Végleg bezárhat a Planetárium

Végleg bezárhat a Planetárium

Nem tud tovább dacolni az időjárással, a heves esőzésekkel a budapesti Planetárium, június 18-án bezárja kapuit. Állami támogatásra van szüksége az újranyitáshoz, a javításokat, fejlesztéseket önerőből az intézmény már nem tudja fedezni. Őszre várható leghamarabb döntés - olvasható a PestBuda cikkében.

Fotó: Planetárium.hu

Az 1977-ben megnyílt intézmény az elmúlt két nyáron egy időre már leállt, akkor kisebb, halaszthatatlan felújításokat végeztek, de mára baleset veszélyessé vált az épület. A néhány éve bekövetkezett drasztikus időjárás-változás az intézményt sem kíméli, a szerkezetileg hibás, lapos tetőszerkezet ázik. Használhatatlanná vált a ruhatár teljes területe és a női mosdó több fülkéje, a látogatói körfolyosót és a személyzeti részleget nem lehet lezárni, itt vödröket kerülgetnek a dolgozók és a látogatók az esős napokon. De a 23 méter átmérőjű félgömb alakú kupola és a vetítőterem is nagyon rossz állapotban van.

"A Planetárium fenntartója, a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat (TIT) már mindent megtett, amit saját keretekből megtehetett, de már túlnőtt minket a feladat. A világon mindenhol közpénzből fedezik az ilyen intézmények rendben tartását, fejlesztését, ezt szeretnénk mi is elérni. Milliárdos beruházásra van szükség, a technikai fejlesztést is beleszámítva. De az igazán sürgető feladat az épület felújítása, a kupolán kívül gyakorlatilag mindenhol vissza kell bontani a tetőt és egy teljesen más konstrukcióval újjáépítenünk" – ezt Lőrincz Henrik csillagász, előadó nyilatkozta a lapnak, miközben hozzátette, a hely lelke, a planetáriumgép is múzeumba való.

„Négy generációval le vagyunk maradva a műszertechnikai fejlődésben, máshol ma már ún. fulldome rendszerek vannak, nagy teljesítményű videoprojektorokkal az egész kupolát egybefüggő módon, három dimenzióban be lehet vetíteni, akár animációval, akár mozgóképpel" - fogalmazott a csillagász.

Fotó: Planetárium.hu

Néhány hete minisztériumi megbízottak látogattak a helyszínre, egyetértettek abban, hogy a budapesti Planetáriumot meg kell menteni. De leghamarabb csak az őszi ülésszakban születhet a támogatásról döntés, amelyet az is nehezít, hogy az intézmény a Népligetben áll, amely az állam, a fővárosi és a X. kerületi önkormányzat osztatlan közös tulajdona. Amíg ezt nem rendezik, vagyis az állam a Planetárium néhány száz négyzetméterét nem tudja kisajátítani, addig semmi nem történhet. Ha erre a problémára találnak megoldást, a támogatást is megkaphatják.

A Planetárium az 1977-es megnyitás óta évente százezer látogatót fogadott. Idén lesz negyven éves, az évfordulót augusztus 17-én ünnepelnék. A bezárás miatt azonban ezt is előre hozták, múlt hét pénteken telt házas nyílt nappal ünnepelték a négy évtizedes fennállást.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek