Kívül is megszépült az ozorai várkastély

Új kiállítóhellyel és pihenőparkkal gazdagodott Ozorai Pipo 15. században emelt várkastélya. Helyreállították az egykori várfalat és szárazárkot, pihenőparkot építettek és létrehozták az Esterházy Fogadóközpontot.

Az ozorai várkastélyt egy firenzei kereskedő család sarja, Filippo Scolari, ismert nevén Ozorai Pipo építtette. A Pipo otthonául és gazdaságának központjául szolgáló épület nem igazán hasonlít a korabeli várakra, díszítése inkább az itáliai városi palotákéra emlékeztet, írja az MTI.

A várkastély egy korábbi állapotbanWikimedia Commons /Csanády

 A reneszánsz hangulatú épület 2002-re újult meg, a mostani turisztikai fejlesztést az Európai Unió és a kormány csaknem 1,7 milliárd forintos támogatásával a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ valósította meg.

A mostani beruházással a vár közvetlen környezete, az egykori várfal és szárazárok helyreállítása történt meg a régészeti maradványok megtartásával. A várkastély földszinti helyiségeiben a Csodálatos Castello című tárlat mutatja be a vár történetét a késő gótikától az 1980-as évekig. A vár közelében lévő, szintén most felújított barokk kori Nagyvendéglőben alakították ki az Esterházy Fogadóközpontot, ahol tavasztól Illyés Gyula-kiállítás fogadja a látogatókat.

A most zárult fejlesztés részeként elkészült a Kula-kert is, a Sió egykori átkelőhelyét védő torony - kula - nevét viselő pihenőkert, ahol többek között játszóteret is építettek, egyben ez az Ozorára érkezők turistaútvonalának első állomása.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek