Barlangászmúzeum nyílik a Bükkben

Barlangászmúzeum nyílik a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Bükkzsércen az önkormányzat és a tiszaföldvári Hajnóczy József Barlangkutató Sportegyesület szervezésében.

A sportegyesület és jogelődei 1963 óta kutatják az ezer fős település határában lévő Ódorvári-hasadékbarlangot, 1971 óta a Hajnóczy-barlangot és 2005-től a Kos-barlangot is - közölte a sportegyesület vezetője az MTI-vel.

Vasas Natália - Wikipedia

 Varga Csaba elmondta: az elmúlt évtizedekben nemcsak a barlangot ismerték meg, hanem az ott élők mindennapjait és a lakosokat is. A bükkzsérci fotókból készült tablók, makettek és a néprajzi eszközök már több alkalommal láthatóak voltak Tiszaföldváron. Az ódorvári természetkutatás ötven éves jubileuma alkalmából, 2013-ban pedig Bükkzsércen mutatták be a kordokumentumokat egy időszakos tárlaton. A gyűjtemény jelentős része azóta is a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településen található, de a tiszaföldvári Tiszazugi Múzeum raktárában is őrzik egyes darabjait.

A múzeumot a faluközpont régi iskolaépületéből alakítanák ki, az ingatlant az egyháztól bérelnék tartós használatra. Az épületet a tervek szerint még idén felújítják és be is rendezik.

A Vámőrségi Barlangkutató Csoport 1962-ben 180 méter hosszúságban tárta fel az Ódorvári hasadékbarlangot, a tiszaföldvári Hajnóczy József Gimnázium barlangkutató diákjai további 30-35 méterrel növelték ezt a távolságot.

A Hajnóczy-barlang 1971-es felfedezésében pedig a véletlen is közrejátszott . Táborozás előtt néhány nappal vezető nélkül maradt a barlangkutató csoport, így a diákok nem dolgozhattak a cseppkőbarlangban. Akkor történt meg a korábbi terepbejárásokon feljegyzett egyik "rókalyuk" bontása. A mintegy három napos munkával sikerült úgy kitágítani a szűk bejáratot, hogy 1971. július 25-én már be lehetett jutni a barlangba.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek