Ha Szentendrén járnak, forduljanak be a Dumtsa Korzóra!

Hétvégi kirakodó vásár, kultúrprogramok, utcazenészek és egy lelkes civil szervező csapat a kézművesség és a vásári perecek alkalmi utcájában - ez a Dumtsa Korzó már harmadik éve tavasztól őszig.

Anna napi vásárt tartanak a Dumtsa Korzón péntektől vasárnapig, ahol ezúttal a hagyományok és a kézműves alkotások kapnak szerepet. A Korzó kiállítói ugyanis most nemcsak különleges portékáikkal várják a vásári nézelődőket, de mesterségük titkaiba is beavatják az érdeklődőket. A látogatók kipróbálhatják a fafaragást, az agyagozást, a korongozást vagy a szalmafonást, és megnézhetik, hogy készül a vásári perec és a kürtős kalács a parázs felett. 

Galéria: Szentendrei Dumtsa KorzóFotó: Szabó Barnabás / Silverpress

A háromnapos rendezvényen a kézműves vásár és még számos program mellett egy faliújságon megelevenedik az 1825-ös első Anna bál története, és, hogy a gyerekek se unatkozzanak, számukra a korzó kis tavában aranymosással készülnek a szervezők. Az Anna-napi vásár estéit dixieland, ragtime és jazz koncertekkel zárják.

A tavasztól őszig tartó kulináris és kulturális rendezvénysorozat egészen különleges hangulatot vitt Szentendre belvárosába. Egy kis civil csapat nagy lelkesedéssel szervezi minden hétvégén, így aztán az elmúlt három évben a Dumtsa utca lett a szentendreiek szórakozva pihenő hétvégi helye. 

Galéria: Szentendrei Dumtsa KorzóFotó: Szabó Barnabás / Silverpress

Nem túlzás, önmagában már az is élmény, ha csak végigsétálnak az utca színes, illatos standjai között, ahol képző- és iparművészek portékái sorakoznak, és amelyet szinte mindig a kürtöskalács fahéj illata leng körbe. A standokon az üveg vagy lángban (!) készült ékszerektől kezdve, a kézi szövésű kendőkön és a kézműves szappanokon át a látványos kerámiáig és különleges festményekig tényleg minden van, ami egy igazi kézműves vásártól elvárható. 

Galéria: Szentendrei Dumtsa KorzóFotó: Okolicsányi Zoltán

Ráadásul itt nemcsak teraszos helyek kínálják borozgatáshoz asztalaikat, de az utca két szélén álló otthonosabb hangulatú régi kanapék és fotelek is ücsörgésre csábítanak. A kanapékat még Novák Gábor, a Művész étterem tulajdonosa és egyben a rendezvény egyik szervezője pakolta ki az utcára, hogy bárki megpihenhessen rajtuk a kényszer érzete nélkül, hogy a körülötte sorakozó poharazó helyekről bármit is rendelnie kellene. Egyébként itt, a Művész étteremmel szemben állították fel a rendezvény színpadát is, ahol nemcsak ismert zenészek és zenekarok lépnek fel, de az amatőr utcazenészeknek is rendszeresen lehetőséget adnak a bemutatkozásra. 

Galéria: Szentendrei Dumtsa KorzóFotó: Okolicsányi Zoltán

Ha ezen a hétvégén arra járnak, még megnézhetik Chiharu Shiota japán képzőművész hatalmas, vörös fonalakra felfűzött több tízezer kulcsból álló installációját is. A világ számos pontján megforduló, erősen meditatív jellegű kiállításaira Shiota mindennapi tárgyakat, ágyat, ruhát és cipőt használ fel. Emlékeső című tárlatára ezúttal például 21 ezer kulcsot épített be szövevényes fonálerdejébe, amelyek együtt az emlékezetet és a reményt szimbolizálják. A kulcsokat a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum segítségével az ország több pontjáról és határon túlról gyűjtötték össze. A kiállításra a belépőért felnőtteknek 1400, a kedvezményes belépőért 700 forintot kell fizetni. 

Galéria: Szentendrei Dumtsa KorzóFotó: Szabó Barnabás / Silverpress

Mi legutóbb június közepén jártunk a szentendrei Dumtsa Korzón, fotós kollégáink ott készült képeit kattinthatják végig a galériában. Ha tehetik, menjenek el önök is most hétvégén, vagy október közepéig bármelyik másikon. A szervezők minden héten más programmal készülnek, de a vásározókkal teli macskaköves utca minden hétvégén ugyanolyan hangulatos. 

Újabb cikkünk ebben a témában:

 Szentendreiek házába leshetünk be a hétvégén
A nyár utolsó hétvégéjén késő éjszakáig kulturális és gasztronómiai programok várnak minden korosztályt Szentendre belvárosában. Idén először az itt élők is megnyitják házaik, galériáik, műhelyeik ajtaját.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek