» Közel

Mézes csuprokkal telik meg hétvégén Gyula

| | Nem érkezett még hozzászólás
Hétvégén tartják ugyanis a már hagyományosnak számító Méz- és Mézeskalács-fesztivált Gyulán, ahol átadják az Év méze díjat is.

A fesztivál fő célja a méz népszerűsítése, és ezáltal az egy főre jutó hazai mézfogyasztás - mely átlagosan évente 70-80 dekagramm között alakul - növelése, illetve annak közelítése a nyugat-európai 3,5-4 kilogrammos szinthez. Ezt szolgálják az oktatási intézményekben rendezett Mézes reggeli elnevezésű programok és a fesztivál is - írja az MTI.

Fotó: Turku Gingerbread / Flickr Creative Commons

Magyarországon 42 különböző fajtájú mézet lehet készíteni, ebből a Dél-Alföldön 28-32 fajta terem meg. A rendezvényen valamennyit meg lehet majd kóstolni, több mint tíz méztermelő mutatja be a portékáit, és a hazai fajták mellett havasi, székelyföldi mézet is bemutatnak. A hagyományokhoz híven fáklyás felvonulással, mézszentelő szentmisével és mézédes mulatsággal várják a látogatókat. Tizennégy mézlovagrend is érkezik a békési fürdővárosba, egyet, a székesfehérvárit pedig ott avatják fel.

Szombat délután hirdetik ki az Év Kiváló Magyar Méze 2016 verseny eredményeit, amelynek felhívására idén 92 méhésztől 254 méz érkezett. A minták száma azonos a tavalyival, ám rekordnak számít, hogy 36 különböző fajtájú mézet neveztek be a versenyre.

A vasárnap a gyermekekről szól majd, mézeskalács-díszítéssel, játszósarokkal, kreatív, ügyességi feladatokkal és családi versenyekkel várják a legkisebbeket, emellett kihirdetik a korábbi rajzverseny eredményét is. A fesztivál keretein belül szakmai napokat is rendeznek, pénteken a vidékfejlesztés és a méhészet kapcsolatáról; szombaton az év méhegészségügyi helyzetéről; vasárnap a magyar méhészet jövőjéről rendeznek konferenciát, emellett a mézmarketingről, a most induló, hároméves nemzeti méhészeti programról és a magyar méhészet helyzetéről is lesznek majd előadások.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Travelo - Leggyakoribb keresések közel

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

Ajándékozzon pihenést! Lepje meg szeretteit a Miskolctapolca Barlangfürdő**** különleges élményével!

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.