» Közel

Báró hozza el nekünk a tavaszt

| | Nem érkezett még hozzászólás

Elindult Magyarországra Izraelből a Báró nevű jeladós fehér gólya, amely társai közül valószínűleg a legkorábban tér vissza Magyarországra minden évben - írja az MTI. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület pénteki tájékoztatása szerint Báró már Törökország felett repül. Fajtársai többnyire csak március végén, április elején jelennek meg a magyarországi fészkeiknél, ám Báró gyakran már február végén megérkezik. A hazatérés pillanatát a madár fészkét figyelő webkamerán keresztül bárki megnézheti.

Fotó: Jeladosmadarak.mme.hu

A szakemberek egészen tavalyig nem tudták, hogy mi áll a gólya viselkedésének hátterében. 2016 tavaszán aztán sikerült műholdas jeladóval megjelölni a madarat, aminek köszönhetően kiderült, hogy Báró nem a hazai állomány fő telelőterületére, Szudánba és Csádba, hanem csupán Kis-Ázsiába, Izrael térségébe vonul. Ez a rövidítés jelentős, sok ezer kilométeres megtakarítást jelent, ezért tud Báró - a többieknél jelentősen nagyobb kockázatot is vállalva - korábban megérkezni Magyarországra.

Az idei korai indulás jelentős kihívásokkal indult Báró számára. A madarat az Anatóliai-fennsíkon a magyarországi viszonyokat idéző hideg, nappal is tartós fagyok fogadták. Ennek ellenére jól halad és a hétvégén valószínűleg el is éri Európát. Báró útját egy folyamatosan frissített térképen lehet nyomon követni ezen az oldalon.

Fotó: Papp Ferenc/ mme.hu

A legtávolabb telelő két magyar fehér gólya mindeközben még mindig jó hatezer kilométerrel délebbre, Mozambik és a Dél-Afrikai Köztársaság szavannáin telel. A madarak vonulása azonban - egyetlen faj esetében - sem köthető sem ősszel, sem tavasszal egy adott időponthoz. A madárvonulás mindössze egy hónapig, júliusban szünetel csak Magyarországon, mivel a legkésőbb érkező halvány gezék csak június elején-közepén érnek haza, a legkorábbi indulók pedig, például a fehér gólyák, már augusztusban megkezdik az őszi vonulást.

És ha minden jól megy, akkor tényleg Báró hozhatja el nekünk a tavaszt. Az Időkép például mától fokozatosan emelkedő hőmérsékleti higanyszál-mutatókról ír, a jövő hétre pedig szelesebb időt, de egyenesen 8-10 Celsius fok körüli nappali hőmérsékletet ígér. Már nagyon várjuk Bárót.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Travelo - Leggyakoribb keresések közel

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

UTAZÁS kiállítás Gyere el március 2-5. között a Hungexpo-ra és gyűjts ötleteket a nyaralásodhoz!

cobranco élménybeszámolót írt
Árvízi-túra (Lillafüred)
9 napja
WilliMail új galériát hozott létre
1988-ban készült.
15 napja
Mikeve új galériát hozott létre
Szigetközi szülinap az Orchidea Hotelben
33 napja
Mikeve élménybeszámolót írt
Szigetközi szülinap az Orchidea Hotelben
33 napja

Blogok

Világörökség Le Havre újjáépített városrésze

Le Havre arra a jó példa, hogyan lehet betonból ízlésesen építkezni.

Itália Újévi mesék a Collio dombjai közül

A frittatát mindenki ismeri, de kicsoda Frico?

Ázsia gyerekkel Elefánttúra Chiang Mai-ban

Utazás elefántháton: soha többet.

Kelta Vándor Torony és kerek: mi az?

Több mint 30 méter magas, bejárat pedig első ránézésre nincs.