokban, koszorúkra fűzve, illatzsákokba és csokrokba kötve, cserépedényekre festve. Szakemberek kalauzolásával pedig bárki által látogatható túrákat szerveznek a Tihanyi-félszigeten található levendulaültetvényekre.

A Levendula-hetek idején a Balaton-felvidéki Nemzeti Park és a Levendula Ház Látogatóközpont több programot is szervez, lesz többek között lepárlási bemutató, kézműves foglalkozás és ötórai tea. Június 23-án egy levendulás-tűzhányós geotúrán vehetnek részt az érdeklődők, június 24-én pedig 10 és 18 órai kezdettel a levenduláshoz kötődő tematikus túrák indulnak. Június 25-e a zene szerelmeseinek kedvez: Citerától a kecskedudáig! címmel lesz egy foglalkozás, melynek keretében népi hangszerekkel ismerkedhetnek és közösen énekelhetnek az érdeklődők.

További információk a nemzeti park honlapján olvashatók.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Travelo - Leggyakoribb keresések közel

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

Csússzon a télből a nyárba! Ha hóember helyett homokvárat építene kattintson és szemezgessen ajánlataink közül.

Mikeve új galériát hozott létre
Mátrai kalandozások - 1 nap
8 napja
Mikeve élménybeszámolót írt
Mátrai hosszú hétvége - 1 nap
8 napja
dorav új galériát hozott létre
Őrség 2015
11 napja
dorav élménybeszámolót írt
Őrség 2015
12 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.