Nevek, akikre érdemes figyelni a turizmusban

Harmadik alkalommal jelenik meg az utazási szakma 50 legbefolyásosabbját felvonultató összeállítás. Van köztük orvos, olimpiai aranyérmes, pedagógus, filmrendező és egyházi méltóság is.

Húsz szakmai szervezet képviselőiből és a Turizmus Kft. munkatársaiból álló zsűri idén is kiválasztotta az elmúlt év legfontosabb személyeit a magyar turizmusban. A 2015-ös év top 50-es listájára végül 55 ember került, de az egy céget képviselő szakembereket párban mutatja be a kiadvány.

Sorrend idén sincs, a kötet a szereplőket - a szakmai párosokat előre véve - ezúttal is abc sorrendben mutatja be. A kiadvány szerkesztői minden személy mellé odaírták, hogy hányadszor szerepel a ezen a listán. Huszan már harmadszorra szerepelnek, köztük a Sziget Fesztivál alapítója, Gerendai Károly is. A szállodákat, utazási irodákat, légitársaságokat és egyéb kapcsolódó vállalkozásokat gyűjtő kategóriából összesen 27 szakember, a szakma közeli világból, pl. kulturális intézmények vagy fesztiválok éléről 19 ember portréja olvasható a kiadványban. A listára idén kilenc olyan személy is került, akik az államigazgatásban és az önkormányzatoknál dolgoznak.

A férfiak dominanciája idén is megmaradt, a gyűjteményben ezúttal 7 nő szerepel, közülük azonban négyen már harmadszorra. A szakemberek között van két olimpiai aranyérmes és egykori sífutó országos bajnok; és bár a legtöbben közgazdász végzettséggel rendelkeznek, de akad jogász, mérnök, pedagógus, orvos, filmrendező és egyházi méltóság is.

A hazai turizmus legfontosabb nevei mellett a kiadványban olvashatnak még többek között Budapestről, mint hipszter úti célról, az elmúlt év légi rekordjairól, és a terrorcselekmények turizmusipart érintő hatásairól is.

Az elmúlt két évhez hasonlóan idén is bemutatunk hét rövid portrét a listáról.

 

Boldizsár Zoltán és Klemm Balázs

 

Boldizsár Zoltán és Klemm Balázs
Galéria: Turizmus Top 50
Fotó: Turizmus Kft.

Először szerepelnek a listán a Service 4 You Hotel Management tulajdonosai. Boldizsár Zoltán a Hotel Regében a londinertől a vezérigazgatói pozícióig jutott, majd a Hotel Regnum Residence szállodaigazgatója volt 2008-ig. Ekkor indították szállodaüzemeltető cégüket a korábban több hotelben, különböző területeken dolgozó Klemm Balázzsal együtt, aki 2011-ben az Év Szállodása díjat is megkapta. Közös vállalkozásukat az akkor még problémákkal küzdő hévízi Palace Hotel üzemeltetésével kezdték, mostanra 13 saját és 3 partnerszállodából áll cégük portfóliója. Tavaly öt új hotelt vettek át és komoly fejlesztésekbe kezdtek, idén ennek eredményeként adják át a gyulai Hotel Komlót és Siófokon a négycsillagos Hotel Yacht Wellness & Business szállodát.

 

Várszegi Asztrik és Veiland László

 

Várszegi Asztrik és Veiland László
Galéria: Turizmus Top 50
Fotó: Groszbalazs / Turizmus Kft.

Ez a páros mutatja, hogyan tud jótékonyan egymásra hatni vallás és turizmus Pannonhalmán, ahol az utóbbi időben minden évre jutott valamilyen fejlesztés. A Várszegi Imreként született, 1991-ben kinevezett főapát gimnáziumi tanárként került az apátságba, később a főmonostor perjele, majd esztergomi segédpüspök lett. A kiadvány szerint a főapát a szakközgazdász Veiland Lászlót az apátság világi képviselőjének aposztrofálja, akivel a bencés szellemiséget megtartva komplex turisztikai terméket hoztak létre. Így készülhetett el a kétezres évek elején a turistafogadó épület és az Apátsági Pincészet, 2010-ben pedig átadhatták a Viator Apátsági Éttermet és a Szent Jakab Vendégházat. Közös munkásságuk alatt többek között felújították a Szent Márton-bazilikát, átadták az Apátsági Major Látogatóközpontot és Múzeumot, tavaly óta pedig már egy kisvonat köti össze a létesítményeket. Vállalkozásaik nyereségesek, az apátság ma 300 embernek ad munkát, a látogatószám a tavalyi évben 180 ezerre emelkedett.

 

Clavie Gilles

 

Galéria: Turizmus Top 50Fotó: Turizmus Kft.

A francia Clavie Gilles a kiadvány szerint nemcsak a magyar, de a legjobb turisztikai szakemberek közép-kelet-európai listáján is szerepelhetne. Az általa vezetett Orbis Hotel Group 70 szállodájában több mint tizenkétezer szobát üzemeltet. Tavaly a cég átvette az AccorHotels valamennyi márkájának üzemeltetését Közép- és Kelet-Európában, így a legnagyobb szállodavállalattá vált a régióban. Év elején a szakember azt ígérte, hogy Budapest lesz a befektetéseik célpontja, áprilistól be is vezetik az új, fiatalokat célzó ibis Styles szállodamárkát a magyar piacra. Clavier szerint a munkaerő elvándorlás nemcsak magyar jelenség, ezért cége külön karrierépítő és képzési programot dolgozott ki, amelyben a munkatársak akár más országokban is egyre feljebb léphetnek.

 

Göktas Merdol

 

Galéria: Turizmus Top 50Fotó: Turizmus Kft.

Göktas Merdol a kilencvenes évek elején néptáncosként jutott el először Magyarországra, amelyet ma második otthonának nevez. 1995-ben alapította meg a Törökország-specialista Green Travelt, amely ma a legnagyobb hazai tour-operátorok egyike. A Green cégcsoporthoz tartozik a charterbróker Green Air, a Green Holidays irodák, az autóbérléssel foglalkozó Green Cars, a beutaztató Orange Tours és a szoftverfejlesztő Orange Technology is. Tavaly a Törökországból érkező utasaik számára egy vízumközpontot nyitottak a török fővárosban Orange Viz néven, amelynek hatására a tavalyi év utolsó negyedében jóval több turista érkezett hazánkba, mint a korábbi év hasonló időszakában. Idén ezért még négy városban terveznek vízumközpontot nyitni, és bővíteni akarják saját buszparkjuk flottáját is. Bár Merdol utazási irodája a tavalyi főszezonban rekordszámú, heti 19 charterjáratot indított hazánkból török nyaralóhelyekre, legnagyobb álma, hogy egyszer egy kis török éttermet nyithasson Magyarországon.

 

Juhász Szabolcs

 

Galéria: Turizmus Top 50Fotó: Turizmus Kft.

Először került a top50-es listára Juhász Szabolcs, aki pályáját idegenvezetőként kezdte, szobákat közvetített a balatoni zimmer frei-időkben, idegenforgalmi szakközgazdász diplomáját megszerezve pedig a hazai fürdőfejlesztésekkel kezdett foglalkozni. 2010-ben lett az Aquaworld igazgatója, rá egy évre a Magyar Fürdőszövetség főtitkára. A tavalyi éve az új osztrák üzemeltető, a Vamed Vitality World által meghatározott működtetési rendszer megteremtésével és az egyre több osztrák fürdővendég kiszolgálásával telt, amely feladat az elmondása szerint egy munkahelyváltással is felért. Irányítása alatt az Aquaworld Resort Budapest fürdőegységei tavaly tovább erősítették piaci súlyukat, de most arra a legbüszkébb, hogy a fürdőszövetség átadhatta az első nemzeti védjegyeket. Főtitkárként azon dolgozik, hogy a közös programokba (Magyar Fürdőkultúra napja, Strandok éjszakája, Víz világnapja) minél több hazai fürdő bekapcsolódjon.

 

Pintér Katalin

 

Galéria: Turizmus Top 50Fotó: Turizmus Kft.

Harmadszorra került az ötvenes listára Pintér Katalin, aki 2015-ben megkapta a Gault&Millau kalauz Év Étterem-tulajdonosa díját, és szerinte mindezt azért, mert "volt bátorsága a budai kistérségben éttermet nyitni". Az Émile a Rózsadomb lábánál cukrászdából étteremmé nőtte ki magát az elmúlt két év alatt, és ma már Katalin két gyereke vezeti. A közgazdászként végzett szakember a Gerbeaud Ház ügyvezető-tulajdonosa is, ahol a fiatal tehetségekkel sorra nyerik a szakmai versenyeket. Közben sikeresen üzemel a Gerbeaud két külföldi, tokiói és szöuli egysége is, és bár szerinte a koreaiak hozzánk hasonlóak, a japánokat sosem fogják igazán megismerni, de tény, hogy kiválóan lehet velük együtt dolgozni. Az idei tervei között most a Bocuse d'Oron való helytállás - amelyen Széll Tamást támogatja -, és az Émile felfuttatása szerepel, de bevallása szerint édesanyja konyháját még mindig minden étteremnél jobban szereti.

 

Váradi József

 

Váradi József
Galéria: Turizmus Top 50
Fotó: Tim E White / Turizmus Kft.

Váradi József a Wizz Air vezérigazgatója nevét szintén harmadik alkalommal találjuk a hazai turizmus legfontosabb embereit gyűjtő listán. Értékesítési pályáját területi képviselőként a Procter&Gamble-nél kezdte, majd az itteni regionális kereskedelmi igazgatói székét 2001 februárjában Malévosra cserélte. Fél évvel később már ő vezette a nemzeti légitársaságunkat, amelyet két és fél év után elhagyott, hogy 2004-ben társaival megalakíthassa a Wizz Airt. A tavalyi év mérföldkő volt a légitársaság életében: 12 százalékkal nőtt előző évhez képest az utasforgalom, a 2013-ban elindult, utazási csomagokat kínáló Wizz Tours növekszik, megtörtént a tőzsdei bevezetés, és elkészült a budapesti karbantartó hangár. De tavaly köszöntötték a százmilliomodik utasukat, megérkezett az első Airbus 321CEO gépük és Debrecenben is bázist nyitottak. A Wizz Air sorra jelenti be az újabb célállomásait, legutóbb 23. célországként Izlandot, de a kiadvány szerint Váradi József bakancslistájának első helyén egy dél-amerikai körutazás áll.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek