» Közel

Kiderült, mit rejt a székesfehérvári gömbsátor

| | Nem érkezett még hozzászólás
Egy első világháborúról szóló kiállítás izgalmas gyűjteményét, amely csütörtökön nyílt meg és keddig ingyenesen látogatható az Alba pláza előtti téren.
Fotó: Nagy Lajos / MTI

A Magyar Nemzeti Múzeum egyedi, új vizuális nyelven kommunikáló kiállítóterében ünnepélyes keretek között nyitották meg csütörtökön délután a Többes számban - Az I. világháború mindennapjai és a háborús mindennapok valósága című tárlatot. A múzeum országjáró programja keretében Székesfehérvárra érkezett kiállítás április 19-ig ingyenesen látogatható - írja a Székesfehérvár.hu

A gömbsátor része a Magyar Nemzeti Múzeum múzeumkörút programjának, amely 2013 végén indult. Az országjáró gömbsátor idén megújult tartalommal, az első világháborúhoz köthető témával, új koncepcióval, új forgatókönyvvel, új installációval jelenik meg, elsőként Székesfehérváron.

Fotó: Nagy Lajos / MTI


A kiállításon a háborúba került közember és a háborús propaganda, az első világháború kegyetlen mindennapjai idéződnek meg modern vizuáltechnikai megoldások felhasználásával. Az Alba Plaza előtti téren álló 18 méter átmérőjű, 360 fokban körbejárható gömbsátor újfajta vizuális nyelven kommunikál, innovatív látványelemeket, szimbolikus installációkat alkalmaz, ötvözi a valóságot és a virtualitást.

Fotó: Nagy Lajos / MTI

A több száz eredeti műtárgyat bemutató kiállítás három részre oszlik: az egyik oldalon a harcokban részt vevő, személyes szféráját elvesztő magánember és az őt körülvevő valóság, a másik oldalon a családfenntartó nélkül maradt hátország élete idéződik meg. Köztük pedig az ekkor már működő, a legmagasabb birodalmi politikai szintről irányított, a két oldalt sokszor cenzúrázott hírekkel ellátó Sajtóhadiszállás helyezkedik el. Az MNM kiállítása ingyenesen látogatható április 15. és 17. között 10-től este tíz óráig, valamint április 18-19-én 10-től este kilenc óráig.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Travelo - Leggyakoribb keresések közel

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

Minden perc ajándék! Töltse a szebbnél szebb őszi napokat családjával!

rallymax új galériát hozott létre
Csenge és Attila két keréken 16. nap margójára
4 napja
Andus élménybeszámolót írt
Negatív tapasztalat
13 napja
rallymax új galériát hozott létre
Egy vasútfotós kalandjai - Kétszer egy perc
27 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.