Különleges túrával várja a turistákat a magyar freskófalu

Szabadtéri tárlatvezetés a faluban, közös főzés és étkezés a helyi családoknál, zenélés az asszonykórussal vagy a gyerekbandával - a Bódvalenke Freskófalu mostantól rendhagyó turisztikai szolgáltatásokkal várja a látogatókat.

Bódvalenke nem egy hagyományos turisztikai célpont. A 200 fős borsodi falu lakói hosszú ideje mélyszegénységben próbálnak túlélni. A hét éve indult Bódvalenke Freskófalu projekt azonban nemrég nagy változást hozott a falu életében. Európai roma festőművészek képeket festettek a házak falára, melynek köszönhetően létrejött egy, az európai roma festészet legjavát bemutató, a világon ma egyedülálló szabadtéri kiállítás.

Fotó: Bódvalenke Freskófalu

 A hatalmas érdeklődés ellenére a turisztikai infrastruktúra hiánya miatt a helyiek egyelőre nem tudtak a turizmusból olyan mértékben profitálni, ami valódi áttörést hozhatott volna a falu számára. Ezért az idei évtől a Bódvalenke Freskófalu projekt elsődleges célja a falu turisztikai fejlesztése, az ideáramló turizmus lehetőségeinek kiaknázása lesz.

Ez olyan fejlesztési programok megvalósítását jelenti, melyek – a megfelelő infrastruktúra kiépítése mellett – biztosítják a faluba áramló turisták megfelelő ellátását, programok kialakítását is. A turisztikai fejlesztések beindításán és a turistaszám növelésén egy nemrég megalapított egyesület dolgozik majd. A Bódvalenkébe irányuló turizmus olyan gazdasági erőforrást, és egyben kitörési lehetőséget jelent a falu számára, mely nagyban hozzásegítheti a lakókat a mindennapi túléléshez és hosszú távon az anyagi függetlenséghez is - olvasható a Bódvalenke és Környéke TDM Egyesület közleményükben.

Fotó: Bódvalenke Freskófalu

 Bódvalenke az idelátogató turisták számára kivételes élmény, hiszen vendégeink túlnyomó része itt először találkozik testközelből a cigány kultúrával. Azzal, hogy meglátogatnak egy cigányfalut, kapcsolatba kerülnek a helyiekkel, belelátnak kultúrájukba és szokásaikba, és ezzel jobban megismerik az itt élő emberek mindennapjait is" - hangsúlyozta Pásztor Eszter, a Bódvalenke Freskófalu projektvezetője.

A Bódvalenke Freskófalu a turistákat célzó hagyományos szolgáltatások helyett az idelátogató vendégeket egyedi programokkal várja: szabadtéri tárlatvezetés a faluban, közös főzés, étkezés a helyi családoknál, zene és tánc a helyi asszonykórussal vagy a gyerekbandával, kirándulás és gombászás a környékbeli erdőben és a lápon.

A Bódvalenke Freskófalu
A Bódvalenke Freskófalu projekt 2009-ben indult Pásztor Eszter vezetésével. A projekt keretében magyar és más európai országokból származó roma festőművészeket hívtak meg, hogy fessenek képeket (helyesen: secco-kat) a házak falára. Összesen 18 roma festőművész 33 képe látható a faluban. Jelenleg a Bódvalenke Freskófalu az egyetlen olyan falu a világon, ahol a lakóházai falait műalkotások díszítik. A projekt az elmúlt években számos díjat nyert el, 2012-ben elnyerte az ERSTE Alapítvány Társadalmi Integrációs díját, 2014-ben pedig az osztrák Sozialmarie pályázat közönségdíját. A projekt gazdaszervezete a Magyar Református Szeretetszolgálat Alapítvány.
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek