A várostrom, a lovagok és a pásztorkutyák hétvégéje

Gyulán várostrommal, Bugacon pásztorkutyák terelőbajnokságával, Balatonfüreden Dumaszínházzal, a Művészetek Völgyében rengeteg színházi és kézműves programmal várják a látogatókat. Péntek este pedig kollektív csillaglesre készítik fel a hazai strandok és fürdők medencéit. Programajánló július utolsó hétvégéjére.

 Nézze meg a gyulai vár 450 éves ostromjeleneteit

A közép- és török kori Gyula élete elevenedik meg 2016. július 29-31. között a vár tövében: a keresztény és oszmán tábor sátrai közt harci bemutatók, díszes felvonulások, korabeli dallamok, a müezzin éneke, mesemondók halk szava és az árusok kiáltozása visz vissza a múltba; az élményt a török édességek, a kávé és a vízipipa ízei és illatai teszik teljessé - olvasható a rendezvény oldalán.

Fotó: Gyulai Végvári Napok Facebook

 A háromnapos, ingyenes fesztiválon tizennégy hagyományőrző csoport korabeli ruházatban és fegyverekkel idézi majd meg a vár 1566-os elestét és 1685-ös visszafoglalását. A fesztiválon az érdeklődők a harcászati és fegyvernemi bemutatók mellett korabeli teákat és édességeket is kóstolhatnak, középkori zenét hallgathatnak, a gyerekeket pedig korabeli mesékkel és alkotóházzal várják a rendezvényen. Esténként a könnyűzene jut szerephez, pénteken a Hooligans, szombaton Rúzsa Magdi lép fel, vasárnap pedig a gyulai születésű Hevesi Tamás ad különleges koncertet a Váci Szimfonikus Zenekarral. A programokról bővebben itt.

Lovagok lepik el hétvégén a Diósgyőri várat

Történelmi játékokkal, lovagi viadalokkal és középkori mulatsággal várja látogatóit hétvégén a Diósgyőri vár. A Középkori Forgatag idén már éjszakai programmal és külföldi csapatok bemutatójával is készül.

Fotó: Hanák Tibor

 A XVII. Középkori Forgatag újdonsága, hogy a Diósgyőri vár mellett a tavaly átadott Lovagi Tornák Tere is bekapcsolódik a programokba, ahol minden nap két alkalommal izgalmas történelmi előadásokat rendeznek népes lovagrendek bemutatkozásával és valós megmérettetésekkel. Az arénában délelőtt a bajnokok viadalát, este pedig a "legendás kardforgatókat" láthatják a nézők, de a küzdelem mellett középkori táncokkal, vidám történetekkel, zenés komédiások műsorával, és a Diósgyőri vár történetét idéző jelenetekkel is szórakoztatják majd a közönséget. Az eseményről bővebben itt olvashat.

Mindeközben Bugacon már a magyar pásztorkutyák találkoznak

Valamennyi magyar pásztorkutyafajtával: pumival, mudival, pulival, kuvasszal és komondorral is találkozhatnak, ha szombaton Bugacra látogatnak. A Magyar Pásztorkutyák Találkozóján a tenyésztők minden fajtából a legszebb példányokat sorakoztatják fel. Mindeközben országos terelőbajnokságot is rendeznek: a pumik, mudik és pulik négy kategóriában bizonyíthatják rátermettségüket a különféle akadályokat felvonultató pályán. Genetikai örökségüket a verseny legizgalmasabb részében, az ún. ösztönpróbán csillogtathatják meg, amelyen a rackajuhokkal először találkozó fiatal kutyáknak veleszületett képességüket használva kell egyben tartani a nyájat.

Fotó: Duna-Tisza Magyar Pásztorkutyás Hagyományőrző és Sport Egyesület

 A legkisebbeket Varga Mihály mesemondó és népzenész szórakoztatja, de tartanak kézműves foglalkozásokat is. A kiskunsági pásztorok életét, hagyományos szerszámait, eszközeit és a környék természeti értékeit a bugacpusztai pásztormúzeumban ismerhetik meg az érdeklődők, akik idegenvezetéssel kísért lovaskocsis pusztai kiránduláson is részt vehetnek.

Látogasson el a Művészetek Völgyébe!

Ugyanis vasárnapig még mindig tart a múlt héten kezdődött tíznapos programsorozat, ahol koncertek, színházi előadások, gyermekprogramok és kiállítások várják a Művészetek Völgyébe látogatókat. Kapolcson a zene, Taliándörögdön a színház, Vigántpetenden pedig a irodalom és a komolyzene kapja a főszerepet a 26. alkalommal megrendezett fesztiválon.

Fotó: Művészetek Völgye

 Kiemelt helyszíne lesz a taliándörögdi Nemzeti Szín-Tér és a Színház Színpad, utóbbin látható a Forte Társulat, és az Orlai Produkciós Iroda, Mácsai Pál, Müller Péter Sziámi Pintér Béla Társulatával közös produkciója. Kapolcson a Momentán Társulat gyerekprogramokkal, előadásokkal, improvizációkkal készül. A Harcsa Veronika Udvarban délelőttönként kézműves foglalkozásokkal, jógával, este pedig jazz-zenével várják a látogatókat. A fesztivál nagyszínpadán a Skye and Ross from Morcheeba lép színpadra. Vigántpetenden bábszínház, filmszínház várja az érdeklődőket, a vigántpetendi templomban pedig komolyzenei koncertek nyújtanak kikapcsolódást. A települések között Csigabusz közlekedik, a programválasztást a fesztivál megújult mobilalkalmazása segíti. A hétvégi programokról bővebben a fesztivál oldalán.

Menjen, és nevessen egy jót!

Szintén vasárnapig tart a múlt héten kezdődött Dumafüred Fesztivál, amelyet a balatonfüredi Balaton Szabadidő és Konferencia Központban tartanak. A fesztivál keretében naponta általában két produkció látható, de van olyan nap, amikor pluszban egy éjszakai, Dumaszínház late night estre is várják a közönséget.

Youtube videó placeholder
https://www.youtube.com/watch?v=2ydpn2YTHkg
Péntek este Duma Swinggel, Mogács Dániel, Janklovics Péter, Kovács András Péter és Illés Ferenc előadásával várják a közönséget, szombaton többek között Aranyosi Péter, Hadházi László és Kőhalmi Zoltán szórakoztat majd, vasárnap pedig például Bata Éva és Vinnai András A szerelem zsoldosai című előadását láthatjuk színpadon. A Dumafüred Fesztivál részletes programja a Dumaszínház weboldalán található meg.

Vagy ázzon inkább medencében!

Július 29-én kollektív csillaglesre készítik fel a hazai strandok és fürdők medencéit, ekkor tartják ugyanis a Strandok éjszakáját. Több fürdő is készül aqua-fitnesszel, lézer show-val, retro diszkóval, míg máshol éjszakai vízi aerobic, sumo bajnokság, divatbemutató vagy koktél-show színesíti a programot. A gyógyfürdők nagyobb része pedig különleges masszázsokkal várja vendégeit.

Fotó: Magyar Fürdőszövetség

 A legtöbb fürdő péntekig éjfélig, de akár hajnal 2 vagy 4 óráig is nyitva tart. Az eseményhez csatlakozó fürdőket a Fürdőszövetség weboldalán vagy Facebook-oldalán találják.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek