Egész Európában egyedülálló kínai kiállítás nyílik egy felújított hazai kastélyban

Egész Európában egyedülálló kínai kiállítás nyílik egy felújított hazai kastélyban

Átadták a teljesen felújított Győry-kastélyt a Fejér megyei Perkátán – az épületben iskola, művelődési ház és könyvtár üzemelt, most két kiállítás kapott helyet benne, írja az MTI.

A klasszicista kastély teljes történetét itt lehet elolvasni. A főépület az 1700-as évek második felében már a díszudvarral és nagyméretű kastélyparkkal a Győry-család birtokában volt. Az 1820-as években a két oldalszárnyat építettek hozzá. A II. világháborút követően, az államosításkor a főépületben általános iskolát alakítottak ki, közben elkezdődött a mostani iskola építése, ahova 1974-ben költözhettek be a diákok. A kastély épületén 1975 és 1979 között a szükséges felújításokat elvégezték, művelődési ház és könyvtár üzemelt benne.

 

A kastély a felújítás előttFotó: Perkáta

A most teljesen felújított kastélyban két kiállítást rendeztek be. Az egyik tárlat a 19. századi magyar nemesség és egyben a Győry-család életét mutatja be, a másik pedig egy 800 évre visszatekintő pekingi várostörténeti kiállítási anyag, amely Európában is egyedülálló.

Mit keres a pekingi kiállítás Fejér megyében? Perkátának van a legrégebbi kínai kapcsolata Magyarországon: 1960-ban a perkátai mezőgazdasági termelőszövetkezettel alakított ki kapcsolatot a Peking melletti Huahsziang népi kommunája. A rendszerváltás után is megmaradt a kapcsolat, 2001-ben pedig aláírták a testvérvárosi szerződést Perkáta és a most már Pekinghez tartozó, annak egyik kerületének számító Huahsziang között.

A kastély felújítása nettó 380 millió forintba került, ehhez – uniós forrásból – 345 millió forint támogatást nyert a Fejér megyei település.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek