» Közel

Átadták Közép-Európa legnagyobb angolparkját

| | Nem érkezett még hozzászólás
Befejeződött a dégi Festetics-kastély történeti parkjának rekonstrukciója. Három ütemben, összesen 785 millió forintból újult meg Közép-Európa egyik legnagyobb, 300 hektáros angolkertje.

Az eredetileg 300 hektár kiterjedésű történeti kastélypark teljes rekonstrukciója a legnagyobb volumenű kerthelyreállítás hazánkban a II. világháború óta. Ennek keretében eredeti, 19. századi formájában újult meg az óriási történeti kert, írja az MTI.

A rekonstrukció második ütemében sor került a csaknem másfél kilométer hosszú, 11,3 hektár területű, alsó és felső Szerpentin-tó kikotrására, a partvonal helyreállítására, az áradásokat meggátoló csatornarendszer rendezésére. A felújítás részeként megújult a tó parti sávjának értékes növényegyedekben gazdag zöldfelülete is.

A harmadik ütem - kapcsolódva a Szerpentin-tó rekonstrukciójához - magában foglalta a Festetics-sírdomb körüli tó és a déli árapasztó csatorna teljes kikotrását, a sírdomb fölötti vízkormányzó műtárgy, valamint a sírdomb körüli tavon és a kislángi árapasztó csatornán átvezető gyalogoshidak rekonstrukcióját.

A Nemzeti Kastélyprogramban szereplő dégi kastély szerepel azon nyolc épület között, amelyekre még idén pályázatot nyújtanak be, siker esetén - másfél milliárd forintból - jövőre megkezdődhet a kastély teljes rekonstrukciója is.

L. Simon László, a Miniszterelnökség államtitkára  szerint nem felesleges a hazai kastélykertek rendbetétele. Olyan sok turistát vonzhatnak, mint a francia és német kastélyok, amelyekre komoly programok épülnek. Úgy vélte, a külföldi példákon alapulva kell saját turisztikai programot indítania Magyarországnak.

A Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ műemléki felújításokra rendelkezésre álló, szabadon felhasználható idei keretösszege mintegy 150 millió forint, amelyet teljes egészében Dégre fordítanak. Néhány hónapon belül a volt kúriaépület teljes külső felújítása megvalósul.

Varga Gábor, a térség kormánypárti országgyűlési képviselője szerint a fejlesztéseket követően az egész térség hiánypótló nagy turisztikai attrakciója lesz a Festetics-kastély, amely egyszerre szolgálhat kulturális színtérként, esküvői helyszínként és a konferenciaturizmus reprezentatív helyszíneként.

A projektek részeként megújult az érintett vízfelületek gyepes parti sávja, valamint a Szerpentin-tó északnyugati oldalán a sírdombig vezető sétaút is. A beruházás során tájékoztató és növényismertető jeltáblák, digitális látványterv, kiadványok készültek, valamint ismeretterjesztő filmmel, interaktív kiállítási makettel bővült a kastélyban található kiállítás.

A parkfelújítás első üteme tavaly júliusban fejeződött be: 249 millió forintból a mintegy 1,8 kilométer hosszú tórendszer kastéllyal szemközti szakaszából és a hozzá kapcsolódó árapasztó csatornából 40 ezer köbméter iszapot kotortak ki. Újjáépült a Hollandi-ház szigetére vezető, faszerkezetű gyalogoshíd, valamint további négy híd is. Több száz fát és több ezer cserjét ültettek el, emellett több kilométernyi sétány újult meg.

Közép-Európa legnagyobb angolparkja

A dégi Festetics-kastély parkja Közép-Európa egyik legnagyobb angolkertje. A parkot három patak találkozásánál hozták létre 1813 és 1820 között Festetics Antal megbízásából. A park tervezője nem ismert, de a kastély alkotójának, Pollack Mihálynak a neve is felmerülhet, aki feltehetően kerttervezéssel is foglalkozott.

Az építéskor a faluba vezető országutat kiegyenesítették, így a kastély bejárata már 14 kilométerről látszott. Az épületből és a park különböző pontjairól feltáruló panorámát gondosan megtervezték: a tisztások és nyiladékok a parkban és a településen található nevezetes épületekig vezetik a tekintetet: a kastéllyal szemközti szigeten álló Hollandi-házra, a falu katolikus és református templomára.

A park falu felőli részén állt a konyhakert, amelyben klasszicista narancsház és tizenkét dézsmapince kapott helyet. A családtagok a park legtávolabbi sarkában, egy kisebb tó szigeteként emelt sírdombon temetkeztek.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Travelo - Leggyakoribb keresések közel

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

Akciós wellness Foglalj szállást Mórahalmon, és vásárold meg fürdőjegyed mindössze 500 Ft-ért!

rallymax új galériát hozott létre
Csenge és Attila két keréken 16. nap margójára
10 napja
Andus élménybeszámolót írt
Negatív tapasztalat
18 napja
rallymax új galériát hozott létre
Egy vasútfotós kalandjai - Kétszer egy perc
32 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.