Öt templom fesztivál a "világ leghosszabb utcáján"

Idén májusban tizenkettedik alkalommal nyitják meg kapuikat Győr-Újváros templomai, hogy felekezeti hovatartozástól függetlenül lássanak vendégül mindenkit az Öt Templom Fesztivál öt napjának változatos programjain. Ezen a fesztiválon nincs sör, nincs virsli, de van spirituális hangulat és áhítat, ismerkedés a másik ember hitével és szeretetével – vallják a szervezők.
 

Fotó: Öt templom fesztivál / Facebook


A május 11. és 15. között megrendezett fesztiválon a színházi és koncertprogramok mellett számos további kísérőprogram és szakrális esemény várja az érkezőket. Magyar és angol nyelvű vezetett túrákon ismerhetik meg az érdeklődők a fesztiválnak helyt adó öt templom történetét, a fesztivál európai üzenetét és a házigazdák nyitott, kultúrákat és vallásokat átívelő, előítélet-romboló nyitottságát.

Koncerttel lép fel többek között a Custos Consort, a Voces Aequales együttes, és Szirtes Edina Mókus és vonósnégyese. A fesztivál vendége lesz három szakrális előadással a Mesebolt Bábszínház is. Szombaton kerül bemutatásra Jáger András egyszemélyes, zenés bábelőadása Álmom az Isten címmel, hétfő este pedig a színházi programok sorát a Studio DAMÚZA és a Fekete Seretlek, Virrasztás című közös, nemzetközi, zenés kooprodukciója zárja.

A legjobban Lackfi János költő, író foglalta össze a rendezvény lényegét, ezért őt idézzük:

„Melyik a világ leghosszabb utcája? Hát a győri Kossuth utca, hiszen hétezer év zsidó-keresztény kultúrtörténetén ível át, zenei világokon vágtat keresztül, lelkek millióit köti össze téren innen, időn túl. Öt templom, öt nagy felekezet, ötféle, mégis egyazon isteni tartalom, százféle, mégis egybeérő zenei-művészeti-lelki életszemlélet. Az Öt Templom Fesztivál idején úgy röppenünk Bachtól a bluesig, a folklórtól az alternatív muzsikáig, Pázmánytól Bizáncig, jazztől a gregoriánig, klezmertől a madrigálig, hogy közben megáll az órák mutatója, és az öröklét időzárványában üldögélünk a zsinagóga, a katolikus, a görögkatolikus, az evangélikus vagy éppen a református templom évszázados falai között. Isten hozta önöket a művészet nevű földrengés rezzenetlen epicentrumában!"

További tudnivalók a rendezvény honlapján.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek