Újvidék lesz Európa egyik kulturális fővárosa

Az Európai Bizottság szakértői testületének ajánlása alapján a vajdasági Újvidék lesz Európa egyik kulturális fővárosa 2021-ben.

A bizottság pénteki közleménye szerint először fordul elő, hogy nem uniós, hanem tagjelölt ország települése kapja meg az Európai Unió kezdeményezésére létrejött Európa kulturális fővárosa címet, számolt be az MTI.

 

Fotó: Byron C. Howes, trivago.com

Navracsics Tibor, az Európai Bizottság oktatásért, kultúráért, ifjúságpolitikáért és sportügyért felelős biztosa a bejelentést követően elmondta, hogy az európai kultúra sokféleségének támogatása és megőrzése lesz Újvidék feladata.

Kiválasztásában kulcsszerepe volt a város által benyújtott pályázatban felvázolt hosszú távú stratégiának, a pályázat előremutató európai dimenziójának, a gazdag kulturális és művészeti tartalomnak, valamint a határokon és kultúrákon átnyúló társadalmi kapcsolatok várható pozitív alakulásának - tette hozzá.

Az uniós biztos reményét fejezte ki, hogy a cím jelentős és hosszú távú kulturális, gazdasági és társadalmi előnyöket jelent majd a város számára, a korábbi kulturális fővárások példája alapján.

Az uniós tagjelölt országoknak 2014 decembere óta van lehetőségük arra, hogy három évenként pályázatot nyújtsanak be a cím elnyerésére.

2021-ben Újvidék mellett a bánsági Temesvár viselheti a címet, valamint egy görög város, amelyről novemberben dönt az uniós bizottság.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek