Ötven helyszínen hallgathatjuk a fülemüle énekét

Ötven helyszínen hallgathatjuk a fülemüle énekét

Április végétől indul a Fülemülék éjszakája programsorozat, amelynek keretében idén országszerte mintegy ötven helyszínen, többnyire lakott területeken vagy ezek határában késő délutáni, kora esti sétákkal várják a madarászok a fülemülék éneke iránt érdeklődőket – írja az MTI.

Fülemüle, fülemüle, gyönyörű madár...Varga György Napvadász / Indafotó

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) keddi közleménye szerint a fülemülék tavaszi vonulásához alkalmazkodva több mint egy évtizede rendezik meg az április végétől május végéig tartó programsorozatot. A rendezvényhelyszíneken nem csak hallani, de gyakran is látni lehet a fülemüléket kézben, ugyanis a helyszínek egy részén madárgyűrűzés is zajlik.

Magyarországon a lakott területek bokrosaiban is gyakorinak számít a világ egyik legszebb énekhangú madarának tartott fülemüle. A verébméretű, egyszínű barnás felsőtestű, vöröses farkú madár nem csak kilométernyi távolságra is elhallatszó hangereje és énekének változatossága miatt híres, de az is különleges benne, hogy a hímek éjszaka is énekelnek.

A fülemüle hangja évezredek óta megigézi az embereket és megihleti a művészeket. Andersen Fülemüle című meséjéből Sztravinszkij írt operát, amelyhez a fülemüle énekművészetéből nyert ihletet. Händel orgonaversenyében a kakukk mellett a fülemüle strófái is megszólalnak. Oscar Wilde A csalogány és a rózsa című novellájának csalogány főhőse dalát és vérét áldozta a szerelem oltárán, de Arany János, Samuel Taylor Coleridge és John Keats verseiben is feltűnik a madár.

 A rádió hőskorában, Angliában, a BBC közvetítettek egy szabadtéri koncertet, ahol Beatrice Harrison csellóművész a kertjében duettet játszott az ott éneklő fülemülékkel 1924 májusában. A kísérlet akkora közönségsikert aratott, hogy a rádióközvetítést a következő hónapban, majd a rákövetkező 12 tavaszon is megismételték.

A faj hosszú távú vonuló, a telet Afrika Szaharától délre húzódó területein tölti. Az első madarak már április első felében, a többség azonban április végén és május elején érkezik Magyarországra, és a hímek szinte azonnal énekelni kezdenek. A programok folyamatosan frissülő listája az MME honlapján található.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek