» Közel

Megnyílt a felújított Czóbel Múzeum Szentendrén

| | Nem érkezett még hozzászólás
Újra látogatható péntektől a Ferenczy Múzeumi Centrumhoz (FMC) tartozó, frissen felújított szentendrei Czóbel Múzeum. Az intézmény az Újragondolt Czóbel című új állandó kiállításával várja ismét a közönséget.

Barki Gergely művészettörténész, a kiállítás kurátora egyebek mellett arra hívta fel a figyelmet, hogy a tárlat a Ferenczy Múzeumi Centrum Czóbel-gyűjteményére épül, de kölcsönzött művet a kiállításra a budapesti Magyar Nemzeti Galéria, a kecskeméti Katona József Múzeum és a párizsi Julian Akadémia is. Időről időre új művek kerülnek a gyűjteménybe, számolt be az MTI.

Az ünnepélyes megnyitón L. Simon László, a Miniszterelnökség kulturális örökségvédelemért és kiemelt kulturális beruházásokért felelős államtitkára szerint Szentendre múzeumi rendszerét újra kell gondolni. Az egykor létrehozott sok kicsi múzeumi egység szerinte ma már nem működőképes, és ez a kiállítás tesztje lesz annak, hogy milyen módon kell hozzányúlni a széttagolt, sok-sok kis épületből és múzeumegységből álló nagy rendszerhez. 

Fotó: Kovács Attila - MTI

A múzeum anyaintézménye, a Ferenczy Múzeumi Centrum életében a két legfontosabb változás, hogy a régészet és a képzőművészet főosztályként működik tovább, valamint létrejön két új szervezeti egység: az irodalmi, illetve a kommunikációs osztály. A szerkezeti változások látványos arculatváltással párosulnak, az arculati elemek erősítik az intézmények autonómiáját, demonstrálják azok összetartozását, mondta korábban az MTI-nek Gulyás Gábor.

Több mint húsz új kiállítást rendeznek a következő évben

A múzeum egyik legnagyobb vállalkozása egy szentendrei gyűjteményi tárlat lesz, amely a zárást követően több rangos hazai és külföldi kiállítóhelyen is megfordul majd.

Az új koncepciónak megfelelően Szentendrén is lesznek nemzetközi kortárs tárlatok, többek között az idei Velencei Biennále japán pavilonjának kiállítása, Csiharu Siota Kulcs a kézben című projektje, az argentin nemzeti pavilonból Juan Carlo Distéfano drámai plasztikái vagy az amerikai Madeline Stillwell videómunkái és a szlovák Jana Zelibska művei.

A jövő év legnagyobb vállalkozása az Art Capital fesztivál, ahol félszáznál is több, egymáshoz tematikusan kapcsolódó kiállítással, számos társművészeti programmal találkozhat majd a közönség.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Travelo - Leggyakoribb keresések közel

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

Akciós wellness Foglalj szállást Mórahalmon, és vásárold meg fürdőjegyed mindössze 500 Ft-ért!

rallymax új galériát hozott létre
Csenge és Attila két keréken 16. nap margójára
9 napja
Andus élménybeszámolót írt
Negatív tapasztalat
18 napja
rallymax új galériát hozott létre
Egy vasútfotós kalandjai - Kétszer egy perc
32 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.