» Közel

Itt nyaraljon, ha menő kiállításokat nézne

Hat tipp művészetrajongóknak Budapesttől Avignonig

| | Nem érkezett még hozzászólás
Picasso, Hundertwasser és Chanel-ruhás nők Budapesten, Bolygó hollandi és Pompeji Szegeden, szülinapon ingyenes zseniális kiállítás Bécsben, Bosch Madridban, színház az utcán Avignonban. Nyaralótippek művészetrajongóknak.

Van, aki egyáltalán nem érti, hogyan lehet zárt térben tartózkodni, amikor odakint süt a nap, és csalogat a tenger- vagy medencepart. Mások viszont imádnak a nyaralás alatt múzeumokban nézelődni, színházba menni, koncerteket hallgatni, és kifejezetten úgy választanak úti célt, hogy ott valami izgalmas kulturális inger érje őket. Utóbbiaknak gyűjtöttünk össze néhány remek célpontot. 

Itthon: Budapest, Szeged, Kapolcs

A fővárosban idén nyáron tobzódni fogunk a jobbnál jobb kiállításokban: június elején nyílt, és július 31-ig látogatható az osztrák Friedensreich Hundertwasser és a japán Haszegava Soicsi grafikai munkáit bemutató kiállítás a budapesti Gerbeaud-házban.

Szintén július 31-ig lehet még megnézni a Nemzeti Galéria monumentális Picasso-tárlatát, melyet a párizsi Picasso múzeummal együttműködve szerveztek meg. A több mint száz festményt, rajzot és szobrokat bemutató kiállítás Picasso életművének valamennyi periódusát felöleli. Témája az emberi alak megformálásának folyamatos változása.

Az Iparművészeti Múzeumban nemrég nyitott, és egészen november 27-ig látogatható Bringológia című tárlaton tizenkét ország legfrissebb kerékpáros dizájn innovációit nézhetjük meg. A kiállítás többek között arra keresi a választ, hogy hogyan ösztönözheti a dizájn a biztonságos, kényelmes és stílusos kerékpározást, milyen szerepe van a tervezőknek a városok kerékpárbarát fejlesztésében.

És még egy budapesti kiállítás: a Ludwig Múzeumban július 8-án nyílik meg, és szeptember 11-ig lehet megnézni a Peter Farago & Ingela Klemetz Farago: Nők Chanelben című tárlatot. "A szekszárdi születésű Peter Farago és a svéd Ingela Klemetz-Farago vizionárius kettősét a jelenkori divatfotózás legkreatívabb csapatai között tartják számon" – írja róluk a múzeum honlapja. A kiállításon a két fotós Közép-Európa legkeresettebb szupermodelljeivel és a Chanel divatcéggel közös munkáit láthatjuk.

Jubileumi programmal készül a XXXII. Visegrádi Nemzetközi Palotajátékok 

Július második hétvégéjén a modern kori Visegrádi Együttműködés létrejöttének 25. évfordulója alkalmából különleges műsorral várja a középkori történelem és kultúra iránt érdeklődő magyar és külföldi vendégeket a régió legjelentősebb szabadtéri hagyományőrző fesztiválja. (X) 

Szegedre is érdemes lesz ellátogatni idén: a Szegedi Szabadtéri Játékok jubileumi, 85. évada rajtol el július elsején, és már látogatható a 2016-os év egyik legizgalmasabb hazai tárlata, a Pompeji-kiállítás.

A Móra Ferenc Múzeum tárlatának anyaga korábban csak a világ nagy múzeumaiban - köztük 2013-ban a British Museumban - volt látható. A szegedi kiállítás nagyságát mutatja, hogy három helyszínére 120 tárgy érkezik Nápolyból, amelyet Szombathelyről, az Aquincumból és a Nemzeti Múzeumból kölcsönzött tárgyakkal egészítenek ki. Ezek együtt adnak majd áttekintést az első századból származó, Magyarországon előkerült római leletekről is. A tárlat ugyanúgy bemutatja a gladiátorok, mint az előkelők életét, de témái között az erotika is szerepet kap.

A Szegedi Szabadtéri Játékok jubileumi, 85. évadának programjában olyan darabok kerülnek műsorra, mint Wagner A bolygó hollandi operája, Victor Hugo A nyomorultak című regényének musical változata, és olyan könnyedebb musicalek is láthatók majd, mint az Ének az esőben és a Mamma mia! A szabadtéri színház további műsorairól, kiegészítő programjairól és jegyárairól bővebben itt olvashat.

És persze nem maradhat ki gyűjteményünkből az ország legnagyobb összművészeti fesztiválja, a Művészetek Völgye sem. Idén július 22-31. között tart a buli Kapolcson, Vigántpetenden és Taliándörögdön. A rengeteg koncert mellett megnézhetjük például a Kaposvári Egyetem harmadéves színészhallgatóinak Rómeó és Júlia előadását, a Kaláka együttes és Nyáry Krisztián "Így szerettek ők" című közös produkcióját, lesz zenés versimprovizáció Lackfi Jánossal, Mácsai Pál pedig az "Azt meséld el, Pista" című önálló estjével érkezik. További programok és hasznos infók itt.

Szent Márton Jazzfesztivál

1700 éve született Pannonhalma védőszentje és most lépett az első X-be a Pannonhalmi Jazznyár – a két alkalom közös eseményben fuzionál. A külföldről érkező exkluzív jazz-formációk kizárólagosan a Szent Márton Jazzfesztivál színpadán mutatkoznak be. A fesztivál egyben kulináris kaland is: a Stílusos Vidéki Éttermiség tagjai kínálják levendulára hangolt fogásaikat. (X)

Külföldön: Bécs, Madrid, Avignon

Ha nem akar az ember túl messzire utazni, de azért külföldre menne, és világszínvonalú kiállításokra vágyik, az osztrák főváros mindig biztos tipp. Nincs ez másként idén nyáron sem: március elején nyitott, és szeptember 18-ig lehet például megnézni a világ egyik legszebb múzeumépülete, a bécsi Szépművészeti múzeum (Kunsthistorisches Museum Wien) fennállásának 125. jubileumát ünneplő tárlatot.

A kiállítás témája maga az ünnep és az ünneplés, és hogy mindez hogyan változott az évek során. A múzeum saját gyűjteménye mellett érkezik festmény a madridi Pradóból és dizájner ruha a londoni V&A Museumból. A múzeum az ünnep alkalmából látogatóit is megajándékozza: a születésnapján mindenki ingyenesen mehet be a kiállításra (személyivel kell igazolni, hogy tényleg aznap születtünk).

A kortárs képzőművészet rajongói Ai Weiwei kiállításának örülhetnek, a kínai művész munkáit július 14. és november 20. között a bécsi 21er Haus nevű kiállítótérben.

Ha már a Pradót emlegettük: május végén nyílt, és szeptember 11-ig látogatható a világhírű madridi múzeum Bosch-tárlata. A látomásszerű, bizarr festményeiről híres németalföldi művész halálának ötödik centenáriumára a valaha rendezett legteljesebb kiállítást hozták össze. Érkezik kép a bécsi Albertinából és a londoni Nemzeti Galériából is. További infók és jegyvásárlás itt.

A színház szerelmeseinek Franciaországot, azon belül is Avignont ajánljuk. Évről-évre itt rendezik meg Európa legjelentősebb kortárs színházi találkozóját, valamint vele párhuzamosan az alternatív "Off-Avignon" fesztivált. Utóbbin a legváratlanabb helyszíneken zajlanak a színielőadások, olykor a legnagyobb sztárok részvételével. 

"A városfallal körülzárt középkori negyedbe a helyi buszjáraton és a taxikon kívül csak a mentő, tűzoltó- és rendőrautók hajthatnak be, a hatalmas tömeg az úttesten hömpölyög. A kisváros terei júliusban maguk is egy nagy színházhoz hasonlítanak: a középkori épületeket és az egymásba érő kávéházakat teljesen belepik a plakát-girlandok, amelyeket hagyományosan nem a házfalakra, hanem kifeszített madzagokra lehet csak felakasztani, vagy az ereszekre felkötni. Napközben az Off-produkciókban közreműködő színészek szórólapokkal és rövid előadásrészletekkel maguk csalogatják a járókelőket a délután kezdődő (fizetős) előadásokra, amelyek között perfomanszok, cirkuszelőadások, zenei és táncprodukciók, kortárs és klasszikus feldolgozások is szerepelnek" – írtuk az eseményről korábban.

Az Avignoni fesztivált idén hetvenedik alkalommal rendezik meg, július 6. és 24. között tartják, további infókat pedig itt találnak róla. Az Off idén ötven éves, július 7. és 30. között lehet elcsípni, további részletek róla itt.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Travelo - Leggyakoribb keresések közel

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

SZILVESZTER! Rövidebb-hosszabb, busszal és repülővel! Kulturális körutazások minden igény szerint!

Mikeve új galériát hozott létre
Mátrai kalandozások - 1 nap
11 napja
Mikeve élménybeszámolót írt
Mátrai hosszú hétvége - 1 nap
11 napja
dorav új galériát hozott létre
Őrség 2015
15 napja
dorav élménybeszámolót írt
Őrség 2015
15 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.