» Közel

Nyolc különleges utazósors az elmúlt öt évből

| | Nem érkezett még hozzászólás
Egy utazó, akit a kerekesszék sem tart vissza attól, hogy bejárja a világot. Egy fotóriporter, aki extrém körülmények között dokumentálta egy magyar szemorvos munkáját Kongóban. Egy házaspár, aki kerékpárral indult nászútra, és négy évig meg sem állt. Egy londoni magyar fotós, aki hegycsúcsokat gyűjt. Egy rendezvényszervező, aki kanapészörföseinek sztorijaival utazik. Egy képzőművész, aki Balin találta meg a szerelmet. Egy győri filmes stáb a tibeti rákgyógyítók között. És egy tini, aki még csak 15 éves, de már könyvei jelentek meg, és a fél világot bejárta. Elképesztő történetek a Travelo magazin elmúlt öt évéből.

Ötödik szülinapját ünnepli a Travelo magazin, ennek örömére cikksorozattal jelentkezünk, melyben megmutatjuk azokat a helyeket a világban, amiket valamilyen okból örökre az emlékezetünkbe véstünk.

Kedvenc kajálásainkrólvilágörökségi helyszíneinkről, túraútvonalainkrólfürdőhelyeinkről, valamint a legbizarrabblegszédítőbb és a legegzotikusabb helyekről, ahol eddig jártunk, már mind meséltünk. Most kedvenc utazóink következnek, akikkel interjút készítettünk az elmúlt évek során.

A lány, aki kerekesszékkel járja a világot

Fürdőzött már delfinekkel San Diegóban, napozott a marokkói óceánpart homokjában, korzózott a zsúfolt barcelonai Ramblán, küzdött a vesetisztító New York-i kátyúkkal, és velencei lépcsőkkel. Az érdekesség mindezekben, hogy Tóth Tímea kerekesszékkel járja a világot. 

Delfines élményeiről például így mesélt nekünk: "A delfines kaland volt a tökéletes összefoglalása annak, ami leginkább tetszett Amerikában. Nem, nem a napsütésre gondolok. Hanem az emberek hozzáállása, a gondolkodásmódjuk, a viselkedésük. Jöttem én, akire nehéz rászuszakolni a vízálló ruhát. De nem teherként fogta fel az ottani segítő csaj, hozott nagyobbat. És nem tudok hasra fekve úszni a delfinnel? Nem baj, akkor delfint sétáltatunk.“

Egy fotóriporter extrém kalandjai Kongóban

Otthon a család, én meg itt megdöglök – mondta el sokszor magában egy trópusi viharban Hajdú D. András fotóriporter, aki két hónapot töltött Kongóban, és többek közt egy magyar szemorvos munkáját dokumentálta, és fotósorozatával Sajtófotó díjat kapott. Odakint szürkehályog-műtéteken, és bizarr állatok boncolásán vett részt, felázott földeken utazott, hangyászsünt evett, részeg hordával és korrupt katonákkal került vitás helyzetekbe. Embert próbáló és extrém élményei után újra vissza szeretne térni, hogy díjnyertes fotósorozatát folytathassa.

Nászút kerékpárral a Föld körül

"Az utazás a legjobb iskola, ahová valaha jártunk" – legalább két évig tartó utazással, 40 ezer kilométeres távval és napi 5 eurós költségekkel számolt Harkányi Árpád és Zárug Zita, amikor 2011 nyarán, esküvőjük után felpakoltak a fekvőbringájukra és nekivágtak a világnak. Ezt 2012-ben írtuk róluk. Végül annyira belejöttek az utazásba, hogy négy évet töltöttek a Föld körbetekerésével, miközben tényleg nem költöttek többet havonta a minimálbérnél.

Azóta telt házas előadásokat tartanak az olcsó és praktikus utazás kulisszatitkairól, a hétvégéket a magyar hegyekben töltik. Ugyanis negyvenezer kilométer letekerése után új kihívást találtak magunknak: másfél millió lépést Magyarországon

Egy magyar fotóslány, aki hegycsúcsokat gyűjt

A komlói születésű Németh Alexandra évekig dolgozott egy angol főiskola fejvadászaként. Munkáját 2011-ben cserélte fotózásra, 2012-ben pedig elkezdett hegyet mászni. Most ott tart, hogy 2017-ben ő lehet az első magyar, aki teljesíti a Seven Summits (Hét hegycsúcs) kihívást, azaz megmássza minden egyes kontinens legmagasabb hegyét. Bár Londonban él, fontos neki, hogy minden hegyre magával vigye a magyar zászlót. Történetéről itt olvashatnak tovább.

A rendezvényszervező, aki kanapészörföseinek sztorijaival utazik

Molnár Rita rendezvényszervező még 2012-ben úgy döntött, ha már nem utazhat, akkor utazzanak hozza a turisták a világ minden tájáról, és meséljenek neki a kultúrájukról. “Nagyon szeretem az embereket és az idegen kultúrákat. A normál életem során nem sok alkalmam lenne beszélgetni egy kínaival, mexikóival, argentínnal és európán kívül élő egyéb nemzetek embereivel. Ha én jelenleg anyagi okokból nem utazhatok, akkor a világ jöjjön el az én vendégszobámba” – mesélte nekünk még a kezdet kezdetén.

Azóta folyamatosan fogad vendégeket, 30-40 országból érkeztek hozzá emberek, 2014 novemberében járt nála a 100. vendég. A jubileum alkalmából ellátogattunk Molnár Rita couchsurfing-otthonába és kifaggattuk tapasztalatairól és arról is, hogy miben változtatta meg mindez az életét.

Ízek, imák, szerelmek – férfiverzióban

Szűk Norbert képzőművész 36 éves korára túl volt egy váláson, jó néhány szakmai csalódáson, és Balin szerette volna kipihenni magát. Ahogy teltek a hónapok, egyre több művészt ismert meg, saját kiállításai lettek, majd pedig beleszeretett egy Jakartában élő, magyar lányba. Esküvőjüket szintén a szigeten tartották, és ott fogant meg a fiúk is. Ízek, imák, szerelmek férfiverzióban 2012-ből.

Egy győri filmesek stáb Tibetben a rákgyógyítók között

A hagyományos, tibeti rákgyógyításban az orvosok szemében nincs különbség szegény és gazdag beteg közt, és minden nap meditálnak azért, hogy még jobban rá tudjanak hangolódni a pácienseikre. A nyugati egészségügyben jártas emberek számára mindez túl szép ahhoz, hogy igaz legyen, mégis igaz. Egy győri filmes stáb egy hónapot töltött el Indiában egy tibeti rákspecialista klinikáján, és nem mindennapi tapasztalataikról meséltek nekünk 2013-ban. Filmjüket pedig 2016 januárjában mutatták be a hazai mozikban.

15 éves, de már bejárta a fél világot

Milyen egy tini világutazó élete, akinek az összes cucca egy hátizsákban van, nincs hagyományos értelemben vett "otthona", blogot és könyvet ír? Az ausztráliai, magyar gyökerekkel is rendelkező Kaponay Réka 11 éves korában indult útnak a családjával Melbourne-ből, 34 országban járt eddig, és egyelőre nem tervezi, hogy hazatér. Különleges életéről nemrég beszélgettünk vele

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Travelo - Leggyakoribb keresések közel

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

Akciós wellness Foglalj szállást Mórahalmon, és vásárold meg fürdőjegyed mindössze 500 Ft-ért!

rallymax új galériát hozott létre
Csenge és Attila két keréken 16. nap margójára
7 napja
Andus élménybeszámolót írt
Negatív tapasztalat
15 napja
rallymax új galériát hozott létre
Egy vasútfotós kalandjai - Kétszer egy perc
29 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.