» Közel

Ez a kis ficak maradt szabadstrandként Velencefürdőn

| | Nem érkezett még hozzászólás
Deszkákból tákolt öltöző, ingyen mosdó és zuhanyzó a szabadstrandon - az alkalmi strandolók örülnek, a helyiek meg azt mondják, hogy mindent megkaptak, amit nem kértek. Csak éppen garanciát nem, hogy a jövőben is lehet még szabadstrandjuk.

Egy hónapja írtunk itt a Travelón arról, hogy Velencefürdőn a régi szabadstrand területét bekerítették és összevonták a mellette fekvő fizetős strandéval. Ezért május végén még úgy volt, hogy nyártól teljesen megszűnik a szabadstrand. A velencefürdőiek azonban nem akartak kerítést, mindössze a régi szabadstrandjukat használni úgy, ahogy az elmúlt negyven évben is: ingyen és teljes hosszúságában. Egy május végi lakossági fórum másnapján azonban Velence Önkormányzata és a velencefürdői szabad partszakaszt bérlő vállalkozó megállapodott az üzemeltetéssel kapcsolatban, amelyről egy közleményt is kiadtak.

Fizetős partszakasz
Fizetős partszakaszFotó: Bódi Károly

A közlemény arról szól, hogy nem szűnik meg a velencefürdői szabadstrand, de a kerítés megmarad, amelyre az őrzés és a partszakasz tisztán tartása miatt van szükség. Az üzemeltetéséhez szükséges ÁNTSZ előírásoknak megfelelően a szabadstrand területén el is helyeztek egy vízöblítéses konténer WC-t, a vízbe bóják kerültek, és most már mindkét partszakaszt - hivatalosan is - figyeli a vízi mentő.

Tavaly még ez a tábla fogadta a fürdőzőket
Tavaly még ez a tábla fogadta a fürdőzőketFotó: Bódi Károly

Tavaly nyáron ugyanis a Fejér Megyei Kormányhivatal járási hivatala azért függesztette fel - három másikkal együtt - ennek az akkor még 130 méteres partszakaszon fekvő szabadstrandnak a működését, mert nem felelt meg a közegészségügyi feltételeknek, és nem volt vízi mentőjük. Azt nem tudni, hogy most mennyiért bérli a szabadstrand területét a fizetős strandot is üzemeltető cég, de azt igen, hogy idén a vízi mentő működési költségét és a mobil WC üzemeltetését is az önkormányzat vállalta magára. Egy külön kőépületben mosdó ugyan eddig is volt a szabadstrandon, ezt azonban a néhány hete épített kerítéssel a fizetős strandhoz kapcsolták.

A szabadstrand egyetlen megmaradt lépcsője
A szabadstrand egyetlen megmaradt lépcsőjeFotó: Bódi Károly

„A közlemény arról már nem szól, hogy mindössze 44 százalék maradt meg a régi szabadstrandunk területéből, a többit a fizetős strandot üzemeltető cég kerítette be és vette magához. Mindeközben felépült egy kerítés a szabadstrand körül is minden irányban, amiről nem tudni, hogy azt ki és milyen jogcímen építtette oda. Van rajta egy mindig nyitva tartó kapu, így továbbra is bárki bármikor bemehet a területére. Vihar esetén pedig ez az egyetlen menekülési útvonal. A szabadstrandra sokan járnak, így megígérték azt is, hogy visszakapjuk a második lépcsőt is. De csak egyet hagytak meg nekünk, ami jóval keskenyebb, és egyszerre csak egy irányban használható”– utalt a Travelo szerkesztőségét megkereső Bódi Károly egyben arra, hogy a fizetős strandon évek óta még a legnagyobb kánikulában is csak negyed annyi ember gyűlik össze, mint a szabad partszakaszon. És nemcsak a helyiek, hanem sok, a strandbelépőt megfizetni nem tudó vagy nem akaró, környező településekről érkező család is inkább a szabadstrandot választja.

Öltöző és zuhanyzó a szabadstrandon
Öltöző és zuhanyzó a szabadstrandonFotó: Bódi Károly

És bár mostanra 85 méteresre zsugorodott a szabad partszakasz Velencefürdőn a kemping előtt, tény, hogy ezt a kis területet zuhanyzóval, öltözőkabinnal, ingyenes mobil WC-vel szerelték fel, és idén nyáron már a szabadstrand fürdőzőit is vízi mentő figyeli. Utóbbiak örülhetnek: mégiscsak lett egy, a korábbinál felszereltebb ingyenes strand Velencefürdőn, a helyi lakosok azonban továbbra is a kerítések nélküli, teljes területű szabadstrandjuk megmaradásáért harcolnak. "Valójában megkaptunk mindent, amire nem tartottunk igényt, csak garanciát nem a következő évekre" - fogalmazott Bódi Károly.

A Velencei-tó körüli szabad partszakaszokról az utóbbi években olyan hírek is keringenek, hogy néhányat egy-egy olyan nagyobb beruházásra tartogatnak, mint amilyen a két évvel ezelőtti, kétmilliárd forintos Velencei-tó kapuja projektje volt. A találgatások szerint például ezen a velencefürdői strandszakaszon is lehet számítani vízparti fejlesztésre szánt EU-s pályázatra, és a Velence Korzóhoz hasonlóan akár itt is homokkal boríthatják és üzletsorral építhetik be a partszakaszt.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Travelo - Leggyakoribb keresések közel

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

SZILVESZTER! Rövidebb-hosszabb, busszal és repülővel! Kulturális körutazások minden igény szerint!

Mikeve új galériát hozott létre
Mátrai kalandozások - 1 nap
13 napja
Mikeve élménybeszámolót írt
Mátrai hosszú hétvége - 1 nap
13 napja
dorav új galériát hozott létre
Őrség 2015
17 napja
dorav élménybeszámolót írt
Őrség 2015
17 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.