Emlékmozdonnyal idézi meg a MÁV az '56-os forradalmat

Az 1956-os Emlékbizottság és a MÁV-csoport az '56-os forradalom 60. évfordulója alkalmából matricával díszített Taurus emlékmozdonnyal idézi meg a forradalom hőseit.

  

Fotó: MÁV

1956 októberében a vasúttársaság dolgozói is csatlakoztak a forradalmi eseményekhez, a vasúti hírközlést is a forradalom szolgálatába állították. Felismerték, hogy mekkora a jelentősége annak, hogy a vasúti közlekedés is biztonságban, forradalmi kézben legyen - írja közleményében a MÁV, amely idén is bekapcsolódik az ünnepségsorozatba.

Hat évtizeddel később a forradalomra emlékezve a vasúttársaság egy Siemens Taurus típusú mozdonyt díszített fel a forradalom pillanatait és hőseit felidéző matricával, az ország vasútállomásain plakátokkal állított emléket a forradalom vasutas és civil résztvevőinek, a Keleti pályaudvaron pedig emléktáblát avatott idősebb Kamuti Jenőnek, a MÁV egykori vezérigazgató-helyettesének, az '56-os Forradalmi Bizottság elnökének tiszteletére.

 

Fotó: MÁV

Az avató ünnepségen köszöntőt mondott Schmidt Mária, az 1956-os emlékév kormánybiztosa. Mint fogalmazott: „Az 1956-os forradalom győzelme azon múlott, hogy sokszázezernyi magyar mind-mind megtette azt, ami rajta múlott. Minden igaz magyar kialvatlanul, halálosan fáradtan, elgyötörve, mégis lelkesen dolgozott azokban a napokban azért, hogy életben, mozgásban tartsa a szabad Magyarországot."

A MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója, Dávid Ilona idősebb Kamuti Jenőre emlékezett: „A MÁV most méltó módon állít emléket egy olyan vasutasnak, aki az '56-os forradalom idején hősies helytállásával hozzájárult ahhoz, hogy puskaropogás és a fegyveres harcok közepette a fővárosban a vasút üzemeljen, s így Budapest lakossága élelmiszerhez juthasson". A rendezvényen Kamuti Jenő fia is részt vett. Ifjabb Kamuti Jenő, a világhírű vívó, sportdiplomata, a MÁV Kórház és Rendelőintézet egykori kórházigazgatója szerint a tábla nem csak az édesapjának állít emléket, hanem a vasutasok összetartásának is.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek