Éjszakai nyomozás fényes nappal

Ismét megvadul egy csomó gyerek, újra lehet nyomozni a Mezőgazdasági Múzeumban. A legjobb fejtörő kiállítás friss kiadásában, az Éjszakai nyomozásban megvan minden, amit szerettünk a korábbiakban, ráadásul új elemekkel gazdagodott. Ideális családi program az őszi szünetre.

Biztos más is van úgy, hogy szeretné elvinni a gyerekét egy szabadulószobába, mert nyomokat keresni, izgulni, csapatban ötletelni a legjobb móka. Csakhogy az ilyen helyek többsége vagy túl félelmetes a kicsiknek, vagy épp ellenkezőleg, bébikönnyű. Arról nem is beszélve, hogy a határidő rendkívül nyomasztó tud lenni, főleg, hogy minden gyereknek más a tempója. A megoldást a Mezőgazdasági Múzeumban rendezett Éjszakai nyomozás jelenti, ami november 6-ig tart nyitva, szóval ideális program az őszi szünetre is.

Aki nem ismeri a Vajdahunyadvárban rendezett nyomozós kiállításokat (és nincs kedve elolvasni beszámolónkat az előzőről), azoknak röviden összefoglaljuk a lényeget. Adott egy bűnügy, egy csomó érdekes nyom – többnyire kivilágított posztereken, olykor valódi tárgyakkal megjelenítve –, a cél pedig természetesen megtalálni a tettest.

 

Forrás: Travelo

A játék nagy része egy elsötétített teremben játszódik, ami kellőképp misztikussá teszi az egészet, de ettől még csöppet sem lesz rémisztő a helyszín. Ahogy a bűntény sem az: egy kertbe lopódzó idegen mindenféle csínyeket követ el, mondjuk egy elcsent hangszerrel belejátszik a zenekar koncertjébe.

Aki már volt hasonlón, az alapvetően tudja, mire számíthat. A tavalyi kiállításhoz képest azonban van néhány klassz újdonság. A bevezető szakaszt jóval nagyobb térben szórták szét, így egyrészt még izgalmasabbá vált a keresgélés. Ráadásul így óhatatlanul is be kell járni a múzeum állandó kiállításának jelentős részét.

Most a szokásosnál is több tárgyi nyom van, amelyek tényleg minden érzékszervet megmozgatnak. A bűnös lebuktatásához az egyik bizonyíték például egy illat. De a már említett hangszert is a fülünkkel kell kiszűrni.

 

Forrás: Travelo

Az egyik, ami a legjobb benne – főleg egy szabadulószobához képest –, hogy rengeteg időnk van. Akinek kedve van, megoldhat plusz feladatokat is, vagy gipszlenyomatok segítségével sajátíthatja el a nyomolvasást. Esetleg megtanulhatja, hogyan számolhatjuk ki a hőmérsékletet a tücsökciripelésből.

A másik, hogy olyan a hely, mint egy játszótér. Ha nem ragadja magával a szülőket a nyomozás, akkor nyugodtan megpihenhetnek a kijáratnál, és hagyhatják, hogy a gyerekek maguk fedezzék fel a kiállítást. És akkor a szünet pár órára a felnőtteknek is szünet lesz.

A kiállítás hétfő kivételével minden nap 10–17 óráig van nyitva november 6-ig, de tekintettel az őszi szünetre, 1-én is várják a látogatókat.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek