» Közel

LED-es fényágyút terveznek a Balaton közepére

Szombattól működnek a viharjelzők a tópartokon

| | Nem érkezett még hozzászólás
Ez a hír minden évben már a napszítta stégek, lángos sütödék képzeletbeli illatával tölti el az igazi balatonistákat. Így aztán mi is csak azért írunk róla, mert jobb többször, mint egyszer sem: elsőfokú viharjelzés percenként 45 felvillanással jár, ekkor a partközelben még lehet fürdeni; a sűrűbb, 90-szer felvillanó jelzésnél viszont már tényleg irány a part. Viharjelzők sziasztok, jó lesz titeket újra látni!

Szombaton 0 órától  működik a viharjelző rendszer a Balatonnál, a Velencei-, a Fertő- és a Tisza-tónál - írja az MTI az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) közleménye alapján.

Fotó: Sensitive - Indafotó

A tájékoztatás szerint, a nagy tavaknál működő viharjelzőrendszer két veszélyjelző fokozatban működhet, a rendszer minden esetben a kedvezőtlen időjárási körülményeket megelőzően élesedik. Ha egy órán belül a szél eléri a 40 kilométer/órás sebességet, automatikusan életbe lép az elsőfokú viharjelzés. Ilyenkor percenként 45, sárga fényű felvillanás jelzi a vízben és vízparton tartózkodóknak a veszélyt. Elsőfokú jelzés esetén úszni, csónakázni, vagy a vízen bármilyen más sporteszközzel tartózkodni csak a parttól számított 500 méteren belül szabad.   

Ugyanakkor, ha 60 kilométer/órás, vagy annál erősebb szél várható, másodfokú viharjelzés lép életbe. Ebben az esetben a viharjelzőlámpák percenként 90-szer villannak fel. Ilyenkor tilos úszni, fürdőzni, továbbá tilos csónakkal és más vízi sporteszközzel közlekedni - magyarázza a katasztrófavédelem.

Felhívják a figyelmet arra, hogy az érdeklődők bármikor tájékozódhatnak a viharjelzőrendszer állomásainak működéséről, az aktuális riasztási fokozatokról a katasztrófavédelem weboldalán. Azt ajánlják mindenkinek, hogy a szabadidős programok tervezésénél vegyék figyelembe a viharjelzőrendszer figyelmeztetését, baj esetén pedig hívják a 112-es segélyhívó számot - tartalmazza az OKF közleménye.

Akár LED-es fényágyú is jöhet

Az utóbbi években ugyanis már megkezdődött a fényjelző egységek korszerűsítése, a régebbi típusú izzókat szabályozható és energiatakarékos LED-es egységekre cserélik. A Balaton Tihanytól keletre eső medencéjében már 14 állomást átalakítottak át LED-es világításra, és a tervek szerint az ősszel elvégzik a cserét Balatonakaliban, Zánkán, Révfülöpön és Ábrahámhegyen is. Felmerült az is, hogy a keleti-medence közepére egy “úszó” viharjelző állomást állítanak fel, amit akkumulátorról táplálnának. Ugyancsak foglalkoznak azzal a lehetőséggel is, hogy a nagyobb strandokon bójákra épített jelzőegységeket telepítenének - teszi hozzá cikkében a Balatontipp.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Travelo - Leggyakoribb keresések közel

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

SZILVESZTER! Rövidebb-hosszabb, busszal és repülővel! Kulturális körutazások minden igény szerint!

Mikeve új galériát hozott létre
Mátrai kalandozások - 1 nap
12 napja
Mikeve élménybeszámolót írt
Mátrai hosszú hétvége - 1 nap
12 napja
dorav új galériát hozott létre
Őrség 2015
16 napja
dorav élménybeszámolót írt
Őrség 2015
16 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.