» Közel

Korhű koronázási ceremóniára készülnek a hétvégén Gödöllőn

| | Nem érkezett még hozzászólás
Vajon miért nem találta a helyét Gödöllőn Erzsébet királyné, miért pont az utazásban keresett menedéket? Egyáltalán mivel, hogyan utazott a 19. század második felében a Habsburg-család, és vajon kik kísérték el Sisit ezekre az utazásokra? - többek között ezekre is választ ad a Gödöllői Királyi Kastély június 9-én nyíló Utazik az udvar című kiállítása. Ezen a hétvégén egy kicsit visszapörgetik az idő kerekét.
Fotó: Kiralyikastely.hu

150 éve, 1867. június 8-án koronázták magyar uralkodóvá Ferenc Józsefet és feleségét Erzsébet királynét, amelyre idén is megemlékeznek Gödöllőn. A múltat felidézve június 10-én 10.45-kor például egy Nosztalgiavonat érkezik a budapesti Nyugati pályaudvarról, jelképesen a királyi családdal együtt, majd 11 órától díszes koronázási menet indul a Királyi Várótól a kastélyig. 

„Éld át a múltat!” 

Ez a címe annak a tárlatvezetésnek, amely élőképekben mutatja be Erzsébet királynét, Ferenc Józsefet, a királyi gyermekeket, de az udvartartás több tagja is felsorakozik majd szombaton. Láthatjuk, ahogy Andrássy Gyula gróf jelentést tesz a királynak, Erzsébet beszélget udvarhölgyével, Festetics Máriával, vagy ahogy Mária Valéria főhercegnő készül az esti bálra. Ezen a napon egy kicsit mindenki átélheti, hogyan élt egykor a királyi család Gödöllőn.

Fotó: Kiralyikastely.hu

A Szent Korona hivatalos másolata a királyi családdal együtt érkezik meg a kastélyba, amelyet szombaton a kastély dísztermében lehet megnézni. Erzsébet királyné koronázási díszruhájának hiteles másolatát szintén a kastélyban mutatják be először, amit június 8-tól 11-ig a kastély dísztermében lehet megnézni.

A koronázási szertartást felelevenítő hétvégén a családokat múzeumpedagógiai foglalkozások várják, mesés kalandozásra invitál a Királyfi, királylány elnevezésű tematikus program, a gyerekeknek pedig interaktív mesejátékkal készülnek. Június 10-én kora délután „Csipkerózsika” történetét mutatják be zenés táncjáték formájában, amelyben Kautzky Armand lesz a mesélő.

Fotó: Kiralyikastely.hu

A hétvégén a Királyi Parkkönyvtár, játszóház és mesesarok is megnyílik a Királydombi Pavilonnál, vasárnap délután Maszkaland címmel vásári komédia szórakoztatja az egybegyűlteket, a Garabonciás Együttes mozgásszínházi előadását pedig a díszudvaron lehet majd megnézni. A hétvégi estéken Gödöllő város testvérvárosainak fúvós együttesei szórakoztatják a közönséget. A programokról részletesebben itt olvashat.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Travelo - Leggyakoribb keresések közel

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

Csússzon a télből a nyárba! Ha hóember helyett homokvárat építene kattintson és szemezgessen ajánlataink közül.

Mikeve új galériát hozott létre
Mátrai kalandozások - 1 nap
8 napja
Mikeve élménybeszámolót írt
Mátrai hosszú hétvége - 1 nap
8 napja
dorav új galériát hozott létre
Őrség 2015
11 napja
dorav élménybeszámolót írt
Őrség 2015
11 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.