» Közel

Új lépcsőket kaphat a tihanyi apátsághoz vezető út

| | Nem érkezett még hozzászólás

Az utóbbi évek egyik legjelentősebb fejlesztéséhez kaphat mintegy félmilliárd forintos támogatást Tihany. A Balatoni program részeként újulhat meg az egykori apátsági magtár illetve a templomhoz felvezető lépcső. A fejlesztéshez kapcsolódva az önkormányzat a régi pékség, jelenleg rossz állapotban lévő épületének átalakításával saját beruházásból megépíti a Civilek házát - írja a Hírbalaton.hu.

Az apátság látogatóközpontja
Az apátság látogatóközpontjaFotó: Tihanyi Bencés Apátság

Készen vannak a látványtervek, sikeres pályázati elbírálás esetén várhatóan a jövő év végén elkezdődhet a fejlesztés. A program keretében felújítanák az Apátsághoz vezető, nagy forgalmú lépcsőt, a murvás területek díszburkolatot kapnának. A jelenleg művelődési házként funkcionáló, egykori apátsági magtár 19. századi műemléki épülete pedig visszakapná eredeti formáját, rehabilitálnák az értékes ingatlant. A tervek szerint az akadálymentesített épület földszintjén turisztikai fogadóteret alakítanak ki, ide költözik majd a Tourinform iroda és itt kap helyet az új kávézó, amely a Mádl Ferenc tér felé is nyitott lesz.

Az emeleten nagyobb kulturális rendezvények, különböző események befogadására is alkalmas előadó termet létesítenének, a tetőtérben pedig kiállító tér lesz. A beruházás alapfeltétele, hogy kulturált körülmények közé költöztessék a házban jelenleg működő intézményeket. Erre szolgál a Civilek háza. Elbontanák a jelenlegi vizes blokkot, az egykori magtár tekintélyes épülete pedig körbejárható lesz. 

Tihanyi barátlakások
Tihanyi barátlakásokFotó: Tihanyi Bencés Apátság

Civilek háza levendula lepárlóval

A Belső-tó közelében, a Levendula Látogatóközpont mellett álló régi pékség épületébe költözik majd a könyvtár, a művelődési ház igazgatósága, a TDM iroda illetve a Tihany tévé stúdiója. A jelenleg kihasználatlanul álló, rossz állapotú épületet a tervek szerint összesen 220 millió forintból újítanák fel, illetve tennék alkalmassá arra, hogy egyfajta civil házként működjön.

Az épület földszintjén egy százmilliós magánberuházás révén levendula lepárló és bemutatótermet hoznak létre, ezen a szinten kap helyet a körzeti megbízott irodája is. A tetőtérbe költöznek a már említett, az egykori magtár épületéből kiköltöző intézmények. A beruházás idén ősszel kezdődik. 

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Travelo - Leggyakoribb keresések közel

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

SZILVESZTER! Rövidebb-hosszabb, busszal és repülővel! Kulturális körutazások minden igény szerint!

Mikeve új galériát hozott létre
Mátrai kalandozások - 1 nap
13 napja
Mikeve élménybeszámolót írt
Mátrai hosszú hétvége - 1 nap
13 napja
dorav új galériát hozott létre
Őrség 2015
17 napja
dorav élménybeszámolót írt
Őrség 2015
17 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.