Tavaszi szünet belföldön: tojásvadászattól a gumicsizmás túráig

Nem kell külföldre utazni, ha gyerekbarát elfoglaltságot keresünk a tavaszi szünetre. Induljunk bármerre az országban, garantáltan tojáskeresésbe, állatsimogatóba, hagyományőrző programba fogunk botlani a következő napokban. Mutatjuk, hova érdemes elvinni a gyerekeket belföldön a tavaszi szünetben.

Szeretnének kirándulni, szórakoztató családi programokon részt venni a tavaszi szünetben, de nem autóznának mindezért hosszú órákat? Maradjanak belföldön! Az alábbiakban mutatunk egy rakás olyan programot, melyekhez nem kell elhagyni az országhatárt, és akár egynapos kiruccanásként is tökéletesen megállják a helyüket.

Tavaszi kirándulások hortobágyi húsvéttól a gumicsizmás túráig

Ha nem tudja merre induljon, de abban biztos, hogy kirándulna egyet a természetben, mindig érdemes végigböngészni a hazai nemzeti parkok honlapjait. Garantáltan kínálnak valami olyan túrát, ami biztosan nem jutott volna eszébe. A tavaszi szünetben ezúttal a hortobágyi, a bükki, és a Duna-Ipoly nemzeti park kínálja a legjobb programokat.

Hortobágyon a húsvét lesz a középpontban, a Madárparkban és a Vadasparkban is az ünnepre hangolódhatunk, a halastavi kisvasút pedig tojásexpresszé alakul március 26 és 28. között. A közelben, a Tisza-tónál pedig március 27-én és 28-án erdei csokitojás kereső túrára lehet jelentkezni.

Tojásvadászat
Galéria: Tavaszi szünet belföldön 2016
Fotó: Photofusion / Europress / Getty

Akit kevésbé hoz lázba a húsvéti készülődés, az március 26-án, egy nehéz, ám nagyon érdekes, gumicsizmás túrára indulhat Ócsáról. A kalandos kiránduláson, melyet a szervezők 12 éves kortól ajánlanak, a lápos területek élővilágával ismerkedhet meg. A Bükki Nemzeti Parkban március 27-én, vasárnap pedig az ősemberek nyomába eredhetünk. A Lillafüredről induló, látványos túra a környék ősemberbarlangjait mutatja be.

3+1 nap varázslat a Hévízi-tó szállodájában
Tavaszi felfrissülés és regenerálódás a Hévízi Gyógytóban, ahol teste kívül-belül megújul, helyreáll a bioritmus. A tavirózsák között lubickolva, a víz simogatását érezve felejthetetlen élményben lesz része! Hévíz közkedvelt szállodája, a Tófürdő parkjában található Hotel Spa Hévíz napi belépőt biztosít, akciós 3+1 Hévízi varázs csomagajánlat esetén pedig ráadás éjszakához is juthat!

Húsvéti készülődés skanzenek, tájházak, kastélyok udvarain

A hagyományos népszokások felelevenítéséhez a legautentikusabb húsvéti programokat a különböző tájházakban, műemléki épületegyüttesekben, skanzenekben találjuk. A legismertebb mind közül a hollókői húsvéti fesztivál, ahol húsvét hétfőn a mai napig vödörrel locsolják a lányokat. De húsvétváró programot szerveznek az Őrségben, Pityerszeren is. Itt kalácssütéssel, kirándulással, tojáskereső játékkal várják a családokat.

Hollókői húsvét
Galéria: Tavaszi szünet belföldön 2016
Fotó: Bela Szandelszky / Bela Szandelszky

A Balatontól nem messze, Vörsön a tájházba várják a gyerekeket kézműveskedni március 28-án. És persze idén sem marad el a szentendrei skanzen ünnepi forgataga sem: március 27-én és 28-án lesz húsvéti titoktúra, bárányszépségverseny, gólyalábas előadás, tojásfestés, illatpárna vagy éppen textilcsibe-készítés is.

Mezőkövesden, a hangulatos Hadas városrészben kiderül, hogyan ünneplik a húsvétot a matyók. Gödöllőn, a királyi kastélyban és kertjében gyerekeknek szóló kalandtúrával, ibolyagyűjtéssel, kirakodóvásárral és hagyományőrző programokkal készülnek.

Tojásvadászat és állatsimogató: állatkertek és vadasparkok programjai

Nincsen húsvét bárányok, csibék és nyuszik társasága nélkül, így a tavaszi szünetben mindenképpen látogassunk megy egy vadasparkot vagy állatkertet is! A Kis-Balatonnál a Kápolnapusztai Bivalyrezervátumban március 26-án és 27-én az állatsimogatás mellett kézműves játszóházzal és csokitojás-vadászattal várják a gyerekeket.

Bárányszépségverseny
Galéria: Tavaszi szünet belföldön 2016
Fotó: Szentendrei skanzen

A Szegedi Vadasparkban húsvéti tojásvadászat és tojásfestés, a Győri Állatkertben játszóház, ügyességi feladatok és állatbemutatók, a Kecskeméti Vadaskertben pedig szintén tojáskeresés lesz a program. A veresegyházi Medveotthonban pedig kincsvadászat, állatsimogató, népi játékok, locsolkodás várja a látogatókat.

A Budakeszi Vadasparkban is tavaszváró programot tartanak március 26-án, de itt nem a húsvét, hanem a Gyümölcsoltó Boldogasszony Napja szolgáltatja az apropót. Lesz előadás az ehető erdei növényekről, és mosómedvék, rókák, sakálok látványetetésén is részt lehet venni.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek