» Közel

A cselédek titkaira is fény derül a gyulai Almásy-kastélyban

| | Nem érkezett még hozzászólás
Márciusban nyílik meg a gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont, és betekintést enged a cselédek hétköznapjaiba. Az is kiderül, milyen volt egy korabeli parfüm.

A látogatóközpont a vidéki kastélyok hétköznapjait mutatja be, az érkezőket a komornyik, a kulcsárnő, a szakács és a pukedliző komorna 3D-s képe fogadja. Az egyik fontos cél a cselédség életének minél teljesebb bemutatása, mondta Dombi Ildikó, a Gyulai Kulturális és Rendezvényszervező Nonprofit Kft. kiállításokért felelős ügyvezetője, írja a turizmus.com.

A vendégek ezt követően egy filmet tekinthetnek meg a főúri épületről, majd elkezdődhet a kalandozás. Feltárul a szolgálók világa és hierarchiája, a ruhaszobában bepillantást nyerhetnek a látogatók a néhány száz évvel ezelőtti mosási és vasalási szokásokba is, a házvezetőnő szobáját pedig mini makett mutatja be.

A kulcsárnő számított a legrangosabb cselédnek, akinél ennek megfelelően rengeteg kulcs volt megtalálható. A „kulcsos szobában" ötszáz lóg le ezekből. Lehet böngészni egy történelmi szakácskönyv receptjei között, és a Nemzeti illat elnevezésű korabeli parfüm illatát is le lehet tesztelni.

A kastély egykori tárolóeszközei, étkészletei is megtekinthetők, és még a korabeli színjátszó díszletek is láthatók. A gyerekeket múzeumpedagógiai műhellyel, és izgalmas programokkal várják.

A tervek szerint a gyulaiak már március negyedikétől láthatják a látogatóközpontot, a nagyközönség előtt pedig a hónap közepén nyitja meg kapuit a történelmi épület.

A gyulai Almásy-kastély legutóbb azzal került be a hírekbe, hogy a felújításán dolgozó munkások három, fej nélküli csontvázra bukkantak a barokk pince bejáratánál. Nagy valószínűséggel nem szabályos temetés során helyezték el ott az elhunytakat, ugyanis koporsó, ruházat vagy bármely más használati tárgy maradványa nem került elő. A sír későbbi rongálására utaló nyomok nem láthatók. Az előzetes szakértői vizsgálatok szerint a három férfi negyven éves kora körül hunyt el, a csontvázakon szabad szemmel látható külsérelmi nyomok nem találhatók.

További híreket a Turizmus.com oldalon talál. A turisztikai szakma legfrissebb híreiért pedig iratkozzon fel a Turizmus Panoráma Bulletinre! 

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Travelo - Leggyakoribb keresések közel

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

Akciós wellness Foglalj szállást Mórahalmon, és vásárold meg fürdőjegyed mindössze 500 Ft-ért!

rallymax új galériát hozott létre
Csenge és Attila két keréken 16. nap margójára
6 napja
Andus élménybeszámolót írt
Negatív tapasztalat
14 napja
rallymax új galériát hozott létre
Egy vasútfotós kalandjai - Kétszer egy perc
28 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.