Megújult a keszthelyi Festetics-kastély

A keszthelyi Festetics-kastély Helikon Kastélymúzeum megújulásának része volt többek között a látogatómenedzsment-rendszer bevezetése, az ajándékbolt és a kávézó bővítése, az új, egyirányú, elkülönült be- és kijáratú látogatási útvonal kialakítása, és a modern kastélymonográfia elkészítése is – írja a Turizmus.com.

Fehér tükörteremFotó: Festetics kastély



A kiállítóterület növeléséhez a kastély igazgatási irodái új helyre költöztek az egykori főúri lakóterekből, és a felszabadult helyiségek területén rendezték be a „Festetics Arcképcsarnok – térbeli olvasókönyv a család generációiról" kiállítást, amely a família egymást váltó tíz generációjának tizenegy tagját mutatja be egy térbeli időszalag-installáció segítségével.

A szintén új „Hercegi rangra emelt magyar családok terme" installáció pedig azt a 13 magyar főnemesi családot mutatja be – köztük a Festeticseket –, amelyek elnyerték a hercegi rangot. De sor került a kastély barokk kori pincéjének fejlesztésére, az ott található Balatoni Borok Háza területének a növelésére, és berendezték a cserszegi fűszerest nemesítő Bakonyi Károly emlékszobáját is. A kastélytorony kilátóként nyílt meg. Az enteriőrkiállítást öt nyelvű, tabletes vezetés mutatja be a vendégeknek. Az Eiffel műhelyében készített szerkezeti elemekből épített Pálmaház, benne a lepkegyűjtemény és a hibiszkuszgyűjtemény kapui is megnyíltak a látogatók előtt.

Kék szalonFotó: Festetics kastély



De felújították a Helikon Kastélymúzeumhoz tartozó egykori Amazon Szálló, a Festetics-uradalom vendégfogadójának leromlott állapotú épületét is. Az épületben lévő „Főúri utazások, úti kalandok" interaktív kiállítás különleges élményt és ismeretanyagot kínál a vasúton, kocsin, vízen, és levegőben (léghajóval) történt századfordulós utazások bemutatásával. Az Amazon Szállóban új rendezvény- és konferencia-központ kapott helyet. A projekt keretében új időszakos kiállítótermek alakultak, megújult a turisztikai információs pont és a kastélyról szóló imázsfilm vetítésére is új filmvetítő- és oktatókabinet létesült.

Fotó: Festetics kastély


Ismét régi formájában a kastélykert

Egy külön pályázat keretében helyreállították a kastélypark jelentős részét, a kert ennek köszönhetően ismét a 19–20. század fordulójának látható állapotát idézi. A beruházás részeként környezetvédelmi és gazdaságossági szempontok miatt az Amazon Szálló épületében és a Pálmaházban új, megújuló energián alapuló fűtési rendszert alakítottak ki, a múzeumot akadálymentesítették, és készült egy új lift is.

További híreket a Turizmus.com oldalon talál. A turisztikai szakma legfrissebb híreiért pedig iratkozzon fel a Turizmus Panoráma Bulletinre!
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek