Interaktív repülőmúzeum nyílt Szolnokon

Interaktív repülőmúzeum nyílt Szolnokon.

Megnyílt csütörtökön Szolnokon a RepTár Interaktív Repülőmúzeum.

A Tisza-parti városban, a hajdani Indóház területén megvalósult, 218 műtárgyat és mintegy 40 repülőeszközt felvonultató gyűjtemény nemzetközi értelemben is egyedülálló és Közép-Kelet Európa legnagyobb repüléstörténeti kiállítása, írja az MTI.

Fotó: Bugány János, MTI

A szabadtéri felületekkel együtt 60 ezer négyzetméteres kiállítótér fedett része több mint 4500 négyzetmétert tesz ki. Ebből is kiemelendő az Indóház, mely Szolnok műemléki védelem alatt álló épülete, egyben Magyarország legrégebbi vasútállomása. A klasszicista stílusú épületet eredeti pompájában, ugyanakkor a katonai repülés tematikájával és modern, innovatív technikai eszközökkel kiegészülve vehetik birtokba a látogatók.

A beruházás egyik célja az volt, hogy a több kisebb hazai katonai repüléstörténeti kiállítás anyaga egyetlen, kifejezetten erre a célra kialakított helyen legyen megtekinthető. Így a látogatók jól strukturált, a modern elvárásoknak megfelelő terekben gyűjthetnek ismereteket és élményeket, és a történeti jelentőségű gépek állagának megóvása is könnyebb.

Az érdeklődők az újonnan felépített, 3000 négyzetméteres Hangárban körbejárhatják a kiállított gépeket, sőt, egyesekbe be is ülhetnek. A helyben bérelhető tableteken és az okostelefonra letölthető alkalmazáson keresztül tanulmányozhatják a repülőgépek történetét és technikai adatait.

Az Indóházban a hazai katonai repülés történetét feldolgozó kiállítás várja a látogatókat, akik megismerkedhetnek a korabeli egyenruhákkal, rangjelzésekkel, a fegyverekkel és azokkal a fontos eseményekkel, amelyek meghatározták a magyar légierő történetét. Mind emellett a 4D moziban és szimulátorok segítségével kipróbálható, hogy milyen érzés katonai repülőt és helikopterek vezetni.

A rámpás rakodóépület keleti részében kiépített akadálypálya bátorságot, erőt és állóképességet, valamint logikai készséget egyaránt próbára tevő szórakozási lehetőséget teremt, míg a tematikus játszótér a legkisebbeknek nyújt aktív kikapcsolódást.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek