54 rakparti házban tartanak ingyenes lakástúrát ezen a hétvégén

A Duna két partján ötvennégy megnyíló épület és számos program, köztük lakástúrák, háztörténeti séták, kiállítások és koncertek várják a látogatókat, akik ezen a hétvégén ingyen vendégeskedhetnek ezekben a fővárosi házakban.

Idén is megtartják a Budapest100, a nyitott házak hétvégéje című rendezvényt április 22-én és 23-án, amelynek témája ezúttal a rakpart lesz. Az érintett Duna-parti lakóközösségek és intézmények az épületek korától függetlenül vesznek részt a programban, sőt, az idei Budapest100 egyik érdekessége éppen az, hogy a 18. századtól napjainkig, a régi paloták mellett modern és kortárs épületek is helyet kapnak a látogatni valók között.

 

Belgrád rakpart 23. belülről
Galéria: Budapest100 újra
Fotó: Szokodi Bea / Budapest100

A rendezvény a rakpartok házaiban a speciális helyszín előnyeit és hátrányait is bemutatja, miközben hagyományainak megfelelően közkinccsé teszi az itt élők és a középületekben dolgozók történeteit.

A rakparton régi és új lakóházakba, intézményekbe léphetnek be az érdeklődők. Templomokat, köztéri alkotásokat nézhetnek meg, és művészekkel, építészekkel, írókkal, költőkkel, zenészekkel, kutatókkal, egyházi emberekkel is találkozhatnak. Az események részletesen böngészhetők a rendezvény honlapján. Az önkéntesek és lakók által közösen szervezett programok mellett a látogatható házak oldalain elolvashatók a kutatók által gyűjtött történetek is. A Budapest100 hétvégéje idején minden szabadon és ingyen látogatható.

 

Bem rakpart 6.
Galéria: Budapest100 újra
Fotó: Kovács Katt Katalin / Budapest100

 

Támogatni is lehet a Budapest100-at

 

Idén a programsorozat támogatóit a szervezők egy hajóútra invitálják. Április 22-én 11 órától a Táncsics hajón Kolundzsija Gábor tart vetített képes előadást A rakodópart kövei címmel, amelyben a Duna szabályozásának és a rakpartok kiépítésének hatalmas munkáját mutatja be. A hétvégi rendezvény programfüzetét innen töltheti le, az adományozási lehetőségről bővebben pedig itt olvashat.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek