Ha jót akar magának, ide megy Márton-napozni!

A Márton napra hivatkozó etetés és itatás a skanzenekben tollfosztással, a Somlói borvidéken újra nyíló pincékkel, Siófokon komplett pálinkafesztivállal egészül ki. Miközben a Gellért hotel legnépszerűbb lakosztályaiba is ugyanezen okból szerveznek vezetett alkoholtúrát.

Márton napjával véget érnek az éves gazdasági, szántóföldi teendők, és elkezdődik a természet pihenő időszaka. A hagyomány szerint ezen a napon kóstolják meg először az újbort, ekkor vágják le a tömött libákat, és egyben ez a 40 napos karácsonyi böjtöt megelőző utolsó nap, amikor kiadósan, jóízűeket lehet enni. Mutatjuk is, hogy milyen programokkal készülnek a Márton-napra szerte az országban.

 

Például kollektív tollfosztással

 

A szentendrei skanzen például kétnapos Szent Márton Újborfesztivál és Libatorral készül, ahol a tollfosztóban a látogatók a meleget árasztó kemencék mellett kapcsolódhatnak az őszi társas munkákba, miközben a Hagyományőrző Óvónők mókás történetekkel szórakoztatják a munkálkodókat. Mindeközben a Jászárokszállási Fogadóban ínycsiklandó libaétkeket tálalnak, a literatúrát kedvelő felnőtteket pedig irodalmi borkóstoló, a gyerekeket irodalmi szörpkóstoló várja.

 

Fotó: Szentendrei skanzen

De majszolgathatnak majd illatos sült gesztenyét, tököt, sült almát, de a forró tea és a forralt bor mellé választhat magának kürtőskalácsot, kenyérlángost is. Aki ezek után még mindig fázik, az élő népzenés táncházban melegedhet ki. Lesz közös lovaskocsi-díszítés és látványos lovaskocsis felvonulás, míg a legkisebbe textillibákat, gesztenyebábokat és Márton-napi lámpásokat készíthetnek. A programot mindkét este őszbúcsúztató koncert és tánc zárja. A részletes programról itt olvashatnak.

 

Alkoholos gyümölcslével

 

Ezen a hétvégén ugyanis minden a legjobb hazai pálinkák körül forog majd Siófokon, ahol már javában készülődnek az idei év egyik utolsó nagy fesztiváljára. A főszerepben persze a gasztronómia és az ilyenkor kötelezően fogyasztandó libás fogások lesznek. Az ország legjobb főzdéi vonultatják fel kínálatukat, ahol a hagyományos barack-, szilva- vagy körtepálinkák mellett egyedi ízeket és különlegességeket is kóstolhatunk.

 

Fotó: Márton Napi Pálinkafesztivál, Siófok / Facebook

A szervezők persze az újborról sem feledkeznek meg. A fesztiválon óriási, kétezer literes bográcsban készül majd a forralt bor. Számos pincészet standjával is találkozhatunk, így annak sem kell majd csalódnia, aki nem ebben a télies formában élvezné az idei termést. Részletes program ezen a linken olvasható.

 

Csinos libákkal

 

A Sóstói Múzeumfalu szombat délelőtt tíz órakor nyitja meg kapuit, amelynek tövében a vendégeket libazsíros kenyérrel és újborral várják, egy kicsit beljebb jutva pedig liba-szépségversennyel. Lesz majd lámpás felvonulás, amelyen a látogatók a saját kezűleg készített lámpásokkal vehetnek részt, de a számos kézműves foglalkozás mellett népi játékokat is kipróbálhatnak az uradalmi magtárban. A nap végén a liba-szépségverseny győztesét takarmány, gazdáját pedig értékes nyeremény várja.

 

Fotó: Nyiregyiprogramok.hu

A kisebb gyerekek a csarodai paplak morzsolójában hallgathatnak meséket, a nagyobbak a tiszadobi lakóházban próbálhatják ki ügyességüket a csuhézásban és a lúdtollas betűvetésben. A gasztronómiai programrészben a kacsasült mellett kemencében sült tököt, almát, krumplit és libaszemnek nevezett kalácsot kínálnak majd a látogatóknak. Ezen a napon a Márton nevű látogatók belépőjegy vásárlása nélkül vehetnek részt a sóstógyógyfürdői libás vigasságon.

 

Hotelszobás alkoholtúrával

 

Ugyanis a Danubius Hotel Gellért is Szent Mártont, vagyis az újbor bíráját és a gasztronómia védőszentjeit idézi meg Márton-napi programsorozatán november 10. és 13. között. Lesz borvacsora, vezetett sörtúra és két napra még egy lakosztályéttermet is megnyitnak. Utóbbiban felejthetetlen gasztronómiai élményt ígérnek egyedi készítésű design tányérokon tálalva. A Dunára néző panorámás luxuslakosztályban a Michelin csillagos séf, Pesti István és a pezsgőszakértő, Túróczi Anett tart Champagne vacsoraestet

 

Fotó: Kapás Gergő

Vajda Pierre „A Sajt, a Bor és a Kenyér Szentháromsága" című kurzust moderálja majd, Mautner Zsófia és Fűszeres Eszter pedig borvacsorával várja a látogatókat, amelynek főszereplői a Gerbeaud, a Kistücsök, a Salon, a Tanti, a Buono és a Gellért Söröző lesznek. A gasztro kiállítók között ott lesz a Steamboo, a Bükki Sajt és a Zing Burger. Szirbek István művészettörténésszel pedig egy bortörténeti, Katona Csaba történésszel sörtörténeti túrán vehetünk részt, bebarangolva a szálloda jeles lakosztályait, ahol egykor államelnökök, filmsztárok, művészek laktak. Jegyárakról és a programokról bővebben az esemény weboldalán olvashat.

 

Nyitott pincékkel

 

Boldogan jelentjük, hogy Somlón is véget ért a szüreti időszak, a bor már a pincében pihen, érik, és várja rajongóit - írják a Nyitott Pincék szervezői a hétvégi esemény Facebook-oldalán. Péntektől vasárnapig ugyanis 19 somlói pincészet, vinotéka és étterem nyit ki, hogy minél több látogató kóstolhassa meg boraikat, falatozzanak a libatepertőből, vagy, hogy elköltsenek egy klasszikus Márton-napi vacsorát. Néhol bizony új borok is előkerülnek majd a pincék mélyéről.

A rendezvény ingyenesen látogatható, de egyes helyszíneken a részvétel regisztrációhoz, vagy telefonos bejelentkezéshez kötött, és a programok, kóstolók árát is a résztvevő helyszínek határozzák meg. Az eseményen résztvevő pincészetek listáját itt találja.

 

Libakereséssel és hagyományőrzőkkel

 

A zalaegerszegi Göcseji Falumúzeumban is Márton napi vigasságokat rendeznek 12-én hagyományőrző együttesekkel és kézműves foglalkozásokkal, de tollfosztással és ludas étkekkel is várják a látogatókat. A felnőtteket egy kupica pálinkával, a gyerekeket pedig almával fogadják. A nagysátorban koncertekkel, a cserépkályhával fűtött foglalkoztató házban pedig tollfosztásra várják az érdeklődőket, akiket aztán a munka végén Horváth Károly népzenekutató visz majd táncba. Itt aztán a mulatozásból tényleg senki nem maradhat ki.

 

Fotó: Horváth Lilla Éva / Göcseji skanzen

A kovácsműhely már inkább az ólomkatona-öntés helyszíne lesz, de a portákon a gyertyaöntést és a kukoricadarálást is kipróbálhatják a gyerekek. Készíthetnek majd adventi díszeket, és részt vehetnek egy libakereső játékban is. Fontos! A falumúzeum november elsejétől már csak sétálójeggyel látogatható, a jegyárakról és a programokról bővebben itt olvashatnak.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek