Itt a legszebb az október: Mátra és Olaszország

Tarka erdő, szőlőtőkék között vezető panorámaút, remek borok és finom falatok a Mátrában, macskaköves sikátorok, gombaszezon, grappa múzeum és karibi tengerpart Olaszországban. Mutatjuk, hova utazzon októberben és miért.

Ismét eltelt egy hónap, ezért újra jelentkezünk havi ajánlónkkal. Egy belföldi, és egy külföldi célpontot mutatunk: a közös bennük az, hogy ősszel mutatják a legszebb arcukat. Októberben nincs más hátra, mint a Mátra, vagy éppen Olaszország felé venni az irányt! 

Belföldön: irány a Mátra! 

A szőlőt a szüretelők, az egyre színesedő lombkoronájú erdőt pedig a kirándulók töltik meg élettel. Itt az idő, hogy csatlakozzon valamelyik vidám csapathoz!

Gyönyörű szőlőskertek Abasárnál
Galéria: Ide utazzon októberben
Fotó: Pintér Árpád / PIXELTASTER

 De mielőtt belevetné magát a természetbe, feltétlenül álljon meg Gyöngyösön. Két éve már egyszer ódákat zengtünk a város kincseiről, ezúttal csak ismételni tudjuk magunkat. Gyöngyös sokkal többet tud annál, mint amit elsőre kinéznénk belőle. Sétáljanak egyet a szép főtéren, időzzenek el a Mátra Múzeum modern Természettudományi Pavilonjában, és nézzék meg az egyedülálló Egyházi Kincstárat is.

Legutóbbi cikkünk óta a látnivalók sora egy újabb elemmel gazdagodott: a Bori Mami étteremmel. A hely két éve teázóként, kávézóként nyitott, ma már bisztróként működnek. Ételeik a környék hagyományaiból merítenek (a téli étlapon lesz például eredeti – paprikamentes! – palócleves), de a végeredmény korszerű, a tálalás pedig nagyon látványos. Az alapanyagokat részben helyben szerzik be, de ha a környéken nem találnak megfelelő minőséget, akkor nem bánják, ha messzebbre kell menni érte.

A Bori Mamiban gyönyörűen tálalnak, ez momentán "Mangalica duó szalonna popcornnal, beluga lencsével és céklával"
Galéria: Ide utazzon októberben
Fotó: Pintér Árpád / PIXELTASTER

Látogatásunkkor a hely tulaja, Sándor Béla elmondta, az igényes gasztronómiára vágyó kirándulóknak, ha jót akartak enni, eddig Egerbe kellett küldeniük a Macokba, ma már ezért nem kell elhagyni Gyöngyöst. A Bori Mamiban már reggel fél 8-tól lehet enni, és persze ebéd- és vacsoraidőben is nyitva vannak, így bármikor is járjanak erre, meg tudják kóstolni, mit tudnak a gyöngyösiek a vidék gasztroforradalmához hozzátenni.

Inna valami jót az ebéd mellé?
Egyrészt, a Bori Mamiban is végig tudja kóstolni a környék fiatal borászainak legjobb tételeit. Mi ottjártunkkor ezeket kóstoltuk és ajánljuk is: Centurio Szőlőbirtok: Szürkebarát (2015), Benedek Pince: Öregtőkék Hárslevelű (2015), Losonci Pince: Rajnai rizling (2012), Levente Pince: Cibike, Sár-hegy, Olaszrizling (2012)
De a környék fiatal borászai annyira kedves emberek, és annyira szerethető a sztorijuk hogy érdemes őket egyesével végiglátogatni, személyesen is megismerni őket. Például, Losonci Bálintot, aki Budapesten, újságíróként kezdte karrierjét, ma Gyöngyöspatán készít bort, vagy Major Leventét, aki eredetileg földrajztanár, a helyi iskola igazgatója és egyben borász – kinézetre pedig leginkább rocksztár. Itt tudják őket felkeresni:
Losonci Pince: A pince Gyöngyöspatán található, előzetes bejelentkezéssel látogatható, lehet kóstolni, megmutatják a pincét és a dűlőket is. Honlap itt.
Centurio Szőlőbirtok: A pince Gyöngyöstarján határában található, elérhetőség a Facebookon.
Benedek Pince: Szintén egy gyöngyöstarjáni pince, bejelentkezés a kóstoláshoz itt.
Levente Pince: A pince Abasáron található, ha ide eljönnek kóstolni, Major Leventétől garantáltan mindent megtudnak majd a környék földrajzi adottságairól. Bejelentkezés itt.

 

Városnézés, falatozás és borozás után irány a természet! Gyöngyöst akár hazánk egyetlen luxuskisvasútján is elhagyhatjuk, hogy aztán a mátrafüredi megállójától felsétáljunk az ország legmagasabban fekvő tavához, a Sástóhoz. A tó egy könnyed sétával körbejárható, a tanösvényen pedig vidám fából készült madarak és érdekes információk várják a kirándulókat. A fő attrakció a kanárisárga kilátó, melyből csodaszép kilátás nyílik a környékre – de némi combizom elkél a csigalépcsőfokok megmászásához.

Major Levente: nem rocksztár, hanem borász és iskolaigazgató
Galéria: Ide utazzon októberben
Fotó: Pintér Árpád / PIXELTASTER

 Akár egész napos programnak is kiváló a Sástó, ugyanis egy lépcsősoron át az Oxygen Adrenalin kalandparkot is megközelíthetjük. Itt bob, canopy, erdei kalandpark, falmászás, hatalmas függőhíd, quadpálya is várja a gyerekeket és a felnőtteket. Komolyabb túrára vágyókat például a Kékesi körtúra bejárására biztatnánk, erről itt találnak pontos leírást.

Nagyrédén mindenképp kóstoljanak valamit!
Ha megéheztek, megszomjaztak a kirándulásban, két helyi termelőt feltétlen fel kell keresniük:
Nagyrédei Kecskefarm: Mennyei sajtjaik vannak, a hagymás és a levendulás ízesítésű is csodás. A kóstolók mellett rendszeresen szerveznek hagyományőrző programokat is. Cím: Nagyréde, Tarjáni út 43., honlap itt.
Benedek Gyümölcsfarm: Csodás szörpjeik vannak, és még szeptember végén is terem friss málnájuk! Cím: Nagyréde, Gyöngyösi út 56., honlap itt.

Végül ajánlunk egy különleges kirándulást a szőlőben, hiszen mikor kiránduljunk itt, ha nem a szüret idején. Gyöngyöstől nyolc kilométerre, Abasáron a Szőlőskert úton elindulva, a Sárhegyen a szőlőben meredeken kanyargó aszfaltúton egyre szebb és szebb panoráma tárul elénk (leszámítva a Mátrai Erőművet, de ez is hozzátartozik a környékhez).

Panoráma erőművel
Galéria: Ide utazzon októberben
Fotó: Pintér Árpád / PIXELTASTER

 A hegy tetején a sárga Omega-jelzésre (így jelzik a barlangokhoz vezető, legrövidebb utat) kanyarodva hamarosan elérjük a Remete-barlangot és a festői Szent Anna kápolnát. Innen a Mária-úton visszaereszkedhetünk sétánk kiindulópontjára, Abasárra.

Feltöltődne? Lazítana? Finom falatokra vágyik?
Őszi termálfürdőzés, frissítő élménymedencék, forró szaunák, korlátlan all inclusive étel-italfogyasztás – az hűvösebb hónapokban is csodát tesz testével-lelkével egy wellness hétvége. Tervezze be már most a kényeztető wellness élményeket a Danubius szállodáiban Budapesten, Hévízen, Bükön és Sárváron! Őszi wellness ajánlatok akár 25% kedvezménnyel! (X)

Külföldön: repüljön Olaszországba! 

Szüret (előbb szőlő, majd olíva), gombaszezon, csokifesztivál – aki a hasát szereti, annak nem kérdés, hogy most jött el a tuti idő egy olaszországi utazáshoz. Ha a fentiek valami rejtélyes okból nem hozzák lázba, a gyönyörű olasz tájak, és a nagy eséllyel szép idő már csak meghozza a kedvét egy kis kiruccanáshoz. A végső érvünk pedig: október az igazi utószezon, ebben a hónapban a nyári hónapoknál (de akár a szeptemberi áraknál is!) jóval olcsóbban kijön egy olasz hosszú hétvége, és a tömeg is jóval kisebb a legendásan zsúfolt látnivalóknál is.

Mennyire jó az a jó idő?
Októberben – főleg a hónap első felében – még simán lehet olyan idő, hogy az ember ne csináljon mást, csak strandoljon. De ez nem törvényszerű, szóval aki csak ezért utazna Olaszországba, és semmi más nem érdekli, annak érdemesebb jövő nyárig várnia. Minden más egyéb kültéri tevékenységhez, legyen szó akár kirándulásról, akár városnézésről, pont tökéletes lesz az idő. Persze az eső sem elképzelhetetlen – az október az a hónap, amikor napszemüveget, naptejet és esernyőt is érdemes csomagolni. Az időjárás nyilván nagyban függ attól is, hogy pontosan hova készülünk. Nagy általánosságban északon 7-18 fok között, az ország középső részén 13-21 fok között, délen 18-24 fok között szokott alakulni a hőmérséklet, legalábbis ezt írja az Italylogue.com. De bármi megeshet, néztünk mi már várost Milánóban októberben harminckét fokban.

 De egy olasz út mellett szól az is, hogy baromi könnyű eljutni ide. Aki szeret vezetni, az nyilván mehet kocsival, de annak sincs nehéz dolga, aki inkább tömegközlekedne. Budapestről és Debrecenből fapados repülők járnak, és aki bírja az ücsörgést, mehet busszal vagy vonattal is. Ha csak pár szabadnappal megtoldott hétvégében gondolkodunk, a legreálisabb alternatíva a fapados repülő, úgyhogy most erre a megoldásra adunk pár kevésbé magától értetődő tippet.

Fapadosok Budapestről Olaszországba
Wizz és Ryanair:
• Milánó (Wizz Air)
• Bergamo - Milánó fapados reptere (Ryanair Budapestről, Wizz Air Debrecenből)
• Róma (A Ciampino repülőtér 2016. október 14. és 29. között zárva tart, ezért a fapadosok a fő reptéren, a Fiumicinón szállnak le.)
Ryanair:
• Pisa
• Treviso (Velence)
Wizz Air:
• Algerho (Szardínia)
• Bari
• Bologna
• Nápoly
• Catania (Szicília)
• Lamezia Terme (2017. áprilistól)
Easyjet:
•Velence (2016. október 31-től)

 Debrecenből Bergamo repterére lehet eljutni a Wizz Airrel, októberben utanként akár 2600 forintért. Mivel Bergamo Milánó fapados reptere, ezért a legtöbben azonnal be is mennek a reptéri shuttle buszokkal az észak-olasz nagyvárosba. Milyen rosszul teszik! Bergamo önmagában egy szuper célpont, csak szegényt a legtöbben a fapados reptérrel azonosítják. Középkori városmag macskaköves sikátorokkal, új városrész, gyönyörű panoráma, siklózás, ráérős kávézgatás – Bergamóban gond nélkül el lehet tölteni egy hétvégét úgy, hogy egy pillanatra sem unatkozunk.

Bergamo
Galéria: Ide utazzon októberben
Fotó: Ago76 / Wikipedia

 Bergamóba persze Budapestről is el lehet jutni Ryanairrel, ha pedig mégis inkább Milánóba vágynak, a Wizz-zel érdemes repülni, ők a város fő repterét használják. És ha Milánóban járnak, nézzék meg a Naviglio Grande csatornát, mi imádjuk ezt a környéket, és kevésbé turistás, mint a belváros.

De érdemes a Ryanair velencei járata esetében is megfontolni, hogy a célállomáson maradunk, ahelyett, hogy tovább utaznánk. Nem, nem Velencét ajánljuk, hanem Trevisót, ugyanis az ír fapados ezt a repteret használja. Treviso saját jogán is lehetne népszerű a turisták körében, de Velence közelsége miatt elég elhanyagolt szegény. Pedig tök jó alternatíva tud lenni: csendes, nyugodt, festői város, ahol egyébként szintén lehet csatornák felett átívelő hidacskákon andalogni.

A San Martino-híd a Sile folyó fölött, Treviso
Galéria: Ide utazzon októberben
Fotó: Gary Houston / Wikipedia

És kiváló bázis is lehet a környék felfedezéséhez: naná, hogy Velencébe is át lehet innen ugrani, de vonattal egy óra alatt eljuthatunk Bassano del Grappába is. A festői város leghíresebb látnivalója a Brenta folyó fölött átívelő fahíd, a Ponte degli Alpini, melyet Andrea Palladio tervezett 1569-ben. Persze ne hagyjuk abba a hídnál a városnézést, az utcákat járva szívjuk magunkba a város egyedi, egyszerre alpesi és mediterrán hangulatát. És persze a város neve kötelez: kóstoljuk meg a híres likőrt, a grappát! Van neki múzeuma is, ráadásul a belépés ingyenes.

De egyébként a Ryanair járatával Budapestről egy bő óra alatt elérhető Pisa is kellemes meglepetés lesz, ha a Ferde torony meglátogatásánál több időt szánnak a városra. Ugyanis izgalmas és nagyon hangulatos város lenne a Campo dei Miracoli, azaz a Csodák tere nélkül is. A torony viszont mágnesként vonzza magához a turistákat: a főbb útvonalak tele vannak zombimód a térre igyekvő emberekkel, akik totálisan figyelmen kívül hagyják, hogy egyébként van ott egy – kifejezetten kedves – város is.

Pisa, hátat fordítva a toronynak
Galéria: Ide utazzon októberben
Fotó: mimi / Travelo

Persze nem mondjuk, hogy ne nézzék meg a tornyot (és az előtte fotózkodókat), vagy hogy ne menjenek be a meglepő akusztikájú keresztelőkápolnába, a gazdagon díszített, lenyűgöző dómba, vagy a titokzatos temetőbe. Ezeket mind látni kell, de mellette hagyjanak időt a hangulatos utcákra, a gyönyörűen díszített Palazzo dei Cavalierire, a turistacsapástól távolabb eső, autentikus éttermekre.

Végezetül egy tipp azoknak, akik a tél előtt még szeretnének feltöltődni egy kis napsütéssel: irány Szicília! A Wizz Air Cataniába üzemeltet járatot, itt érdemes autót bérelni, hogy könnyebb legyen a helyváltoztatás a szigeten. Ajánlhatnánk a klasszikus látványosságokat is, mint Taormina vagy Szirakúza, de most inkább egy olyan partszakaszt mutatunk, ami karibi strandnak is beillene.

San Vito Lo Capo
Galéria: Ide utazzon októberben
Fotó: Sicilia! / flickr

Fehér homok, pálmafák, egy jellegzetes formájú hegy – ez San Vito Lo Capo. Cataniából ugyan még négy óra vezetés vár ránk, de ha meglátják az itt készült képeket, nem lesz kérdés, hogy megéri-e. Ráadásul nem csak a strand, de középkori erődjével maga a város is érdekes, és a környék is tele van olyan izgi látnivalókkal, mint Segesta görög temploma, Trapani szélmalmai és sómedencéi, vagy Erice középkori városa.

San Vito Lo Capo
Galéria: Ide utazzon októberben
Fotó: Sicilia! / flickr

 Fontos! Mielőtt még túlságosan belelkesülnek egy ízig-vérig mediterrán nyaralásra, szeretnénk még egyszer felhívni rá a figyelmüket, hogy az októberi időjárás teljesen kiszámíthatatlan. Van, hogy szeles, viharos és esős, de az elmúlt években többször volt rá példa, hogy a nyarat meghazudtoló strandidő várta ilyenkor a turistákat. Ennek tudatában vegyenek ide repjegyet.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek