» Közel

Zsuzsi 134 éves, de szombaton ismét füstöl majd

| | Nem érkezett még hozzászólás
Kisvasutazás, fotózkodás, virágültetés, mazsorettek, horgászat, kirándulás, gourmet vacsora - érdemes lesz a hétvégét Debrecenben tölteni!

Folytatódik a kisvasúti napok sorozata a Travelón, ezúttal a debreceni Zsuzsi-vasútról mesélünk,ugyanis a hétvégén itt várják különlegességekkel a látogatókat.

Miért pont Zsuzsi?

A legenda szerint az első mozdonyvezető feleségéről kapta nevét a vasútvonal, az viszont biztos, hogy az első – egyébként még az 1800-as években, Münchenben gyártott – mozdony neve Zsuzsi volt. Ezt majdnem nyolcvan évvel később, 1961-ben selejtezték, amikor a pályát az eredeti, hazánkban egyedinek számító 950 milliméteres nyomtávról átépítették a sztenderdnek számító 760 milliméteres rendszerűre – a pálya egyedisége nagyon megbonyolította az üzemvitelt, az eszközök beszerzését, javítását.

Magyarország legöregebb kisvasútja

Magyarország legrégebbi keskeny nyomközű kisvasútja működik Hajdú-Bihar megye székhelyén, ugyanis 1882 óta megállás nélkül üzemel. Ahogyan az a magyar történelemben megszokott, mind a vonal hossza, mind a jellege többször változott. Kezdetben hosszabbították – egészen a Debrecentől 49 kilométerre fekvő Nyírbéltekig – majd rövidítették, mai állapotáig a megyeszékhely közigazgatási területéhez tartozó, a központtól 16 kilométerre levő Hármashegyaljáig.

Külön érdekesség, hogy eredetileg faszállításra építették, ezt később a környező tanyák lakóinak szállításával egészítették ki, majd – hogy részesüljön a gazdasági vasutak támogatásából – 1939-ben gazdasági vasúttá nevezték át. 1977-ben a teljes megszüntetéstől az úttörővasúttá minősítés mentette meg, ezen időpont óta működteti a DKV, a Debreceni Közlekedési Vállalat. 1995-ben ismét a helyieknek kellett kiállniuk kedvelt kisvasútjuk mellett, így megint elkerülte a bezárást, 2011-ben azonban felújították, új megállókat is kialakítottak rajta.

Így bulizik Zsuzsi

Debrecen központjából, a Hétvezér utcától indulnak majd 2016. április 23-án, szombaton, a Zsuzsivasút napján a szerelvények, és menetrend szerint öt forduló lesz majd, az első 8.55-kor, az utolsó 15.10-kor indul. Visszafelé Hármashegyaljáról 10 órakor indul az első, 17 órakor az utolsó vonat. Idén először fűtik be a kisvasút 2006-ban beszerzett gőzmozdonyát, a füstfelhős kirándulás 10 órakor indul és 12.45-kor fordul vissza. A vonatok a 16 kilométert ötven perc alatt teszik meg.

A kisvasúti nap programjai a külső végállomáson, Hármashegyalján várják az érdeklődőket, hagyományosan néptáncbemutatóval kezdődik a műsor, majd gyermekszíntársulat ad elő egy  produkciót, végül a nyíradonyi mazsorettcsoport lép fel. Ezek mellett lesz fotózkodás a mozdonyon, a végállomási Természet Háza körbeültetése virágokkal – a Föld Napja jegyében –, és kizárólag szombaton él a különleges ajánlat, hogy ha ketten együtt váltanak jegyet a vonatra, mindketten féláron tehetik.

A vasútvonal végállomásánál fel lehet menni a 2014-ben épült, 25 méteres hármashegyi kilátóba, amely a 151 méteres dombcsúcs tetején magasodik – ne feledjük, az Alföldön járunk, ez nem Liechtenstein. Itt található a Koppány völgye kalandpark, ahol a több nehézségi fokozatú kalandpályák mellett akár íjászkodni, paintballozni, vagy quadozni is lehet. Sőt, kedvező áron egy egyszerű menüt is elfogyaszthatunk.

További programok: horgásszon, kiránduljon, falatozzon

A kisvasúti nap forgatagából kiszakadva a nyugodtabb hobbik kedvelői akár a Hármashegyi-horgásztó partján horgászhatnak – többféle jegy váltható –, nekik fontos információ, hogy a pontytelepítésre került sor! A tó környékén az elmúlt időben több pihenő megújult, s szerencsére a bő csapadékhullás miatt a vízszint is visszaemelkedett.

Történeti régészeti szempontból kiemelten védett emlék a Csereerdő megállóhely közelében található szarmata védvonal, az Ördögárok sáncrendszer. A vasút és a 48-as út mellett, egy szakaszon korhűen helyreállított hegyes dárdasor az Alföld védelmét látta el a középkor elején, hogy elejét vegye a folyamatos támadásoknak. A 2-4 vonalban futó karók közt ráadásul másfél-három méter mély árok húzódott, amelyek együttesen hatékonyan tartották távol a nem kívánt betolakodókat.

Erdészlak megállótól panorámaút vezet a törökdúlás során elpusztult Árpád-kori település, Fancsika romtemplomához. A Templomhegynek hívott területen 1920-as években találták meg a középkori maradványokat, a XII. századi épület maradványait hitelesítik az itt talált, II. Béla korából származó, királyi veretű rézpénzek is. Szintén a közelben áll az Erdőspusztai Bemutatóház, amely egy 15 hektáros füvészkertben működik, ahol elsősorban fás szárú növényeket lehet látni.

Akinek mindez nem elég, természetesen hazánk második legnagyobb városának központjában is bőven találhat programot, látnivalót. A rengeteg közül csak egyet említünk, ami ráadásul a kisvasutazásban elfáradt éhes kirándulóknak is jól jön: Legendák Éjszakája, ahol három híres debreceni séf öt fogásos gourmet vacsorát ad.

Újabb cikkünk ebben a témában:

II. Rákóczi, Morgó és Vili – kisvasúti nap lesz Kismaroson - 2016.05.06.
Magyarország harmadik legnagyobb forgalmú kisvasútja Budapestről még jól megközelíthetően, de már nem veszélyesen közel működik: a Börzsöny oldalában pöfögő szerelvények valóban a nyugodt, békés természetbe repítik az utasokat. Május 7-én szombaton kisvasúti napot tartanak itt.
Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Travelo - Leggyakoribb keresések közel

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

Minden perc ajándék! Töltse a szebbnél szebb őszi napokat családjával!

rallymax új galériát hozott létre
Csenge és Attila két keréken 16. nap margójára
5 napja
Andus élménybeszámolót írt
Negatív tapasztalat
13 napja
rallymax új galériát hozott létre
Egy vasútfotós kalandjai - Kétszer egy perc
27 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.