Kutyával nyaralni? Jó tanácsok és etikett kutyával utazóknak

Egyre több lehetőség nyílik itthon is kutyával utazni, megszállni, étterembe menni. Most egy kicsit a kutyásokon a világ szeme: nem mindegy, hogy élünk vagy visszaélünk-e az új lehetőségekkel. Cikkünkben csokorba szedtük a tudnivalókat, hogy csupa kellemes élménnyel teljen a közös nyaralás.

 Utazz kutyával! címen indított kampányt tavaly előtt a Magyar Turizmus Zrt. Ebben a videójukban elhangzik, hogy Magyarországon minden második háztartásban van kutya. Ilyen információval máshol még nem találkoztunk, de a kutyák és kutyatartók ügyét öt éve elszántan képviselő Kutyabarát.hu nem hivatalos adatokon alapuló becslései szerint csak Budapesten hozzávetőleg négyszázezer kutyát tartanak, és ezeknek körülbelül a kilencven százaléka él közvetlenül az ember közelében, gyakorlatilag családtagként.

A kutyások többsége számára nem kérdés, hogy a kutya családtag. Rengeteget változott – mondhatjuk: fejlődött – a kutyatartás az utóbbi évtizedekben, most pedig a kutyatartókon a sor, hogy megmutassák, elég érettek a feladathoz. Hogy mit értünk ezalatt? Azt, hogy a modern kutyatartás felelősséggel teli kutyagondozást jelent, kerülve a rajongásból, szeretetből eredő túlkapásokat.

Ki az úr a háznál?

Alapszabály, hogy a kutyának az a jó, ha egészséges módon, kutyaként kezelik, arra odafigyelve, hogy egy állatnak mik az igényei. Ahogyan bársonytrónusra vagy éppen édességevésre sincs szükségük - sőt inkább ártunk nekik az effélékkel -, úgy nagy szükségük van az elegendő mozgásra, a közös játékra, kihívásokra (bizony!), és alapvetően egy határozott vezetőre – falkavezérre –, különben ők akarják majd átvenni a családban az irányítást.

 

Kutyával nyaralni? Miért is ne?

 

Míg nem is olyan régen teljesen egyértelmű volt, hogy a kutyát rá kell bízni valakire otthon, amíg a család nyaral, ma már nagyon is működő opció a kedvencünkkel együtt utazni, ha némi utánajárással és gyakran szükséges átszervezésekkel is jár együtt. Az egyszer biztos, hogy a legtöbb kutya boldogan üget a gazdája mellett, bárhová is vigye a gazdit a dolga. A kutyák egy része nagyon szeret például autózni, a legtöbbjük imádja a vizet, és persze bármit, ami a szabadban van és játék. Ha kifejezetten csak múzeumról múzeumra akarunk járni, gondoljuk át, hogy érdemes-e ezért magunkkal vinnünk a kedvencünket.

 

Már négyszáz szálláshely között válogathatunk!

Minden gazdi számára ismerős élethelyzet
Galéria: Kutyával nyaralni? Jó tanácsok és etikett kutyával utazóknak
(Fotó: SG Hirst / AFP)

 

A hazai szállások és vendéglátóhelyek meghatározhatják, hogy kutyabarátnak nyilvánítják-e magukat. Sokat elárul a téma előtérbe kerüléséről, hogy míg a Kutyabarát.hu weboldal 2012-ben – tehát nem is olyan régen! – harminc kutyabarát hellyel indult, ma pedig mintegy négyszáz magyarországi szállás- és vendéglátóhely várja a kutyás vendégeket, és ehhez jelenleg körülbelül száz további szolgáltató is becsatlakozott: még edzőtermek és üzletek is, bár ez azért továbbra is kuriózum itthon (ellentétben Nyugat-Európával).

 

Galéria: Kutyával nyaralni? Jó tanácsok és etikett kutyával utazóknakFotó: Romona Robbins Photography / AFP

 

A strandolás alapvetően problémás, ezért jól nézzünk utána annak, hol engedélyezett kutyával együtt fürdeni. A Kutyabarát.hu ebben is segít, de tájékozódhatunk az Eb Ovo Egyesület térképén is. Figyelem, a térkép 2015-ös, azóta történhettek változások.

 

Kutyabarát Balaton térkép-böngészés
Galéria: Kutyával nyaralni? Jó tanácsok és etikett kutyával utazóknak
(Fotó: kutyabarat.hu)

 

Nagy lépés volt a kutyás nyaralók életében tavaly, hogy Balatonföldváron nagy, 2500 négyzetméteres kutyabarát strand nyílt. Ezenkívül még néhány hely alkalmas erre a Balatonnál: egy partszakasz Tihany-Sajkodnál, a tihanyi Belső-tónál, Balatonbogláron és Fonyódon, vagyis a tó északi és déli partján egyaránt.

Május végétől Kutyabarát Balaton térkép

Nemrégiben megírtuk, hogy balatoni térkép készül kutyásoknak. Ez elérhető lesz hamarosan a Balaton Tourinform irodáiban, de az ország nagyvárosaiba is igyekeznek eljuttatni, Szegeden, Miskolcon, Debrecenben, Győrben és Veszprémben például biztosan lesznek, valamint a sümegi Tourinform irodában is érdemes keresni. Budapesten egyelőre csak a Szimpla Kertről tudjuk, hogy beszerezhető lesz náluk a térkép.

 

 A kutyával utazás 10+1 parancsolata

 

1. A kutyának érvényes oltása legyen, és legyen féreghajtva.

2. Az oltási könyvet mindig vigyük magunkkal!

3. Az autóban ugyanúgy, ahogy az embert, a kutyát is kötelező bekötni. Ez nem lehet kérdés.

4. Hiába kedves/kicsi/ártalmatlan a kutya, azért mindenképpen legyen nálunk szájkosár.

5. Minden esetben legyen nálunk zacskó. Tudjuk, hogy miért.

6. A kutya viselkedése nem zavarhatja a többi utazó, szálló- vagy étteremvendég kikapcsolódását. Legyen az ugatás, kéretlen odamenés másokhoz, ugrálás, ne adj isten rombolás.

 

A székre való felültetés például már egy problémás dolog
Galéria: Kutyával nyaralni? Jó tanácsok és etikett kutyával utazóknak
(Fotó: Jaap Arriens / AFP)

 

7. A szálláshelyen és a vendéglátóhelyeken legyen pórázon a kutya!

8. Ha a kutya nincsen pórázon, mert szabad területen - például kutyás strandon vagyunk -, mindig ügyeljünk rá, hol van. Soha ne tévesszük szem elől.

9. Ha a kutyának van kedvenc játéka, plüsse, pokróca, érdemes magunkkal vinni. Megnyugvást jelentenek neki az ismerős dolgok, szagok.

10. Ha olyan programunk van, hogy a szálláson kell hagyni az ebet, egyrészt jól fontoljuk meg, hogy meddig marad egyedül. Másrészt értesítsük róla a szállásadót! Ha például takarítani jönnének a szobába, ne érje őket váratlan meglepetés.

+1 Legyen nálunk jutalomfalat! Ha ügyes, szófogadó nyaralónak bizonyul a kedvencünk, juttassuk a tudomására.

Kutyabőrönd pakolólista

Póráz, szájkosár, oltási könyv, kutyazacskók, etető/itatótál, kutyaeledel, kutyatakaró. Ha van ilyenje: esőkabát. Kutyatörölköző, ha strandolás után vizesen ültetnénk kocsiba. Kiránduláshoz kulacsban víz, amiből megitathatjuk. Jutalomfalat.

 Akiknek jobb otthon maradni

 

Mert vannak szituációk, amikor jobb belátni, hogy ez a helyes megoldás. Egy nagyon idős kutyának – fajtától, mérettől függ, hogy mi számít annak – valószínűleg nagyobb nyűg helyet változtatni és a hőségben utazni, mint a megszokott helyén maradni. Ez a kutya állapotától függ elsősorban: ízületi fájdalmak, renyhe bélmozgás, légzési nehézségek esetén minden bizonnyal csak felesleges stressznek tesszük ki az állatot.

Saját tapasztalatból mondjuk viszont azt is, hogy egy idős, nagytestű kutya - akit mindenki rossz ötletnek tartott utaztatni -, is elevenné tud válni nyaraláskor. A miénk például képes volt boldogan szaladgálni, úszni és élvezni a gazdák egésznapos társaságát. Fontos azonban mérlegelni azt is, hogy milyen helyre visszük, milyen aktivitást tervezünk egész napra, és tulajdonképpen érdemes az egész nyaralást átgondolni a kutya szemszögéből is.

Boldog strandoló kutya – meg kell érteni azt is, hogy más számára ijesztő lehet
Galéria: Kutyával nyaralni? Jó tanácsok és etikett kutyával utazóknak
(Fotó: Raphye Alexius / AFP)

 

Persze egy gazdi sem szereti azt gondolni a kutyájáról, hogy problémás, hogy nem jó vele más emberek és/vagy kutyák közé menni, de köztudott, hogy rengeteg (valóban) problémás állat él a háztartásokban. Nem apróbb jólneveltségi gondokat értünk ezalatt, hanem ön- és közveszélyességet. Ha tudjuk kutyánkról, hogy kiszámíthatatlan, adott esetben akár támad is (vagy éppen elég az is, ha támadóan lép fel), vagy ha nem tudunk hatni rá, nem hallgat ránk, akkor jól át kell gondolni, hogy vigyük-e magunkkal nyaralni. Hiszen a megváltozott környezet, az utazási procedúra csak még jobban kibillentheti. Nagytestű és mások által ijesztőnek tartott kutyára különösen figyeljünk oda, hogy más kutyátlan vagy kutyás nyaralót ne frusztráljon a jelenlétük.

Ha azonban a fentieket megfontoljuk, biztos, hogy minden adott lesz a kellemes, közös nyaraláshoz, mely után kutya és gazdája is feltöltődve ér haza.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek