» Közel

Népmesés játszótér nyílik a szentendrei skanzenben

| | Nem érkezett még hozzászólás
Csodacsűr, bábszínház, kisbolt, egy magyar népmeséket megjelenítő játszótér, fotóműterem és gyerekgazdaság - a Szabadtéri Néprajzi Múzeumban új gyermek-élménypontokat adnak át május elsején.
Fotó: Szabadtéri Néprajzi Múzeum

A szentendrei skanzenben készül például egy varázslatos játszótér. Ez is Kő Boldizsár szobrász és alkotótársainak munkája, akik már olyan játszótereket készítettek, mint a Zöld Péter a Millenárison, a Mátyás királyos Visegrádon vagy a Tündér Ilonás a Holnemvolt parkban. A skanzenbeli Mesekert játszótéren azonban olyan magyar népmesék elevenednek meg, mint A kisgömböc, Az iregi kakasok vagy A kismalac és a farkasok. A játékok között szerepel majd a kisgömböcös szereplőket táncoltató hinta, kakasos mászóoszlop, és a csalafinta kismalacot megmozgató mókuskerék. 

A Csodacsűrben óriásira nagyított tárgyak töltik meg a helyiséget, melyek egy terített asztal elemeit jelenítik meg: többek között tejes köcsögöt, kenyeret és kolbászt. A hatalmas tárgyakat belülről is fel lehet fedezni, ugyanis mindegyik tárgyban az általa szimbolizált munkafolyamatot ismerhetjük meg interaktív eszközök segítségével. A kenyérbe bújva például a vetéstől az aratáson át a molnár munkájáig követhetjük végig, hogyan készül a kenyér.

Egy másik pajtában egy olyan bábszínházat hoznak létre, ahol a színpadon nemcsak nézni lehet az előadást, de akár el is játszani. Gazdag bábkészlet, színes hátterek, zajkeltő eszközök és színpadra átírt mesék forgatókönyvei várják a családokat, baráti társaságokat, hogy a paraván mögött a különféle bábkarakterek bőrébe bújva előadhassák saját meséjüket.

Mindeközben a skanzen egy kiállítási épületrészét fényképészeti műteremmé alakítják át, ahol a gyerekek a modern, digitális technikával és az 1900-as évek elejéről származó fényképezőgéppel is megismerkedhetnek. Fényképésznek állhatnak, fotózási díszletet rendezhetnek be, az ott készült képeket pedig hazavihetik.

Fotó: Szabadtéri Néprajzi Múzeum

Aztán készül egy kisbolt, ahol a méretükre szabott pult mögött boltost játszhatnak a gyerekek: kihúzhatják az árukat rejtő fiókokat, megemelhetik a liszteszsákot, beletúrhatnak a babba, vagy beleszippanthatnak a fűszerek rekeszeibe. A játék közben azt is megtanulhatják, hogy hány deka egy kiló, belefér-e vajon öt deci petróleum a literes üvegbe, és mennyibe kerül három szem árpacukor, ha szemenként egy garas az ára.

A Gyerekgazdaságban a lakóházat szintén a gyerekek által használható bútorokkal rendezték be, így kényelmesen süthetnek-főzhetnek a konyhában, de akár kemencébe is vethetik a kenyeret. A porta istállójában egy ló várja az abrakot, a tehén pedig azt, hogy megfejjék a gyerekek. Az udvaron tyúk, kakas, csibe formájú hinták és ülőkék fogadják a megfáradt apró gazdákat. Az istállóban szalmabála-ugrálót alakítottak ki, a valódi kert melletti tanulókertben pedig játékokon keresztül tanulhatják meg, hogyan kell hagymát ültetni vagy felszedni a répát.


Az új gyermek-élménypontokat május elsején, a már 18. alkalommal megrendezett Alkotónapon adják át a közönségnek, amikor egész nap majálisos hangulattal és még számos más programmal várják a látogatókat.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Travelo - Leggyakoribb keresések közel

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

Minden perc ajándék! Töltse a szebbnél szebb őszi napokat családjával!

rallymax új galériát hozott létre
Csenge és Attila két keréken 16. nap margójára
4 napja
Andus élménybeszámolót írt
Negatív tapasztalat
13 napja
rallymax új galériát hozott létre
Egy vasútfotós kalandjai - Kétszer egy perc
27 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.