Miért éppen Sóstógyógyfürdő?

Mert egy séta Európa legjobb állatkertjében, szállás egy több mint száz éves - mégis modern - Fürdőházban, és egy forró termálfürdő a szabad ég alatt, tényleg felér egy komplex test- és lélekmelengetéssel. Mindez Sóstógyógyfürdőn, az egészségturizmus újra felfedezett üdülőhelyén.

Sóstógyógyfürdő az egészségturisták apró paradicsoma Nyíregyháza mellett, amelynek területén Európa legjobb állatparkja, hazánk legnagyobb szabadtéri múzeumfaluja és négy fürdő várja látogatóit. Mindez négy évszakon át élvezhető 320 hektáros tölgyerdővel ölelve, központjában két hangulatos tóval, melyeket csak egy sétány választ el egymástól. A településrész az elmúlt négy évben folyamatosan kerekedik: híres magyar meséket idéző játszótér épült az apróságok örömére, az idősebbek senior-parkban mozoghatnak, miközben napozóteraszok, sétányok épültek, műemlékek újultak meg.

Hangulatos sétányok, bármerre is járunk Sóstógyógyfürdőn
Galéria: Sóstó gyógyfürdők
Fotó: Sóstó-Gyógyfürdők Zrt.

Amikor mi legutóbb tavaly nyáron arra jártunk, még koktélokat szürcsöltünk Magyarország legnagyobb pool bárjában, barnultunk a 10 hektáros ősparkban található, praktikusan Parkfürdőnek keresztelt strandon, idén ősszel pedig azt tapasztaltuk, hogy Sóstógyógyfürdő az új gyógyászati részleg megépülésével az egészségturizmus újra felfedezett, stabil bástyájává vált. Mutatjuk, szerintünk miért szerethető Sóstó.

Mert itt luxus körülmények között gyógyulhat

Idén ugyanis egy 1400 négyzetméteres fürdőgyógyászati részleggel bővült Sóstógyógyfürdő, ahol szakítottak a 10x10-es fehér csempe nyújtotta szocreál feelinggel, és ahol a szállodai színvonalú gyógyászat egyedülálló forma- és színvilága már önmagában is képes gyógyítóan hatni. Az Aquarius Élményfürdő új szárnyában zsebből fizetve, de akár TB - támogatással is eljut a gyógykúrára vágyó a szakorvosi állapotfelmérő szobából a termálvizes medencékbe és a meleg hévízi iszappakolást nyújtó kezelőhelyiségekbe. A sóstói gyógyvizes medencék most már súlyfürdővel, szénsavas fürdővel, csoportos vízi gyógytornával és még számtalan terápiával várják a gyógyulni vágyókat.

Itt tényleg luxus körülmények között gyógyulhat
Galéria: Sóstó gyógyfürdők
Fotó: Sóstó-Gyógyfürdők Zrt.

A fürdőnek ugyanis régi terve volt, hogy a gyógyítás legősibb ága, a fizikoterápia elérhető legyen. Ezért ma már a víz alatti ultrahangtól kezdve, a galván és lökéshullám-, vagy krioterápiás kezelésen át egészen a lágylézerig számos eljárást találunk a gyógyfürdő fizikoterápiás palettáján. Ezekkel csillapítanak fájdalmat, tudják regenerálni a legyengült vagy bénult izmokat, javítják a vérkeringést, és képesek elérni a legmélyebben fekvő szöveteket is.

Mi is lógtunk a súlyfürdőben bokánkra erősített néhány dekás súllyal, és tangentor címen ugyanúgy masszírozták testünket vízsugárral a víz alatt, mint a száraz masszázságyon 40 percen át tarkónktól a kis lábujjunkig. Az olyan klasszikus wellness szolgáltatások, mint a sóbarlang, az aroma-, és a gőzkabin mellett pedig megjelent az akár 30 fő befogadására is alkalmas óriás finn szauna, ahol decembertől különböző szauna szeánszokat tartanak.

Több vizesblokkban is tempózhat
Galéria: Sóstó gyógyfürdők
Fotó: Sóstó-Gyógyfürdők Zrt.

Mert itt gumiszőnyegen is futhat a tó körül

Tavaly ottjártunkkor még az utolsó simításokat végezték a tó körüli rekortánpályán, idén azonban már egy újabbal bővült a település. A tó körül közel egy kilométer hosszú gumiszőnyeget fektettek le, idén pedig hozzákapcsoltak egy újabb szakaszt, amely a sóstói tölgyerdőig vezet, ahol boldogan róhatjuk a további kilométereket. A nyíregyháziak a Sóstói-erdőt egyébként a város tüdejének nevezik: a szinte harapható tiszta levegő miatt nemcsak kirándulni járnak ide hétvégenként a szomszédos településekről, de sokan hetente oda-vissza teljesítik a Sóstót és Nyíregyháza városhatárát összekötő kiépített kerékpárutat is.

Aki pedig igazán különleges növényvilágra, egyméteres átmérőjű, vízben lebegő tündérrózsákra és 550 óriás tujából álló labirintusra is kíváncsi, az keresse fel a városi stadion parkolója mögötti Tuzson János Botanikus Kertet. Megdöbbentően gyönyörű, a világ nyilvános flóragyűjteményében csak nagyon ritkán látható növényeket fog itt találni!

Mi itt szálltunk meg - imádtuk ágyunk gerinckímélő, széles matracát
Galéria: Sóstó gyógyfürdők
Fotó: Sóstó-Gyógyfürdők Zrt.

Mert több mint százéves Fürdőházban alhat

A sóstói tó vizének - magas sziksó tartalma miatt - már Mátyás korában is különleges gyógyító erőt tulajdonítottak, az 1700-as évek végén pedig már javában állt Sóstó legrégebbi épülete, a Kádfürdő. Abban az időben a tó vizét még üstökben melegítették, és azt öntötték szét mindössze négy tölgyfakádba, ahol az ízületi, reumatikus és mozgásszervi betegeket kezelték. Később a kádakat márványra cserélték, a kádas népfürdő fölötti emeletre szobákat építettek, és bár a létesítményt kissé megviselte a huszadik század, a kétezres évek elejére újra gyógypanzióként látogathatták a vendégek.

Két éve pedig már 18 szobával, háromcsillagos hotelként Hotel Fürdőház néven működik, és tulajdonképpen a hotel patinás homlokzatán és műemléki falain kívül mindent átkomponáltak benne. Felújították a földszinti wellness részleget, az egykori fakádas kabinok helyét pedig gyógyvizes medence, fényterápiás sóbarlang, jakuzzi és szauna foglalta el. Mi is ebben a hotelben kaptunk egy modern bútorokkal felszerelt szobát, amely ízléses műbőr falborítással és gerinckímélő, széles matracokkal várt. A múltat inkább a hotel falfelületét díszítő tölgyfa levelek és makktermések festett dombornyomatai őrzik, utalva a sóstóiak makkos-mákos legendájára. (Ismerik a történetet? Ha nem, kattintsanak ide!)

A legjobb falatokat itt keresse
Ha a Hotel Fürdőházban foglal szobát, a félpanzióhoz tartozó vacsoráját ezekben, a szállástól alig néhány lépésnyire található, más-más ízvilágot kínáló falatozókban költheti el. Mutatjuk, mi miért szerettük ezeket:
424 Irish Pub: mert itt a nemzetközi konyha mellett a magyaros, házias ízeket hatalmas adagban szolgálják fel, és mert széles spektrumú a pálinka-kínálatuk (a málnapálinkát a kezdőknek ajánljuk!).
La Terrazza étterem: mert ez Sóstó mini Velencéje, ahol az olasz dolce vitát nemcsak az étlapon kínálják, hanem a tó fölé nyúló terasz gyertyafényes asztalai mellett is, akár télvíz idején is.
Colorado Steakhouse: amelynek csapóajtói mögött a különleges étkezési igényű vendégek ugyanúgy megtalálják számításukat, mint a vadnyugati hősök szaftos pecsenyéjére éhezők, mindezt western hangulatú, fagerendákkal burkolt helységekben, lovaskocsi kerekébe applikált mennyezeti világítással.


Mert itt télen is panorámás medencében ázhat

Vizes műintézményeket különböző méretekben és hőfokban bőven találunk Sóstógyógyfürdőn. Az ősszel például egy mobil sátorral fedték be és alakították fűthetővé az Aquarius Élményfürdővel egybenyitott Parkfürdő 50 méteres versenymedencéjét, amelynek néhány elkülönített sávját a látogatók még akkor is használhatják télen, ha a helyi úszópalánták épp edzést tartanak. Ezért ha imádnak úszni és ránk hallgatnak, még vacsora előtt teszik ezt - este fél hét után ugyanis kedvezményes belépővel lehet a medencében tempózni. És bár itt a szabadtéri medencék többségét csak tavasszal nyitják újra, az Élményfürdő nyakzuhanyos, 38 fokos kültéri gyógyvizes medencéje még hóesésben is használható, előterében a pompás sóstói tó tükrével.

Az élményfürdő kortól, nemtől függetlenül élvezhető
Galéria: Sóstó gyógyfürdők
Fotó: Sóstó-Gyógyfürdők Zrt.

Persze a zárt élményfürdő ilyenkor éli igazán hálás szezonját. Külön termálvilágot találunk itt Kneipp-medencével és pezsgőágyas gyógymedencével, de van trópusi koktélbár, vízfüggönyös hullámmedence, barlangba futó vadvízi sodrófolyosó és számos óriáscsúszda is. A fürdő falára festett liánok, trópusi növények és a műanyag játékelemek ötletesen idézik meg a dzsungelhangulatot. És tény, hogy a vízi inka romtemplom és a bevehető kincses sziget mesevilágából is nehéz kiimádkozni az apróságokat.

Mert itt van Európa legjobb állatkertje

Az az állatkert, ahol a bébifóka azonnal fotópozíciókba rendezgeti mellső uszonyait, amint meglátja a közelében olvadozó turistát, és ahol még a megállás nélkül hellózva üdvözlő kakadu is kinevet, amikor elkezdünk neki visszaköszöngetni. Mindezt abban az állatkertben teszik, amelyet nemrég Európa legjobbjának választottak meg, és amely eredményen egyáltalán nem lepődtünk meg. Mi már többször is végigjártuk az összes földrész ötletesen elkülönített élővilágát, megnéztük a Viktória-ház nemrég született apró tamarin ikerpárját - amelyek testénél még a kunkorodó bajszuk is nagyobb -, a réteges öltözködésünknek pedig a Zöld Piramis meleg, párás esőerdőházában, és a cápák lakta Ócenáriumban örültünk nagyon.

Régóta kedvencünk ez az állatkert, talán sehol az országban nem látni ekkora kifutókon élő állatokat, mint itt; és tény, hogy minden évben készülnek valami újdonsággal. Jövőre például már lesz egy Andok-ház, ahol a látogatók függőhídrendszeren sétálva, felülről nézegethetik majd a dél-amerikai hegyvidéken élő állatokat. Pont úgy, ahogy legutóbb mi is tettük, amikor a szavannai világrész egy bambuszhídján felülről láthattunk rá az afrikai patásokra, köztük a park leghosszabb nyakú szülinaposára, Kamillára. De nem is részletezzük tovább, mert aki már járt itt, az pontosan tudja, miért ismeri el a park eredményeit az állatkerti szakma is.

Sóstógyógyfürdő nem túlzás, egy négy évszakos, valódi gyöngyszem hazánk gyógyvíztérképén. Egy hely, ahol nincsenek távolságok, mert mindent karnyújtásnyira álmodtak meg - pont úgy, ahogy a településre csábító weboldaluk is írja. Ha tehetik, vegyenek ki néhány nap szabadságot, és hagyják, hogy megmelengesse testüket a település valamelyik vizes blokkja.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek