Hintalovakkal telt meg a szegedi múzeum

Hintalovak költöztek a szegedi Móra Ferenc Múzeum kupolájába: eredeti lószőrrel borított, fából, fémből, porcelánból, üvegből készült, kicsi és nagyméretű hintalovak között kalandozhatnak az érdeklődők. A Hűségparipák című kiállítás október 14-én nyílik.

 

Fotó: Szegedi Móra Ferenc Múzeum


Több mint 200 hintaló, hintalovas képeslap, fotó, ereklye költözött a szegedi Kultúrpalotába. Találunk közöttük 1-2 centiméteres darabokat, karácsonyfadíszeket, dísztárgyakat és festményeket is. A legrégebbi tárgy egy 1850-ből származó karácsonyfadísz, amely papírmaséból készült.

Fotó: Szegedi Móra Ferenc Múzeum


A lovaglásra alkalmas hintalovak között feltűnik eredeti lószőrrel borított, fából faragott, és műanyagból készített lovacska is. A tárgyak a világ számos országából származnak: találunk közöttük amerikai, kanadai, angol, francia, finn, német példányokat is. Négy, különböző méretű hintalovat pedig a lelkes látogatók akár ki is próbálhatnak: a kisbabáknak szánt minihintalótól kezdve a legnagyobb, „szőrös" hintalóig, mely 150 kilogrammig bárkit elbír.

Az első hintaló az 1600-as évek elején Angliában jelent meg: I. Károly, későbbi angol uralkodó számára készült. A király ugyanis gyermekkorában mozgásszervi problémákkal küzdött, 3 éves korában még járni sem tudott. Így kapott ajándékba egy hintalovat, melynek köszönhetően 1625-ös koronázására már kiváló lovassá vált. A hintalovak azóta is óriási népszerűségnek örvendenek világszerte.

A Móra Ferenc Múzeum új időszaki kiállításának anyagát Ladó Mária és Tóth Ferenc gyűjteményéből rendezték, akik immáron huszonöt éve gyűjtenek hintalovakat. Jelenleg körülbelül 2500 darabból áll a gyűjteményük, melyben a hintalovak mellett mindenféle tárgy megtalálható, mely a hintalovakkal kapcsolatos.

Fotó: Szegedi Móra Ferenc Múzeum


A „Hűségparipák – Hintalovak a gyermekkortól a felnőttkorig" című kiállítást október 14-én, pénteken 16 órakor nyitják meg. A tárlat december 31-ig látogatható minden nap 10-18 óra között a Móra-múzeumban.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek