» Közel

Báró hozza el nekünk a tavaszt

| | Nem érkezett még hozzászólás

Elindult Magyarországra Izraelből a Báró nevű jeladós fehér gólya, amely társai közül valószínűleg a legkorábban tér vissza Magyarországra minden évben - írja az MTI. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület pénteki tájékoztatása szerint Báró már Törökország felett repül. Fajtársai többnyire csak március végén, április elején jelennek meg a magyarországi fészkeiknél, ám Báró gyakran már február végén megérkezik. A hazatérés pillanatát a madár fészkét figyelő webkamerán keresztül bárki megnézheti.

Fotó: Jeladosmadarak.mme.hu

A szakemberek egészen tavalyig nem tudták, hogy mi áll a gólya viselkedésének hátterében. 2016 tavaszán aztán sikerült műholdas jeladóval megjelölni a madarat, aminek köszönhetően kiderült, hogy Báró nem a hazai állomány fő telelőterületére, Szudánba és Csádba, hanem csupán Kis-Ázsiába, Izrael térségébe vonul. Ez a rövidítés jelentős, sok ezer kilométeres megtakarítást jelent, ezért tud Báró - a többieknél jelentősen nagyobb kockázatot is vállalva - korábban megérkezni Magyarországra.

Az idei korai indulás jelentős kihívásokkal indult Báró számára. A madarat az Anatóliai-fennsíkon a magyarországi viszonyokat idéző hideg, nappal is tartós fagyok fogadták. Ennek ellenére jól halad és a hétvégén valószínűleg el is éri Európát. Báró útját egy folyamatosan frissített térképen lehet nyomon követni ezen az oldalon.

Fotó: Papp Ferenc/ mme.hu

A legtávolabb telelő két magyar fehér gólya mindeközben még mindig jó hatezer kilométerrel délebbre, Mozambik és a Dél-Afrikai Köztársaság szavannáin telel. A madarak vonulása azonban - egyetlen faj esetében - sem köthető sem ősszel, sem tavasszal egy adott időponthoz. A madárvonulás mindössze egy hónapig, júliusban szünetel csak Magyarországon, mivel a legkésőbb érkező halvány gezék csak június elején-közepén érnek haza, a legkorábbi indulók pedig, például a fehér gólyák, már augusztusban megkezdik az őszi vonulást.

És ha minden jól megy, akkor tényleg Báró hozhatja el nekünk a tavaszt. Az Időkép például mától fokozatosan emelkedő hőmérsékleti higanyszál-mutatókról ír, a jövő hétre pedig szelesebb időt, de egyenesen 8-10 Celsius fok körüli nappali hőmérsékletet ígér. Már nagyon várjuk Bárót.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Travelo - Leggyakoribb keresések közel

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

Pünkösdi hétvége Foglaljon szállást online és utazzon el a pünkösdi hosszú hétvégén!

rallymax élménybeszámolót írt
Országos kéktúra 31. nap
9 napja
rallymax új galériát hozott létre
Országos kéktúra 31. nap
10 napja
szalay3 élménybeszámolót írt
Magyarország, Esztergom, a Vár, SzG3
16 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.