» Közel

Tihanyban mostantól azt is láthatja, hogyan étkeznek a szerzetesek

| | Nem érkezett még hozzászólás

Három új kiállítás nyílt a Tihanyi Bencés Apátságban, amely a téli szünet után az Apátsági Rege Cukrászdát is újranyitotta a napokban - írja a Hírbalaton. 

Fotó: Mark H. Milstein / Northfoto

Pincében a szerzetesek asztalai mellett

Az apátság egykori pincéjében nyílt meg az egyik, A szerzetesek asztalánál című állandó kiállítás, amely a magyarországi szerzetesrendek táplálkozáskultúrában betöltött szerepét mutatja be. A tárlat látogatói megtudhatják, hogy hol és milyen szabályok szerint élnek a szerzetesek, miben különbözik a refektórium egy átlagos ebédlőtől. Ezen kívül kisfilm, fotók, receptek és ételleírások segítségével ismerhetik meg a kolostori étel- és italkészítést.

A kiállítás bemutatja az apátsági sör böjtbeli szerepét, megismerhetik a látogatók a legkülönfélébb likőröket, gyógyitalokat, valamint a kolostori gazdálkodás egyik legfontosabb terméke, a sajt is megjelenik. A kiállítás segít megismerni a hal sokrétű, bonyolult szimbolikáját is a keresztény gondolkodásban. A kenyér és a bor pedig a szentség hordozójaként is megmutatkozik. A kiállítás érdekességeként megtekinthető néhány szerzetesek által írt magyar szakácskönyv, valamint két eredeti lap a bencés Jedlik Ányos háztartási naplójából és egy piarista számadáskönyv.

Kilátás az Apátsági Rege Cukrászda teraszáról
Kilátás az Apátsági Rege Cukrászda teraszárólFotó: Tihanyi apátság /Facebook

Apátrétest is kóstolhatnak

Az Étkezési kultúra régen és ma a tihanyi apátságban című kiállítás pedig már a bencés szerzetesi életet mutatja be, amelyet az étkezési szokásokat is szabályozó Szent Benedek által 540 körül írt Regula határoz meg. Láthatók lesznek majd az apátság 18-20. századból fennmaradt számadáskönyve és számlái is, amelyekből pontosan kiderül, hogy mikor mit ettek és ittak a szerzetesek, ahogy az is, hogy a halfogyasztás milyen fontos volt már akkor is a szerzetesek körében. 

Apátsági Rege Cukrászda terasza
Apátsági Rege Cukrászda teraszaFotó: Tihanyi apátság /Facebook

A szombaton nyíló, megújult, Apátsági Rege Cukrászda napfényteraszán kóstolóval egybekötött gasztronómiai bemutatót tartanak az apátság konyhájáról. Ahol többek között meg lehet majd kóstolni az apátrétest, amely kifejezetten a tihanyi apátság édessége, és amelyet a mai napig is sütnek az apátsági konyhán. Az apátsági rétes különlegessége, hogy három eltérő töltelékű, mákos, diós és túrós palacsintát sütnek rétestésztában.

+1 tárlat a koronázási emlékekről

A IV. Károly-emlékszobában ugyanis egy kisebb kiállítást is berendeztek Koronázási emlékek: Királykoronázás és patriotizmus a populáris kultúrában címmel, melynek keretében Bárány Krisztián - Bárány Dániel: A Szent Korona és koronázási kincseink nyomában című film is látható, angol felirattal. A három kiállítást hétfőtől szombatig 10 és 16 óra között, vasárnap 11.15-től 16 óráig lehet látogatni.

A Tihanyi Bencés Apátságban egyébként jelenleg kilenc szerzetes él, akik a környék lelkipásztori feladatait látják el. Az apátságban lelkigyakorlatokat és számos kulturális programot - hangversenyeket, kiállításokat, konferenciákat - rendeznek. Arról, hogy milyen feltételekkel lehet ma valaki tihanyi bencés szerzetes, az apátság Facebook-oldalán olvashatnak.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Travelo - Leggyakoribb keresések közel

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

Pünkösdi hétvége Foglaljon szállást online és utazzon el a pünkösdi hosszú hétvégén!

rallymax élménybeszámolót írt
Országos kéktúra 31. nap
9 napja
rallymax új galériát hozott létre
Országos kéktúra 31. nap
10 napja
szalay3 élménybeszámolót írt
Magyarország, Esztergom, a Vár, SzG3
16 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.