Kiállítás nyílik az elmúlt évtized kétezer budapesti régészeti leletéből

Kiállítás nyílik az elmúlt évtized kétezer budapesti régészeti leletéből

 

A Budapesti Történeti Múzeum (BTM) csütörtöktől látható kiállítása elmúlt tíz év Budapest területén elvégzett ásatásainak eredményeit tekinti át – írja az MTI. Kincsek a város alatt címmel csaknem kétezer leletet, valamint maketteket, rekonstrukciókat és filmeket láthatnak az érdeklődők.

A mai Budapest területén egykor számos település létezett. A rendkívül nagy mennyiségű bemutatott tárgy érzékelteti a BTM régészei által végzett hatalmas munkát, noha ez is csak töredéke a feltárt őskori, ókori, középkori és kora újkori leleteknek. Az elmúlt évtizedben ugyanis a BTM régészei több mint kétezer helyszínen jártak és több mint száz feltárást végeztek. Az így szerzett leletanyag és információ feldolgozása még hosszú évekig eltart majd. A több mint száz éve fennálló őskori gyűjtemény leletanyagának hatvan százaléka az utóbbi tíz évben került a felszínre.

Fotó: Budapesti Történeti Múzeum

A leletek igen változatos helyzetekben kerültek elő. A Római-parton, a Királyok útján feltárt lelőhelyen például hat különböző korszak rétegeire bukkantak; ezeket úgynevezett tanúfal mutatja be feltáráskori állapotban. A Harsánylejtőn kerültek elő a római szőlőművelés legkorábbi nyomai, az aquincumi polgárváros nyugati részén pedig egy geometrikus mozaikpadlót tártak fel.

A múzeum régészeinek sikerült feltárniuk a mai Budapest területén először tartósan megtelepedő, középső és késő kőkori lakosság nyomait. Életkörülményeiket, lakhelyeiket animáción is rekonstruálták.

A budai Skála bontásánál előkerült neolitikus kettős sírban egymásba karoló férfi és nő maradványait tárták fel, akik lábánál arcos edény feküdt, ami fontos új információ a korszak rítusaival kapcsolatban. Egészen nagy leletegyüttesekre is bukkantak: szintén a budai Skála területéről került elő például egy tízezer edénytöredéket tartalmazó tárgyegyüttes, ebből a restaurátorok száztizenkét edényt, egy komplett asztali készletet tudtak összeragasztani.

Fotó: Budapesti Történeti Múzeum

A középkorban a mai Budapest területén kisebb-nagyobb települések hálózata létezett. A Nagyvásárcsarnok mögötti téren a közelmúltban bukkantak rá például Szenterzsébetfalva nyomaira, itt az egyik kora újkori sírból egy jó állapotban megőrződött párta is előkerült. Szintén ritkaság, hogy bőrtárgyak maradjanak fenn, mégis a Miniszterelnökség építkezéséről középkori gyerek- és felnőtt cipőket, míg a Vízivárosból egy bőrerszényt tártak fel.

Rengeteg tárgy – többek között páncélok, fegyverek, vaseszközök vagy a királyi palota majolika padlótéglái – került elő Várbazár területéről, így a kiállíthatták egy török kori fogadó ebédlőjének berendezését is. 3D-s rekonstrukción egyebek mellett a korabeli Rudas-fürdőbe léphet be majd virtuálisan a látogató.

Fotó: Budapesti Történeti Múzeum

A több ezer év emlékeit felvonultató tárlat szeptember 17-ig tart nyitva a BTM Vármúzeumában. A régmúlt korszakok átélhetőségét virtuális 3D-s rekonstrukciók, makettek, rekonstrukciós rajzok, interaktív játékok, valamint kézbe vehető tárgymásolatok segítik. A feltárások Budapest érintőképernyős térképén is kereshetők, míg a kiemelt leleteknél QR-kódos mobilguide nyújt részletes információkat.

Újabb cikkünk ebben a témában:

Székesfehérvár, Dunaújváros és Pécs is izgalmas programokkal készül a Régészet napján 
Szó szerint első kézből ismerkedhetnek az ásatások világával és a leletekkel az érdeklődők.
Attila korabeli, ritka sírra bukkantak Kecskemét határában 
Friss régészeti szenzációt láthat a Múzeumok éjszakáján 
Néhány órára megtekinthető lesz a napokban talált aranylelet, mielőtt megkezdenék restaurálását.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek