Lenyűgöző fotók a világ legmélyebb barlangjáról

A Krubera-Voronya a világ egyik leghíresebb barlangja, a Mount Everest földalatti megfelelője, ahova lejutni egyszerre presztízs és kihívás. Erről a barlangról készített néhány magyar barlangász egy fotósorozatot, amit a miskolci Herman Ottó múzeum egyik kiállításán lehet megcsodálni.

A Krubera-Voronya-barlang bolygónk jelenleg ismert legmélyebb, 2197 m mély barlangja, amelyben 2080 m mélységig lehet lejutni búvárfelszerelés nélkül. A Kaukázus nyugati peremvidékén, a grúziai szakadár államban, Abháziában található az Arabika-masszívum. Az alatta húzódó barlangrendszer 2001 óta tartja a mélységi rekordot. Kutatása jelenleg is zajlik, öthetes nyári nemzetközi expedíciók keretében.

Hermann Ottó Múzeum

 Ismertsége és híressége ellenére a barlangról mind ez idáig nem készült professzionális fotódokumentáció, illetve olyan kiadvány, amely a barlangkutatók és a nagyközönség számára részletesen bemutatná ezt a páratlan földalatti világot. Ezt az embert próbáló feladatot a világon elsőként egy magyar barlangkutató csoport vitte véghez, amiről néhány héttel ezelőtt mi is írtunk. Fotóik a felszíni előkészületeken keresztül egészen a -2080 méter mélységben elhelyezkedő „Game Over" teremig kísérik végig utazásukat és extrém körülmények között megélt élményeiket.

Ambrus Gergely / Pannon-tenger Múzeum

 Az egyedülálló fotóanyagot a világon elsőként a miskolci Pannon-tenger Múzeum Kiállító Épületében állítják ki! Közel 80 felszíni és felszín alatti fotó, valamint a barlangot megjárt barlangász felszerelések kalauzolják el a látogatót a végtelennek tűnő mélységbe. A csütörtökön 17 órakor kezdődő nyitó ünnepség keretében Ambrus Gergely, az expedíció vezetője és fotósa, valamint társai, ifj. Adamkó Péter és Tóth Attila barlangkutatók tartanak majd a látogatók számára élménybeszámolót a föld alatt töltött kilenc napról.

A kiállítás 2016. október 13. és december 7. között tekinthető meg a miskolci Herman Ottó Múzeum, „Pannon-tenger Múzeum" Kiállító Épületében.

Ambrus Gergely / Pannon-tenger Múzeum
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek