A sátoraljaújhelyi múzeum lett az év legjobbja

A sátoraljaújhelyi múzeum lett az év legjobbja

 Szombaton a Múzeumok Majálisán adták át Az év múzeuma és Az év kiállítása díjakat. A Pulszky Társaság - Magyar Múzeumi Egyesület indoklása szerint Az év múzeuma 2016 díjat a múzeumi munkában felmutatott stratégiai alapú, átfogó és kiegyensúlyozott fejlesztéseiért, továbbá a helyi identitás támogatásában és a régió turisztikai vonzerejének erősítésében elért eredményeiért érdemelte ki a Petőfi Irodalmi Múzeum sátoraljaújhelyi Kazinczy Ferenc Múzeuma - írja az MTI.

A sátoraljaújhelyi Kazinczy Ferenc MúzeumFotó: Szoboszlay Marcell

 A Színháztörténeti Múzeum és Intézet Háromszázezer magas Cé - Simándy 100című időszaki kiállítása az indoklás szerint rendkívül gazdag kommunikációs készlettel tette befogadhatóvá és avatta időtállóvá Simándy József (1916-1997) operaénekes életművét. A kiállítás tavaly volt látható a Bajor Gizi Színészmúzeumban, kurátorai Simándi Katalin, a művész legkisebb lánya és Sipőcz Mariann voltak, a látványt Mihalkov György tervezte.

Az év múzeuma 2016 elismerésért az idén öt intézmény szállt versenybe. Elismerő oklevélben részesült a dunaújvárosi Intercisa Múzeum, a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum és a Tokaji Múzeum. Különdíjat kapott a győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum, a fiatalok bevonásával elért eredményeiért, innovatív közösségi projektjeiért, a képzőművészet, különösen a kortárs művészet bemutatásában és támogatásában vállalt erőfeszítéséért.

Az év kiállítása 2016 díjra az idén tizenhat tárlat nevezett, amelyek közül hét kiállítást választott be a döntőbe a bírálóbizottság. Elismerő oklevélben részesült: az egri Dobó István Vármúzeum "Lőporfüst - kövek között" - kazamata-kiállítása, a Magyar Természettudományi Múzeum Igéző virágok szemlélésében - Haynald Lajos hagyatéka című időszaki tárlata, a Paksi Városi Múzeum Paksi metszet című helytörténeti kiállítása, a Pesterzsébeti Múzeum Doktor úr kérem... című kiállítása, valamint a Tatabányai Múzeum Metamorfózis - ember és természet kapcsolata az Által-ér völgyében című kiállítása.

Különdíjat kapott a Budapesti Történeti Múzeum Kiscelli Múzeuma #moszkvater - A Széll Kálmán tér története című időszaki kiállítása, amely a média és nagyközönség bevonásával interaktív módon örökítette meg az ikonikus városi tér társadalmi szerepét.

A pályázat bírálóbizottságát ebben az évben is a Pulszky Társaság és a kiírásban részt vevő más szakmai szervezetek - az Múzeumok Nemzetközi Tanácsának Magyar Nemzeti Bizottsága, az Országos Közgyűjtemények Szövetsége, a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége, az Emberi Erőforrások Minisztériumának közgyűjteményi főosztálya, a Magyar Nemzeti Múzeum, valamint a Nemzeti Kulturális Alap Közgyűjtemények Kollégiuma - képviselői alkották.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek