1,7 milliárdból újul meg a Göcseji Falumúzeum

A zalaegerszegi múzeumban a tradicionális kenyérsütésről is lehet majd tanulni, és egy nemesi kúriát is felépítenek.

 

A kormány 1,5 milliárd forint állami támogatást biztosít a falumúzeum felújítására, és további 150 millió forintot fordít a rekonstrukciós munkákra. A támogatási összegből a szabadtéri kiállítóhely 2018-ra, az ötvenedik évfordulóra teljesen megújul - mondta el Balaicz Zoltán, a város polgármestere a csütörtöki sajtótájékoztatón, írja az MTI.

Fotó: Göcseji Falumúzeum


A falumúzeum közvetlen közelében található az ország egyetlen, alapítványi fenntartásban működő Olajipari Múzeuma, a fejlesztésekbe ezért olyan elemeket is beépítettek, amelyek átmenetet képeznek a két kiállítóhely között. Míg a Göcseji Falumúzeum a 19. századi paraszti életet mutatja be, az Olajipari Múzeum azt dokumentálja, miként vált az olajipari kutatás, az ipari fejlesztés Zala megye fontos részévé és értékévé.

A beruházás keretében új fogadóépület készül, mellette tipikus, göcseji ételkínálatot felvonultató étterem épül. A falumúzeumban oktatási célokat szolgáló termeket alakítanak ki, ahol a népi mesterségeket sajátíthatják el az emberek.

Megújul a Hencz malom, ahol a látogatók megőrölhetik a lisztet, majd végigkövethetik a tradicionális kenyérsütés minden mozzanatát. Iskola is lesz a falumúzeumban, amelyet a rámi iskola mintájára építenek fel, és megjelenik a kiskocsma rekonstrukciója is.

A falumúzeum új utcájába négy új lakóház kerül, és felépítik a zalaszentmihályi fodrászműhely pontos mását is. Cselédházzal, istállókkal, kocsiszínnel, pajtával és ólakkal nemesi kúriát alakítanak ki, a veteményeskertet őshonos növényekkel ültetik be. A megújult falumúzeumban sok olyan tapasztalatot szerezhetnek a látogatók, amely a 21. században is jelentős értéket képviselnek, mondta Varjú András osztályvezető.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek