» Közel

Tíz ok, amiért idén ősszel beleszerethet Gyulába

| | Nem érkezett még hozzászólás
Aquapark extrém csúszdákkal, gyógyfürdő buja növényekkel, időutazós kiállítások, tószínpad, századfordulós cukrászda - teszteltük, mit tud Gyula. Mutatjuk, mik lettek a kedvenceink.

Gyula egy megkapóan szép kisváros, melynek fő vonzereje épp abban rejlik, hogy nem egy "fő" vonzereje van. A hangulatos utcák, a fürdők, a remek éttermek és cukrászdák, a múzeumok, és a helyiek kedvessége mind hozzájárulnak a város szerethetőségéhez. Nemrégiben megnéztük magunknak Gyulát, most pedig tíz pontban megmutatjuk, szerintünk miért érdemes még idén követniük a példánkat.

Mert az Aquapalotában felfelé is lehet csúszdázni

Egy átstrandolt nap után biztosan állíthatjuk: Gyulán megtalálja a számítását az is, aki fájó tagjait áztatná gyógyvízben, és az is, aki extrém módon száguldozna csúszdákon és az is, aki azt szeretné, hogy a gyerkőc sok kis barátot találjon a strandon. Az Aquapalotában az országban egyedülálló módon akár felfelé is lehet csúszni a csúszdán. A Várfürdő gyógyvize pedig mozgásszervi megbetegedésekre és balesetek utáni rehabilitációra alkalmas. 

A Várfürdő egyébként a gyógyító víz és az itt elérhető kezelések mellett leginkább a buja növényzet miatt tetszett nekünk. Boros László, a fürdő vezérigazgatója saját magát növénymániásnak nevezte, és bevallása szerint ő sem számított rá, hogy ennyire népszerű lesz a Várfürdő kertjének sokszínűsége. Mivel a fürdő nagyon népszerű, ezért azt javasolnánk, hogy aki a belső békéjét igyekezne megtalálni vízben ücsörgés közben, az ne ide jöjjön.

Mert Gyula az egyik legvirágosabb város Európában

Gyulán nem csak a Várfürdő virágos, hanem az egész város. 2005 óta Gyula minden évben díjazott a Virágos Magyarországért környezetszépítő versenyen, amit 2013-ban meg is nyert. Így 2014-ben Gyula képviselte Magyarországot az európai bajnokságon, melyen arany minősítést nyert.

Mert a várat és az Almásy-kastélyt meglátogatni olyan, mint egy időutazás

A Gyulai Vár és az Almásy-kastély – utóbbiról itt és itt írtunk bővebben – interaktív kiállításának tematikájában felfedezhető némi párhuzam. Így, ha az ember először meglátogatja mondjuk a várat, és utána a kastélyt, akkor olyan érzése támad, mintha ugrott volna kétszáz évet az időben.

A várban megnézhetjük, mivel és hogyan harcoltak a magyarok a törökök ellen az 1500-as évek közepén, a kastélyban pedig láthatjuk, mivel harcoltak a magyar vitézek a '48-as szabadságharcban. De nem csak a harcmodort, az öltözködést és a bútorok stílusát is érdemes összevetni: összehasonlíthatjuk például azt is, hogyan éltek az uradalom legfontosabb hölgyei a 16. században, és a 18-19. században.

Mert itt századfordulós enteriőrben is fagyizhatunk

A Százéves cukrászda, – ami valójában nem száz, hanem közel 180 éves –, az ország második legrégebbi cukrászdája a Budai Várnegyedben található Ruszwurm után. A nemrégiben teljesen felújított homlokzat mögött – néhány apróságot leszámítva – azt az enteriőrt és hangulatot találjuk, mint amilyet az 1800-as években találtunk volna. Még a cukrászdában dolgozók is korhű egyenruhában végzik munkájukat.

A klasszikus édességek mellett különlegességekkel is foglalkoznak. Mi például életünkben először itt hallottunk a Kongó-tortáról, mely valamelyest a Dobos-tortához hasonló, de valamiért nagyon kevés helyen készítik. Kapható itt kézműves bonbon, és igazi, főzött fagylalt is. A cukrászda tulajdonosának terveiben szerepel egyébként egy csokoládé-élményközpont megnyitása is, ahol akár egy bonbon-készítő tanfolyamra is be lehet majd nevezni.

Mert itt él a történelem

Gyula egy mesélő város. Fájdalmas pont a gyulaiaknak, hogy az ország három végvárából kettőnek a történetét halhatatlanná tette egy-egy nagyszerű író: Gárdonyi Géza Eger váráét és Zrínyi Miklós Szigetvárét; de Gyula várának történetéről nem született hasonló mű. Talán ezért is tekintik küldetésüknek, hogy tudatosan ápolják Kerecsényi kapitány, és az ő kétezer katonájának emlékét. És rehabilitálják a várkapitányt, akiről a történelem órákon általában csak annyi hangzik el, hogy feladta a várat. Az nem, hogy azért, mert a végletekig humánus ember volt és nem akart szenvedést okozni a katonáinak, a küzdelem pedig teljesen reménytelen volt.

De nem csak Kerecsényi László emlékét őrzik ennyire elevenen, az embernek az a benyomása, hogy Gyulán folyton történt valami, minden utcasarkon állt valaki, aki később eldöntötte az ország sorsát. És ha a falak, melyek között oly sokan megfordultak történelmünk nagyjai közül – Petőfi Sándor, Erkel Gyula, Munkácsy Mihály, császárok és császárnék – nem is, de helyiek mesélnek, méghozzá úgy, hogy azt nem lehet megunni.

Mert olyan temploma van, amiből nem sokat látni az országban

A török idők és az azt követő harcok megtizedelték a város és a környék lakosságát. 1715-től, mikor helyreállt a béke, ideköltözött néhány román család, hogy részt vállaljanak a kastély körüli teendőkben, illetve elkezdtek szisztematikusan német családokat betelepíteni a városba. Gyulán a magyar római-katolikusok, a német reformátusok és a román ortodoxok konfliktus nélkül éltek együtt a századok során, és a mai napig megtalálható és látogatható mindhárom vallás temploma.

Az ortodox templomba mindenképpen érdemes bekukkantania még annak is, akit nem különösebben érdekel a téma, mert nagyon szép, és nem sok ilyet látni Magyarországon. Helyi idegenvezetők nem csak arról tudnak mesélni, hogy Gyulának milyen román vonatkozásai vannak, és milyen volt a '48-as szabadságharc. Akit érdekel például az aradi vértanúk története részletesebben is, az csoporttal átmehet Romániába, Aradra, egy egynapos kirándulásra.

Mert itt a rádiótól a kolbászon át Erkel Ferencig mindennek és mindenkinek van múzeuma

Gyulán található az ország egyetlen, szisztematikus rádiótörténeti kiállítása, mely a rádiózás hőskorát, az 1924-1964 közötti időszakot mutatja be. De találunk Húsipari történeti kiállítást is, ahol megtudhatunk mindent a gyulai és csabai kolbászokról, és meg is kóstolhatja őket.

De megcsodálhatók a Himnusz zeneszerzőjének, Erkel Ferencnek és családjának személyes tárgyai az Erkel Ferenc Emlékházban, és ha már megnéztük, miként élt a zeneszerző, a Ladics-házban szemügyre vehetjük egy 19. századi polgári család életmódját is. 

Mert földön, vízen és levegőben is bejárható

Ha éppen nincs kedvünk ahhoz, hogy gyalogosan járjuk be a várost, számtalan guruló vagy úszó alkalmatosság közül választhatunk, ami elvisz minket. Van airwheeles városnézés, felülhetünk Thomasra, a kismozdonyra, bringóhintózhatunk, bérelhetünk kerékpárt, vagy akár hajós kirándulásra is mehetünk. Ez utóbbi a Szanazugból indul, mely a Körösök összefolyásának pontja, és ahova eljuthatunk Gyuláról öt perc alatt autóval, de akár a kismozdonnyal is.

Mert a Tószínpad földöntúli élmény

Érdemes megnézni a Várszínház programját, mielőtt Gyulára látogatnak, mert a Gyulai vár melletti csónakázó tavon felépített Tószínpad igazán egyedi koncerthelyszín. Ottjártunkkor az Al Di Meola trió zenélt, koncert közben a békák halkan brekegtek a tóban. Mindehhez a vár adja a hátteret – az éjszakai kivilágítás miatt a mellette elhaladó emberek sziluettje árnyjátéknak látszik a nézőtérről.

Az, hogy a színpad a víz felett van, biztosítja, hogy tökéletes legyen az akusztika. Plusz pont, hogy a nagyobb programok előtti napokban szúnyogot irtanak, úgyhogy abbéli félelmünk, hogy a tóparti koncert eredménye egy végeláthatatlan vakaródzás lesz, teljesen alaptalannak bizonyult.

Mert esténként nincs is jobb, mint a Rondella-teraszon ücsörögni

Ha éppen nincs koncert, a vár tövében a Rondella-teraszon ücsörögni is nagyon jó. Hétvégente táncolós, bulizós élőzenés koncertek vannak a terasz melletti színpadon.

Ideális befejezése egy jövős-menős, úszós, biciklizős vagy múzeumos napnak leülni ide egy pohár bor mellé, zenét hallgatni, és ha maradt még egy kis energiánk, akkor táncolni egyet.

A cikk szerzője a gyulai TDM szervezet meghívására járta be Gyula látványosságait. 

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Travelo - Leggyakoribb keresések közel

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

SZILVESZTER! Rövidebb-hosszabb, busszal és repülővel! Kulturális körutazások minden igény szerint!

Mikeve új galériát hozott létre
Mátrai kalandozások - 1 nap
11 napja
Mikeve élménybeszámolót írt
Mátrai hosszú hétvége - 1 nap
11 napja
dorav új galériát hozott létre
Őrség 2015
15 napja
dorav élménybeszámolót írt
Őrség 2015
15 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.