Kedden nyit a felújított Dégenfeld Kastélymúzeum

Kedden nyit a felújított Dégenfeld Kastélymúzeum.

Március 15-én nyílik a híres Baktai-erdő szélén álló Dégenfeld Kastélymúzeum, amely a jövőben keddtől szombatig lesz nyitva, vasárnaponként pedig előre bejelentkezett csoportok látogathatják. A keddi első látogatók előtt délután ötkor nyitják meg a kastély tíz kiállítótermét. Külön terem jut többek között a középkori évszázadoknak, a reformkor évtizedeinek, és a 1848-49-es szabadságharc történetének - olvasható a múzeum weboldalán.

A kastély tárlatának megismerését interaktív informatikai eszközök segítik
Galéria: Dégenfeld Kastélymúzeum
Fotó: Dégenfeld Kastélymúzeum

Utóbbit a kastély névadójáról elnevezett teremben mutatják be. A harcokban részt vett szabolcsi 48. honvédzászlóalj egykori lobogóját maga Dégenfeld Imréné hímezte. A zászló soha nem került ellenség kezére, még a komáromi fegyverletételkor sem. A nyírségi honvédek Komáromnál levették a rúdjáról, összehajtogatták és vezetőjük, Rakovszky Sámuel ezredes vitte vissza az akkori Baktára - a mai Baktalórántháza Bakta és Lórántháza egyesülésével jött létre - és a kastélyban rejtették el.

Galéria: Dégenfeld KastélymúzeumFotó: Dégenfeld Kastélymúzeum

A látogatók interaktív informatikai eszközökön keresztül is megismerhetik a Nyíregyházához közeli település és környékének múltját, a bronzkortól és a honfoglalástól kezdve a 20. század végéig.

A múzeum weboldala szerint a XVII. században épült kastély − feltehetően utolsó − komolyabb átalakításait 1840 körül végezték, de ez a munka dokumentálatlan maradt az utókor számára. A második világháború végéig a Dégenfeld család tagjai lakták. A 20. század háborúi során a kastélyt többször feldúlták, 1945 után pedig a többi kastély sorsára jutott, államosították. A baktai erdő adottságait kihasználva tüdőszanatóriumként hasznosították az épületet és az új funkciónak megfelelően különböző átalakításokat, bővítéseket végeztek. Az 1840 és 1850 között késő klasszicista stílusban átépült Dégenfeld-kastélyt a múlt évben újíttatta fel a baktalórántházi önkormányzat, 558,6 millió forint összegű európai uniós és nemzeti pályázati támogatásból.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek