Ilyen lett a felújított kaposvári vasútállomás

Felvarrták a kaposvári pályaudvar ráncait, amely az eredetihez hasonló pompájában fogadja a vasúton utazókat, a kaposváriakat, somogyiakat és a városba érkező sok ezernyi turistát.

Fotó: MÁV

 A MÁV az állomásfejlesztési és integrált ügyfélszolgálat fejlesztési programja keretében, európai uniós forrásból - a műemlékvédelmi szempontokat is figyelembe véve - valósította meg a rekonstrukciót mintegy 1,6 milliárd forintból. A Pfaff Ferenc, a MÁV egykori legendás főépítésze által tervezett, 1898-1899-ben emelt épületben új szolgáltatásként Kormányablakot is kialakítottak - olvasható a MÁV közleményében.

Kaposvári vasútállomás
A Pfaff Ferenc tervei alapján készült állomási épületet 1900-ban adták át, 2011 óta műemlék, de fennállása óta most először újították fel teljes körűen. Az 1895-1905 között épített nagy felvételi épületek jellemző stílusjegyeivel, a kornak és a vasútüzem akkori technikai színvonalának megfelelő funkciókkal tervezték. Ez olyan jól sikerült, hogy típustervként – kisebb-nagyobb módosításokkal – még két másik állomáson, Szatmárnémetiben (ma Satu Mare /Románia) és Versecen (ma Vrsac /Szerbia) is felhasználták. A három épület hasonlósága a helyreállítás tervezésénél lehetett segítség, mivel már csak hiányosan állt rendelkezésre az 1940-es évek elején a belső díszítéseitől szinte teljesen megfosztott kaposvári épület eredeti tervanyaga. A verseci épület belső tereiben viszont sok eredeti részlet a mai napig megtalálható.

 Megújult az épületegyüttes homlokzata, korszerűbbé váltak az utas-kiszolgálás és a vasúti infrastruktúra működéséhez szükséges irodák, technikai helyiségek, az utas-információs rendszer. Az utasforgalmi terek majdnem teljesen visszanyerték eredeti formájukat, díszes megjelenésüket. Helyreállították az eredeti belső nyílászárókat, falburkolatokat, illetve három helyiségben a mennyezet díszítőfestését is.

Fotó: MÁV

 A vágányok mentén futó perontető a korabeli tervek alapján épült újjá. A tetőszerkezeteket megerősítették, a tetők új cserépfedést kaptak. Videokamerás megfigyelés gondoskodik a biztonságról, a szolgáltatások megközelítése akadálymentessé vált. Újjáépült egyebek között az épületfűtés, az elektromos-, víz- és csatornahálózat, a tűzvédelem, és LED technikájú díszvilágítás is készült.

Fotó: MÁV

 Néhány héten belül az állomásfejlesztési program keretében felújított keszthelyi állomást is átadja a MÁV, őszre a tapolcai állomás rekonstrukcióját és a Kormányablakok kialakítását ígérik a Keleti és a Nyugati pályaudvaron.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek