» Közel

Tihanyban mostantól azt is láthatja, hogyan étkeznek a szerzetesek

| | Nem érkezett még hozzászólás

Három új kiállítás nyílt a Tihanyi Bencés Apátságban, amely a téli szünet után az Apátsági Rege Cukrászdát is újranyitotta a napokban - írja a Hírbalaton. 

Fotó: Mark H. Milstein / Northfoto

Pincében a szerzetesek asztalai mellett

Az apátság egykori pincéjében nyílt meg az egyik, A szerzetesek asztalánál című állandó kiállítás, amely a magyarországi szerzetesrendek táplálkozáskultúrában betöltött szerepét mutatja be. A tárlat látogatói megtudhatják, hogy hol és milyen szabályok szerint élnek a szerzetesek, miben különbözik a refektórium egy átlagos ebédlőtől. Ezen kívül kisfilm, fotók, receptek és ételleírások segítségével ismerhetik meg a kolostori étel- és italkészítést.

A kiállítás bemutatja az apátsági sör böjtbeli szerepét, megismerhetik a látogatók a legkülönfélébb likőröket, gyógyitalokat, valamint a kolostori gazdálkodás egyik legfontosabb terméke, a sajt is megjelenik. A kiállítás segít megismerni a hal sokrétű, bonyolult szimbolikáját is a keresztény gondolkodásban. A kenyér és a bor pedig a szentség hordozójaként is megmutatkozik. A kiállítás érdekességeként megtekinthető néhány szerzetesek által írt magyar szakácskönyv, valamint két eredeti lap a bencés Jedlik Ányos háztartási naplójából és egy piarista számadáskönyv.

Kilátás az Apátsági Rege Cukrászda teraszáról
Kilátás az Apátsági Rege Cukrászda teraszárólFotó: Tihanyi apátság /Facebook

Apátrétest is kóstolhatnak

Az Étkezési kultúra régen és ma a tihanyi apátságban című kiállítás pedig már a bencés szerzetesi életet mutatja be, amelyet az étkezési szokásokat is szabályozó Szent Benedek által 540 körül írt Regula határoz meg. Láthatók lesznek majd az apátság 18-20. századból fennmaradt számadáskönyve és számlái is, amelyekből pontosan kiderül, hogy mikor mit ettek és ittak a szerzetesek, ahogy az is, hogy a halfogyasztás milyen fontos volt már akkor is a szerzetesek körében. 

Apátsági Rege Cukrászda terasza
Apátsági Rege Cukrászda teraszaFotó: Tihanyi apátság /Facebook

A szombaton nyíló, megújult, Apátsági Rege Cukrászda napfényteraszán kóstolóval egybekötött gasztronómiai bemutatót tartanak az apátság konyhájáról. Ahol többek között meg lehet majd kóstolni az apátrétest, amely kifejezetten a tihanyi apátság édessége, és amelyet a mai napig is sütnek az apátsági konyhán. Az apátsági rétes különlegessége, hogy három eltérő töltelékű, mákos, diós és túrós palacsintát sütnek rétestésztában.

+1 tárlat a koronázási emlékekről

A IV. Károly-emlékszobában ugyanis egy kisebb kiállítást is berendeztek Koronázási emlékek: Királykoronázás és patriotizmus a populáris kultúrában címmel, melynek keretében Bárány Krisztián - Bárány Dániel: A Szent Korona és koronázási kincseink nyomában című film is látható, angol felirattal. A három kiállítást hétfőtől szombatig 10 és 16 óra között, vasárnap 11.15-től 16 óráig lehet látogatni.

A Tihanyi Bencés Apátságban egyébként jelenleg kilenc szerzetes él, akik a környék lelkipásztori feladatait látják el. Az apátságban lelkigyakorlatokat és számos kulturális programot - hangversenyeket, kiállításokat, konferenciákat - rendeznek. Arról, hogy milyen feltételekkel lehet ma valaki tihanyi bencés szerzetes, az apátság Facebook-oldalán olvashatnak.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Travelo - Leggyakoribb keresések közel

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

Meghosszabbították a TSMA nevezési határidejét! Március 31-ig nevezhetik a magyar hotelek és turisztikai szolgáltatást nyújtó szervezetek.

cobranco élménybeszámolót írt
Árvízi-túra (Lillafüred)
41 napja
WilliMail új galériát hozott létre
1988-ban készült.
47 napja
Mikeve új galériát hozott létre
Szigetközi szülinap az Orchidea Hotelben
65 napja
Mikeve élménybeszámolót írt
Szigetközi szülinap az Orchidea Hotelben
65 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.