» Közel

Különleges túrával várja a turistákat a magyar freskófalu

| | Nem érkezett még hozzászólás
Szabadtéri tárlatvezetés a faluban, közös főzés és étkezés a helyi családoknál, zenélés az asszonykórussal vagy a gyerekbandával - a Bódvalenke Freskófalu mostantól rendhagyó turisztikai szolgáltatásokkal várja a látogatókat.

Bódvalenke nem egy hagyományos turisztikai célpont. A 200 fős borsodi falu lakói hosszú ideje mélyszegénységben próbálnak túlélni. A hét éve indult Bódvalenke Freskófalu projekt azonban nemrég nagy változást hozott a falu életében. Európai roma festőművészek képeket festettek a házak falára, melynek köszönhetően létrejött egy, az európai roma festészet legjavát bemutató, a világon ma egyedülálló szabadtéri kiállítás. 

Fotó: Bódvalenke Freskófalu

A hatalmas érdeklődés ellenére a turisztikai infrastruktúra hiánya miatt a helyiek egyelőre nem tudtak a turizmusból olyan mértékben profitálni, ami valódi áttörést hozhatott volna a falu számára. Ezért az idei évtől a Bódvalenke Freskófalu projekt elsődleges célja a falu turisztikai fejlesztése, az ideáramló turizmus lehetőségeinek kiaknázása lesz.

Ez olyan fejlesztési programok megvalósítását jelenti, melyek – a megfelelő infrastruktúra kiépítése mellett – biztosítják a faluba áramló turisták megfelelő ellátását, programok kialakítását is. A turisztikai fejlesztések beindításán és a turistaszám növelésén egy nemrég megalapított egyesület dolgozik majd. A Bódvalenkébe irányuló turizmus olyan gazdasági erőforrást, és egyben kitörési lehetőséget jelent a falu számára, mely nagyban hozzásegítheti a lakókat a mindennapi túléléshez és hosszú távon az anyagi függetlenséghez is - olvasható a Bódvalenke és Környéke TDM Egyesület közleményükben.

Fotó: Bódvalenke Freskófalu

Bódvalenke az idelátogató turisták számára kivételes élmény, hiszen vendégeink túlnyomó része itt először találkozik testközelből a cigány kultúrával. Azzal, hogy meglátogatnak egy cigányfalut, kapcsolatba kerülnek a helyiekkel, belelátnak kultúrájukba és szokásaikba, és ezzel jobban megismerik az itt élő emberek mindennapjait is” - hangsúlyozta Pásztor Eszter, a Bódvalenke Freskófalu projektvezetője.

A Bódvalenke Freskófalu a turistákat célzó hagyományos szolgáltatások helyett az idelátogató vendégeket egyedi programokkal várja: szabadtéri tárlatvezetés a faluban, közös főzés, étkezés a helyi családoknál, zene és tánc a helyi asszonykórussal vagy a gyerekbandával, kirándulás és gombászás a környékbeli erdőben és a lápon.

A Bódvalenke Freskófalu

A Bódvalenke Freskófalu projekt 2009-ben indult Pásztor Eszter vezetésével. A projekt keretében magyar és más európai országokból származó roma festőművészeket hívtak meg, hogy fessenek képeket (helyesen: secco-kat) a házak falára. Összesen 18 roma festőművész 33 képe látható a faluban. Jelenleg a Bódvalenke Freskófalu az egyetlen olyan falu a világon, ahol a lakóházai falait műalkotások díszítik. A projekt az elmúlt években számos díjat nyert el, 2012-ben elnyerte az ERSTE Alapítvány Társadalmi Integrációs díját, 2014-ben pedig az osztrák Sozialmarie pályázat közönségdíját. A projekt gazdaszervezete a Magyar Református Szeretetszolgálat Alapítvány.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Travelo - Leggyakoribb keresések közel

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

Akciós wellness Foglalj szállást Mórahalmon, és vásárold meg fürdőjegyed mindössze 500 Ft-ért!

rallymax új galériát hozott létre
Csenge és Attila két keréken 16. nap margójára
8 napja
Andus élménybeszámolót írt
Negatív tapasztalat
17 napja
rallymax új galériát hozott létre
Egy vasútfotós kalandjai - Kétszer egy perc
31 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.