» Közel

Kétmilliárdból alakítják látogatóközponttá a szabadkígyósi kastélyt

| | Nem érkezett még hozzászólás
A földszintre múzeumot és konferenciatermet, az emeletre vendégszobákat terveznek, de a kastélyparkot is egy kicsit újragondolják majd a szabadkígyósi Wenckheim-kastély üzemeltetői.

A gyulai Almásy-kastély után hamarosan megújul a szabadkígyósi Wenckheim család egykori grófi uradalmának központja, miután az önkormányzat másfél milliárd forint uniós támogatást nyert annak rekonstrukciójára - írja a Behir.hu. Az Ybl Miklós tervei alapján, 1875 és 1879 között épült kastély felújításához a kormány is hozzájárul, így összesen közel kétmilliárd forintot fordíthatnak majd erre a célra.

Kastélybelső 2009-ből
Kastélybelső 2009-bőlFotó: Rákász Mihály / Wikipedia

A kastély falai közé a második világháború után mezőgazdasági és élelmiszeripari szakközépiskola költözött, ami egészen 2011-ig működött. A földszinten akkoriban tantermeket alakítottak ki, az emeleten kollégium volt. Az épület legtöbb eleme, a nyílászárók és a lépcsőház fa korlátja is még ma is eredeti állapotban, komolyabb sérülések nélkül fennmaradt. Az önkormányzat szerint a felújítás után a keszthelyi Festetics-kastélyhoz hasonló, múltat idéző látogatóközpontként működhet.

"A működtetésnek az előkészítését már megkezdtük, hiszen hat-hét földszinti termet berendeztünk, tárlatvezetés jelenleg is van, az épületet az ideérkezők a kápolnától egészen a grófnő hálószobájáig látogatják. A földszinten több olyan terem van, amit még rendbe kell hozni, vissza kell állítani az eredeti funkciójának megfelelően" - mondta a lapnak Balogh József, Szabadkígyós polgármestere.

Fotó: Rákász Mihály / Wikipedia

A kétmilliárd forintos támogatásból a földszinten a múzeumi részen kívül rendezvények lebonyolítására alkalmas konferenciatermet terveznek létrehozni és a kastélyparkot is szebbé tenni. De az emeleti részen - hűen a kastély eredeti funkciójához - vendégszobák, szállóhelyek kialakítását is tervezik.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Travelo - Leggyakoribb keresések közel

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

Még mindig tart a nyár! Hosszabbítsa meg a nyarat Törökországban és Egyiptomban. Akár 2 gyermek szállása is ingyenes! (x)

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.